ŠALVIA LEKÁRSKA

ŠALVIA LEKÁRSKA

Dnes, viac než inokedy, vyhľadávajú ženy ozajstnú krása bez akýchkoľvek umelých a chemických pomôcok. Ich cieľom je zdravá pleť, krásny lesk jemnej pokožky… V súčasnosti by takmer každá žena chcela byť krásna a chcela by sa cítiť sviežo počas celého dňa, hlavne cez horúce a sparné dni. Preto rok čo rok stúpa dopyt po kozmetike s obsahom prírodných látok.

Medzi takéto „biovýrobky“ patria aj mnohé prípravky s obsahom extraktu šalvie lekárskej. Skôr, než spomeniem niektoré z nich, venujem pozornosť pojmu koža. Koža vytvára bariéru proti väčšine pôvodcov infekcie. Preto väčšina mikroorganizmov preniká buď kožou poškodenou alebo cez sliznice. No aj sliznice vytvárajú hlieny, tekutiny (slzy, sliny, a pod.), ktoré obsahujú enzým lyzozým schopný baktérie likvidoveť.

Kožnou lipofilnou membránou prenikajú len lipofilné liečivá. Hydrofilné liečivá kožou neprenikajú, ani keď sú zapracované v lipofilnom olejovom základe. Kožné choroby sú výsledkom reakcie tela na choroboplodné podnety, ktoré pôsobia na kožu zvonku, alebo z vnútorných orgánov či nervového systému.


 
Medzi vonkajšie škodliviny patria najmä mikróby, patologické kožné huby, živočíšne parazity, ako aj mechanické, tepelné, svetelné a chemické škodliviny. Vnútornými príčinami bývajú poruchy látkovej premeny, rôzne ochorenia vnútorných orgánov, ochorenia žliaz s vnútorným vylučovaním, nedostatok vitamínov i chemické látok, ktoré sa do organizmu dostali cez kožu. 
 


ŠALVIA A JEJ VLASTNOSTI A ÚČINKY

Šalvia lekárska pomôže zlepšiť trávenie, zmierni bolesti, posilní imunitu, poslúži ako antiperspirant.  Uľavuje od bolestí. Ako obklad ju použite pri bolestiach zubov a kĺbov. Pastilky na cmúľanie zmiernia bolesť hrdla. Eliminuje zápaly. Či už v ústnej dutine alebo na pokožke. Pozitívne pôsobí na trávenie.

ŠALVIA A AROMATERAPIA

Éterický olej zo šalvie má analgetické, antibakteriálne, antivírusové účinky. Obmedzuje potenie, pomáha pri telesnom a dusením oslabenie. Silne obmedzuje rast choroboplodných zárodkov. Napomáha odstraňovať opuchy, vynikajúca na mikrobiálne problémy tráviaceho traktu (napr. Salmonela). Tiež účinne pôsobí ako repelent.

Ako si vypestovať liečivú šalviu

Šalvia lekárska je trvalka, ktorá vytvára polokry vo výške 20 až 70 cm. Má predĺžené vajcovité až kopijovité listy, ktoré sú ochlpené a aromatické. Listy sú sivozelené a pôsobia, akoby boli postriebrené. Sú veľmi dekoratívne. Preto je obľúbenou rastlinou nielen v bylinkových (pre svoju liečivú silu), ale aj v okrasných záhonoch. Okrem pekných listov ponúka aj kvety – najčastejšie fialovej farby, ale vďaka množstvu odrôd aj bielej či ružovej. Kvitnúť začína v máji až v júni a bohaté kvety sú veľkým lákadlom pre včely či pre motýle.

Šalvia nie je na pestovanie náročná. Darí sa jej na slnečných či polotienistých miestach. Obľubuje suchšie vápenaté, dobre priepustné a výživné pôdy. Na jednom mieste ju môžete pestovať päť až desať rokov. Doprajte jej strih, ktorý pomôže rastlinu pekne rozkonáriť. Je dôležité zapamätať si, že šalvia neznáša hnojenie.
Najvhodnejšie je pestovať šalviu zo semienok. V marci až v apríli môžete semienka vysiať priamou sejbou do hĺbky 2-3 cm. Záhon je potrebné udržiavať bez buriny.

Kedy zbierať šalviu


Z rastliny sa zberajú najmä listy a nedrevnatá vňať v období od mája až do jesene. Listy zberajte, keď rastlina nekvitne a ideálne za suchého počasia okolo poludnia. Potom ich sušte v tieni v tenkých vrstvách. Dajte však pozor, aby teplota neprekročila 35 °C, lebo by nazberané časti zhnedli.

Ako používať šalviu

Je všeobecne známe, že šalvia sa využíva pri chorobách ústnej dutiny a hrdla. Rastlina má vynikajúce antibakteriálne a protizápalové účinky. Preto kloktadlo z nej je dobrým pomocníkom pri angíne. Kloktadlo tiež pomôže pri zápale ďasien či po vytrhnutí zuba, keď pomôže rane, aby sa rýchlejšie zocelila. Studený čaj z nej oceníte počas letných dní, keďže má schopnosť zmierňovať potenie. Pomáha aj pri strese a pracovnej záťaži. Zlepšuje trávenie a pomáha aj pri hnačke. Často sa odporúča ženám, ktoré prestávajú dojčiť, keďže znižuje tvorbu mlieka.

Aké sú účinky šalvie
- pôsobí antibakteriálne a protizápalovo,
- pomáha pri zápale močových ciest,
- pomáha liečiť zápaly v ústnej dutine,
- znižuje nadmerné potenie,
- zlepšuje imunitný systém,
- pomáha prekrviť organizmus,
- pôsobí pozitívne na poranenia a popáleniny,
- pomáha udržiavať psychickú rovnováhu, chráni pred stresom a vyčerpaním,
- zvyšuje potenciu a priaznivo pôsobí pri ženských problémoch,
zbavuje hlienu,
- pomáha udržiavať zdravú pokožku a vlasy.

ŠALVIA AKO LIEČIVÁ BYLINA

Účinky šalvie lekárskej

Zabraňuje nadmernému poteniu. Vhodné užívať zvnútra, aj ako obklad v podpazuší. Pomáha pri nachladnutí, chrípke, astme a iných respiračných chorobách. Prispieva k liečbe problémov ženských orgánov. Upravuje nepravidelnú menštruáciu, pomôže pri zápaloch močového ústrojenstva, stabilizuje hormóny. Má pozitívny vplyv na nervovú sústavu. Zmierni nervozitu, stres, vyčerpanie. Posilní vlasy. Na tento účel je vhodný odvar alebo tinktúra.


ŠALVIA V KOZMETIKE

V nasledujúcej časti prejdem na prípravky s obsahom extraktu šalvie lekárskej využívaných v kozmetike. Šalvia v týchto prípravkoch normalizuje mastnotu pokožky. Súčasne zužuje póry, a tým aj zjemňuje vzhľad pokožky.
Šalviový extrakt súčasne sťahuje póry. - odstraňuje z pleti nečistotu, make-up a prebytočnú mastnotu, aktivizuje prirodzené funkcie pleti. Výťažok zo šalvie je kombinovaný s výťažkom z hamamelu a spoločne normalizujú obsah mastnoty v pleti, zjemňujú póry.


Kozmetia Soaphoria obsahuje starostlivo vybrané a skontrolované byliny, ktoré dávajú výsledným produktom najvyššiu možnú kvalitu, prinášajúcu pocit živosti a umožňujú organizmu čerpať aktívne látky obsiahnuté v tejto kozmetike. Pri jej každodennom používaní sa pleť postupne stane vláčnejšou, vyrovnanejšou a to všetko pôsobením výhradne prírodných látok bez akýchkoľvek chemických alebo alergizujúcich prímesí.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Medicinal plants used in treatment of inflammatory skin diseases
- Sage Benefits For Skin
- 9 Health Benefits Of Sage Leaves, Types, Side Effects, & Dose

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa