BORÁKOVÝ OLEJ

BORÁKOVÝ OLEJ

Borákový olej je poklad z prírody. Borák lekársky, rastlinka, z ktorého sa vzácny olej získava, pochádza predovšetkým z oblasti Stredomoria, ale v súčasnosti sa nachádza vo všetkých kútoch sveta. Borákový olej je známy predovšetkým pre svoje zjemňujúce účinky. Kto by bol tušil, že produkt jemnej rastlinky s drobnými modrými kvietkami môže byť tak významný? Poďme sa spoločne pozrieť na to, čím je borákový olej výnimočný a prečo si ho obľúbili milióny ľudí po celom svete.

ČO JE TO BORÁKOVÝ OLEJ 


Správy o využití boráka v liečiteľstve pochádzajú zo stredoveku, od arabského lekára Avicennu.  Borákový olej sa lisuje zo semien rastliny. V jej vňati a listoch sa nachádza až 30% slizu a približne 3% trieslovín. Okrem toho obsahuje saponín, minerálne látky (najmä dusičnan draselný a soli vápnika), kremičitany, organické kyseliny s vitamínom C, sacharidy, tanín, asparagín, cholín, stopy silice a alantoín (látka podobná močovine).  Vďaka svojej jedinečnej vôni a chuti sa začal využívať aj v gastronómii. Dodnes krášli záhrady – pre vysokú produkciu nektáru je veľmi obľúbený u včiel. 


VLASTNOSTI BORÁKOVÉHO OLEJA

Borákový olej je jeden z najlepších zdrojov kyseliny gama-linolénovej. Esenciálne mastné kyseliny si telo nedokáže vyprodukovať a musia byť dodávané stravou. Tieto kyseliny majú zásadný význam pre správne fungovanie mozgu, rast a zdravie vlasov, kostí a pokožky a regulujú metabolizmus. Kyselina gama-linolénová (GLA), ktorá patrí medzi 6 najdôležitejších esenciálnych mastných kyselín, je nevyhnutná pre ľudský rast, metabolizmus, zdravé kosti. Borákový olej je využívaný pre zdravie vlasov a pokožky. Je tiež veľmi prospešný pri chudnutí, na nervy, pri výskyte cýst a pri artritíde.
 


BORÁKOVÝ OLEJ V KOZMETIKE

Preniká hlboko do pokožky a pomáha obnovovať vnútorné vrstvy buniek. Borákový olej dobre hydratuje pokožku, zbavuje ju suchosti, svrbenia, a zároveň ju lieči.  Bojuje proti svrbeniu pri suchej pokožke hlavy a dopĺňa tak jej prirodzené premasťovanie. Okrem toho, použitie borákového oleja na vlasy zlepšuje ich zdravie a dlhovekosť. Zdravé tuky obsiahnuté v borákovom oleji tiež môžu pomôcť oddialiť plešatosť a iné typy problémov s vypadávaním vlasov.

BORÁKOVÝ OLEJ NA VNÚTORNÉ UŽÍVANIE

Borákový olej zvyšuje rýchlosť metabolizmu v tele. Borákový olej pomáha pri znižovaní krvného tlaku späť k normálu a navyše pomáha schudnúť v oblasti pásu. Má veľmi pozitívny účinok pri liečbe kožných ochorení - významné účinky boli zaznamenané pri liečbe atopického ekzému, psoriázy a akné. Má regeneračné a hojivé účinky na problematickú pokožku so sklonom k zápalom. Vnútorné užívanie tohto oleja dodáva telu dôležité výživné látky, ktoré zmierňujú symptómy menopauzy, predmenštruačného syndrómu, vysokého krvného tlaku, srdcových problémov, nervových ochorení a metabolických porúch.





Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Borage oil in the treatment of atopic dermatitis
- Borage and evening primrose oil
- Borage seed oil is a nutritional supplement



 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa