RUMANČEK KAMILKOVÝ

RUMANČEK KAMILKOVÝ

Rumanček kamilkový bol v starom Egypte považovaný za posvätnú bylinku. Podľa legendy bol darom od boha Slnka. Jeho peľ sa dokonca našiel aj v žalúdku zabalzamovaných faraónov. Prvé zmienky o bylinke hovoria o jej užívaní ako vnútorne, tak i aplikáciou na pokožku a to predovšetkým z náboženských dôvodov. V starých kultúrach patrilo potieranie tela olejom z rumančeka k jedným z najvýznamnejších rituálov. Zároveň sa využíval i v starostlivosti o pokožku a ako jedna z prvých byliniek vôbec sa stal súčasťou krémov či olejov za účelom ozdravenia a skrášlenia pokožky či vlasov.

Postupom času sa rumanček stal súčasťou mnohých kultúr. Spoznali ho Gréci, Rimania a celý svet. Mýty o jeho účinkoch sa šíria dodnes. V severoeurópskych bájach sa spomína ako bylinka darovaná ľuďom bohom Odinom s cieľom vniesť do zmätkov pokoj a poriadok a celkové zlepšenie života. Podľa novších legiend existovala žena, ktorá potieraním rumančekovej masti na nehybných končatinách, dokázala končatinám vrátiť pohyblivosť, odvarmi rumančeka vracala zrak a uľavovala od bolesti očí a ďalšie problémy dokázala liečiť výhradne rumančekom.

RUMANČEK A JEHO VLASTNOSTI A ÚČINKY


Ako si vypestovať liečivý rumanček
Rumanček kamilkový /Matricaria recutita/ alebo rumanček, harmanček či kamilka, patrí do čeľade astrovitých. Je to vzpriamená, rozkonárená, intenzívne voňajúca jednoročná rastlina vysoká 15 až 50 cm s listami jemne 2 až 3-krát perovito zloženými. Úbory kvetov má kužeľovité duté lôžko s priemerom 10 až 25 mm a jazykovité biele kvety. Pre svoje liečivé vlastnosti sa používa celé stáročia a jeho blahodarný vplyv na organizmus si uvedomovali naše staré mamy, mamy ich mám a preto by sme ho nemali podceňovať ani my. Vyskytuje sa zväčša na okrajoch ciest, na obilninových poliach, alebo úhoroch.

Kedy zbierať rumanček
Pôvod tejto rastlinky je vo východnom Stredomorí, ale dnes je už rozšírená po celom svete. Z byliny sa využíva jeho kvet, ktorý máme možnosť si nazbierať i samy v čase kvitnutia, od mája do septembra. Všetky účinné látky harmančeka sa sústreďujú hlavne v jeho kvetoch. V nich je obsiahnutý najmä azulén, α-bisabolol, flavonoidy, terpény a polysacharidy a iné.

Ako používať rumanček
Má naozaj všestranné využitie a využíva sa externe i interne. Zvonka sa používa pre svoje protizápalové, dezinfekčné, granulačné a protikŕčové účinky, pri ošetrovaní zapálenej sliznice, na výplachy, na kúpele, pri liečení hemoroidov a v liečebnej kozmetike. Urýchľuje reparatívne procesy, znižuje bolesť a bráni tvoreniu jaziev. Užíva sa tiež ako kloktadlo pri chorobách ústnej dutiny a hrtana. Pravidelné pitie čaju tiež dokáže regulovať trávenie.

Aké sú účinky rumančeku
Rumanček má vynikajúce účinky pri žalúdočných a črevných poruchách, chronických hnačkách a zápaloch močových ciest. Ak človek trpí nespavosťou, prepadáva ho úzkosť či záchvaty paniky, nech si dopraje šálku harmančekového čaju. Upokojí myseľ, uvoľní organizmus a telo pripraví na odpočinok. Harmanček sa najčastejšie užíva v podobe odvarov, ktoré sa pijú a kombinujú s medom a citrónom.

 

RUMANČEK AKO LIEČIVÁ BYLINA


Rumanček kamilkový má na zdravie blahodarný vplyv:
- Relaxačné vlastnosti, ideálny pre ľudí, čo majú problémy so spánkom
- Upokojuje podráždený žalúdok, zmierňuje príznaky žalúdočných vredov
- Jeho antibakteriálne vlastnosti pomáhajú posilňovať imunitu
- Je ideálnym pomocníkom pri cukrovke, pretože dokáže udržiavať stálu hladinu glukózy v krvi
- Liečba hemoroidov
- Obklady z neho zmierňujú opuchy, ktoré vznikli podráždením ako je bodnutie hmyzu a pod.
- Eliminuje tvorbu plynov, pomáha keď je človek nafúknutý
- Pomáha pri pálení záhy a syndróme dráždivého čreva
- Pravidelne pitie čaju pomáha pri liečbe migrény
 


RUMANČEK V KOZMETIKE

Môžeme sa s ním stretnúť aj v kozmetike, kde sa extrakty z neho používajú v rôznych prípravkoch. Ďalšou alternatívou je naparovanie a inhalácia nad odvarom harmančeka, čo prospieva dýchaniu i pokožke. Odvar alebo olejový macerát sa používa na zosvetlenie pleti, dokáže dokonca odstrániť aj nepríjemné tmavé kruhy pod očami. Unavené oči osviežia vylúhované a vychladené vrecká čaju. Dermatológovia vyzdvihujú jeho liečivé účinky proti lupienke a rôznym druhom ekzémov. Zmierňuje následky ovčích kiahní alebo zaparenín. Harmanček sa využíva aj pri výrobe vlasovej kozmetiky. Jeho zosvetľujúce účinky sú vhodné najmä pre blondínky.

Benefity rumančeka pravého v kocke


Koža:
- Hydratačný a antioxidačný účinok
- Dezinfikuje rany a napomáha hojeniu drobných poranení
- Funguje ako prírodné bielidlo a dodáva pleti zdravú iskru
- Upokojuje podráždenú pokožku a napomáha pri liečbe spálenej pokožky zo slnka
- Pomáha pri liečbe akné a vyhladzuje drobné jazvy či kožné nezrovnalosti
- Chráni pokožku pred voľnými radikálmi a pomáha predchádzať jej predčasnému starnutiu
- Pokiaľ si priložíte vychladnuté čajové vrecúško na oči, môže zmierniť ich opuch a kruhy pod očami.


Vlasy:
- Pokiaľ máte blond vlasy, harmančekové ošetrenie im dodá lesk
- Ideálny je aj na podporu prirodzene plavej farby, ktorú vám môže dokonca zosvetliť
- Odstraňuje lupiny a upokojuje podráždenú pokožku hlavy
- Chráni vlasy pred UV žiarením



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Chamomile (Matricaria recutita) as a valuable medicinal plant
- Effect of Chamomile Extract on Prevention of Peristomal Skin Complications
- Add Chamomile to Your Skin Care Routine to Soothe Redness, Fight Acne, and Reduce Signs of Aging

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa