ARGANOVÝ OLEJ

ARGANOVÝ OLEJ

Arganový olej pozná minimálne z počutia asi každý. Na trhu je dostupných množstvo krémikov, sér, šampónov či masiek na vlasy s obsahom tohto vzácneho oleja. Viete ale, v čom tkvie jeho tajomstvo? Tento zlatistý olej patrí medzi najvzácnejšie oleje na svete, ak máme na mysli nielen jeho fantastické účinky na kožu a vlasy, ale aj ojedinelý výskyt. Arganovník rastie iba v Maroku, nikde inde na svete. Aj preto sa často prezýva marockým zlatom.

Dobre vedieť: Organický arganový olej je natoľko vzácny, že oblasti výskytu arganovníka sú pod ochranou UNESCO.

Berberi si ho už dávno cenia pre výnimočné vlastnosti a jedinečné spracovanie originálneho oleja je stále doménou berberských žien. Používajú ho ako v starostlivosti o krásu, tak i v kuchyni. Seriózni dodávatelia odtiaľ zabezpečujú dopyt po kvalitnom arganovom oleji po celom svete.

ČO JE TO ARGANOVÝ OLEJ

Arganový olej sa získava z plodov stromu Argania spinosa. Na výrobu jedného litra oleja sa pritom spotrebuje až 30 kg plodov. To je jedným z dôvodov, prečo je arganový olej tiež drahší v porvnaní s niektorými inými olejmi. Navyše, zber plodov prebieha výhradne ručne. Zaujímavosťou je, že postup pre výrobu potravinárskeho a kozmetického arganového oleja sa líši. 100% organický, panenský – za studena lisovaný – arganový olej sa vyrába vyslovene pre kozmetické účely. Ak má byť produktom výrobného procesu olej určený na konzumáciu, plody arganovníka sa pred samotným roztlčením opražia.
 

TAJOMSTVO ARGANOVÉHO OLEJA


Arganový olej je bohatý na účinné látky a bioaktívne zložky.

- Vitamín A, vitamín E – arganový olej je najbohatší prírodný zdroj vitamínu E. Vďaka obsahu vitamínov A a E je účinným prostriedkom starostlivosti o pleť.
- Vitamín F – taktiež účinný v starostlivosti o pokožku. Má takzvaný „anti aging“ efekt, udržuje teda mladistvý vzhľad pleti.
- Esenciálne mastné kyseliny – arganový olej obsahuje kyselinu stearovú, kyselinu olejovú, kyslinu linolénovú a ďalšie, v pomere 20% nasýtených a 80% nenasýtených mastných kyselín.
- Skvalen – účinný pri liečbe kožných ochorení, aj ako prevencia rakoviny kože.
- Karotenoidy – prírodné antioxidanty účinné vo viacerých smeroch – ako prevencia rakoviny pľúc, prostaty, zažívacieho traktu, či ako prostriedok na znižovanie cholesterolu.
- Steroly – látky, ktoré sa v iných olejoch takmer nevyskytujú. Majú za úlohu chrániť srdce a znižovať hodnoty cholesterolu.
 


ARGANOVÝ OLEJ V KOZMETIKE

Hĺbkovo hydratuje pokožku, podporuje obnovu buniek, pomáha pri citlivej, podráždenej, šupinatej, a vôbec poškodenej pokožke, a ako taký pomáha pri jazvách, vráskach aj striách sprevádzajúcich obdobie tehotenstva. Hodí sa na citlivú oblasť okolo očí a obnovuje štruktúru a lesk vlasov. Pri používaní arganového oleja je pleť zamatovo jemná a hladká.
- pôsobí ako výborný antioxidant
- hydratuje a vyživuje pleť
- vlasom poskytuje vitalitu a prirodzený lesk
- vyživuje vlasové korienky a vlasy
- regeneruje pokožku i nechty
- pomáha predchádzať starnutiu pleti

Arganový olej nájdeme v mnohých typoch kozmetických produktov. Vďaka svojim úžasným účinkom si svoje uplatnenie našiel ako v starostlivosti o pleť či telo, tak aj o vlasy. Ak však hľadáme skutočne kvalitnú kozmetiku s arganovým olejom, je potrebné sústrediť sa na zloženie výrobku. V mnohých prípadoch sa totiž arganový olej v komerčnej kozmetike vyskytuje len v desatinách percent objemu výrobku a tak sú jeho blahodarné účinky v produkte takmer nebadateľné. Oplatí sa siahnuť po prírodných výrobkoch, ktoré sú formulované s ohľadom na funkčnosť každej zložky. Zároveň takáto kozmetika neobsahuje syntetické prídavné látky, ktoré by mohli pôsobiť kontraproduktívne – vysušovať či upchávať pleť. Prírodná kozmetika s arganovým olejom je na trhu v dostupných cenách a predstavuje ideálnu voľbu. Ak si prajete užiť si účinky arganového oleja naplno, zvoľte si 100% organický arganový olej od overeného dodávateľa či značky. 

AKO POUŽÍVAŤ ARGANOVÝ OLEJ

V porovnaní s inými prírodnými látkami bio arganový olej obsahuje 2-3 násobok prírodného vitamínu E, ktorý pôsobí proti starnutiu buniek, zvyšuje elasticitu pleti, zabraňuje tvorbe vrások a pokožke dodáva prirodzený lesk a vláčnosť.
Obsahuje karotenoidy, ktoré chránia kožu pred UV žiarením, brzdia rast rakovinotvorných buniek, preto sa používa aj ako náhrada opaľovacích krémov. Upokojuje zápaly a zjemňuje prejavy ekzémov, akné a psoriázy.
Olej vmasírujte do vlasov, nechajte pôsobiť cca 1hod. a opláchnite teplou vodou. Zabraňuje vypadávaniu vlasov. Vhodný na masáže a pri liečbe reumatizmu, znižuje možnosť vzniku artritídy.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Physicochemical characteristics, nutritional properties, and health benefits of argan oil: A review
- Therapeutic potential of argan oil: a review
- 5 Skin and Hair Benefits of Argan Oil

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa