VANILKA PRAVÁ

VANILKA PRAVÁ

Vanilla planifolia patrí do čeľade orchideí. Jej pôvodným domovom bolo Mexiko v Strednej Amerike. Táto výnimočná rastlina sa šplhá v zvislom smere na kmeni stromov v tieni, prípadne polotieni a vo voľnej prírode vie narásť do výšky až 25 metrov, kvety sú biele prípadne žlté. Ako voňavé korenie sa vanilka používala už v dávnej histórii Aztékmi, aztécky vladár Montezum II pripravil špeciálny kakaový nápoj s príchuťou vanilky ako poctu pre španielskeho dobyvateľa Hernanda Cortésa v 15.storočí. Okrem príjemnej arómy boli vanilke pripisované aj rôzne blahodarné účinky, od celkovej vzpruhy po jej pozitívny vplyv na srdce. Vanilka sa pridávala najmä do sladkých jedál či nápojov.





Až do polovice 19.storočia mali na vanilku monopol Španieli, pričom hlavná oblasť pestovania vanilky bola v Mexiku. To bolo spôsobené aj tým, že túto krásnu a veľmi špecifickú rastlinu opeľovali len určité druhy včiel a kolibríkov, ktoré inde na svete nemajú prirodzenú populáciu. Až vynájdenie metódy umelého oplodňovania rastliny v roku 1841 umožnilo pestovať túto rastlinu aj v iných oblastiach sveta. Hospodársky rozmach a rozšírenie vanilky do celého sveta nastalo až vďaka tomuto objavu. Dnes sa okrem Mexika pestuje vanilka na ostrovoch v Indickom oceáne, na Madagaskare (ten predstavuje 80% z celkovej produkcie vanilky), na Srí Lanke, na Bahamách, či v Indonézii.
 
VANILKA – sladké a voňavé korenie

Zelenkasté strukové plody vanilky sa zbierajú, keď sú v polodozretom stave, resp. keď začínajú žltnúť. Až po fermentácii stmavnú, pričom sa vytvorí vanilín, ktorý je zodpovedný za charakteristickú vôňu a sladkú chuť tohto korenia. Struky sú dlhú 20 až 25 cm, v pozdĺžnom smere vráskavé. Na povrchu struku je vidno často biele kryštály vanilínu. Kvalitu vanilky určuje jej aróma, farba a ohybnosť. Lámavosť je znakom vysušenia, ktoré poukazuje na zníženie obsahu arómy. Ako korenie sa používajú čerstvé tobolky alebo sušené - upravené ako prášok alebo esencia.

Vanilka je veľmi obľúbená pri pečení, do koláčov, dezertov, zmrzliny, okrem toho sa používa v likérnickom, voňavkárskom a farmaceutickom priemysle. Dopriať si ju môžete naozaj v hojnom množstve, pretože predstavuje života-budič pre činnosť srdca a blahodarný energetický stimul pre celý organizmus. Vanilka navyše pôsobí ako afrodiziakum, pretože látky ktoré obsahuje spôsobujú rozšírenie ciev a tak podporujú prekrvenie. Jej vôňa je zároveň veľmi účinnou zbraňou proti depresiám. Takže hor sa na vanilkovú zmrzlinu.
 


NIE JE VANILÍN AKO VANILÍN

Vzhľadom však k vysokej cene prírodného korenia je vanilín vyrábaný ako náhrada tiež synteticky, ktorý je však menej lahodný, má ostrejšiu chuť a nemá účinné látky pravej vanilky.

V slovenských supermarketoch a potravinách je dostupný práve tento syntetický vanilínový cukor. Ak však túžite po rpavej chuti a vôni vanilky s jej neodmysliteľnými účinkami, môžege si zakúpiť aj originálne vanilkové struky. Tie treba správne uskladniť na suchom mieste, najlepšie každý struk samostatne do celofánového či hliníkového vrecúška.

Dobre vedieť: Vanilkový cukor z pravej vanilky si môžete tiež jednoducho vyrobiť aj sami doma. Stačí vložiť vanilkový struk do pohára s cukrom a nechať ním cukor prevoňať. Pohár musí byť dobre utesnený, aby aróma nevyprchala.



VANILKA V KOZMETIKE


Ďalšie uplatnenie nachádza extrakt z vanilky v kozmetickom priemysle pri príprave voňaviek a parfumov, mydiel, šampónov a krémov. Dreň vanilkového struku ukrýva čistý koncentrovaný výťažok vanilky pravej, ktorý sa pýši výnimočnými antioxidačnými účinkami.
Pôsobí na srdcovú činnosť a pripisujú sa mu aj afrodiziakálne účinky. Blokuje nadmerné potenie, znižuje krvný tlak, uvoľňuje kŕče napr. pri menštruačných bolestiach. Dodáva kozmetickým produktom neopísateľne lahodnú vôňu.



VANILKA V AROMATERAPII


Aztékovia vanilku používali pri liečbe horúčky, na povzbudenie srdcovej činnosti či chuti do života. V 17. storočí sa začala pridávať do šálky čokolády a pre svoju upokojujúcu vôňu sa stala aj súčasťou mnohých parfumov. Éterický olej s antidepresívnymi účinkami sa využíva v aromaterapii a vanilková esencia je súčasťou sprchovacích gélov, pien do kúpeľa, mydiel či krémov. Vanilka je prijateľná pre všetky typy pleti a ovlaží aj dušu. Vyskúšajte vanilkový olej do kúpeľa: do vane si nakvapkajte pár kvapiek vanilkového, citrónového a mimózového esenciálneho oleja, ktoré vymiešate so smotanou.





Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 6 Benefits of Vanilla Extract and Vanilla Beans
- Amazing Benefits Of Vanilla For Skin, Hair And Health
- Vanilla: potential health benefits

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa