RUŽA A JEJ VYUŽITIE V KOZMETIKE

RUŽA A JEJ VYUŽITIE V KOZMETIKE

Jemná a osviežujúca a zároveň zvodná a zmyselná. Jedna z najkrajších vôní sveta. Len ťažko sa jej vyrovnajú drahé parfumy a značkové vône. Okrem toho, že je krásna, má aj mnoho priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Je to ruža, kráľovná kvetov v arabských krajinách, kde ju už oddávna používali na výrobu kozmetiky a parfumov. Podľa moslimskej legendy je posvätná, pretože vyrástla z kvapiek Mohamedovho potu. Grécke mýty ju zas považujú za symbol znovuzrodenia nekonečnej lásky. Červená ruža vraj vznikla z krvi gréckej bohyne Afrodity, keď sa ponáhľala na pomoc svojmu zranenému milencovi Adonisovi a stúpila pritom na tŕň. Aj starí Rimania pripisovali ruži blahodarné účinky. Každoročne oslavovali sviatky ruží a na hlavách vtedy nosili vence uvité z ruží. Verili, že kvety majú priaznivý vplyv na mozgovú činnosť a dokonca že tlmia negatívne účinky alkoholu. Stredovekí bylinkári ju zas používali proti krvácaniu a na liečenie rôznych pohlavných chorôb. Už od dávnych dôb je teda považovaná za niečo vzácne a ušľachtilé.

VOŇAVÁ A OSOŽNÁ ZÁROVEŇ


Už v starom Egypte bolo známe priaznivé pôsobenie výťažkov z ruží. Sama Kleopatra ich pravidelne využívala. Ruža je veľmi nenáročná rastlinka. Je pomerne jednoduché pestovať ju v celej Európe. Rastie na nížinách, okrajoch lesov, pri cestách, aj na horách. Mnoho ľudí ju s obľubou pestuje vo svojich záhradkách pre jej krásu a mimoriadne príjemnú vôňu, ale aj pre jej hojivé účinky. Pri zbere sa odtrhávajú neroztvorené púčiky kvetov. Po vysušení na slnku sa z nich pripravuje čaj, ktorý má ozdravujúce účinky na pečeň a žalúdok. Dokáže ich detoxikovať a obnovuje črevnú mikroflóru. Krém z ruže vyživuje a skrášľuje pokožku a podporuje krvný obeh.

Okvetné plátky ruže sa zas používajú na výrobu ružového medu. Tento vzniká primiešaním zmesi zo sušených kvetov a vody do medu. Má vynikajúce účinky na pľúca a využíva sa na liečenie zápalov hrdla, bronchitídy a bolestí v krku. Na tento účel vhodne poslúži kloktadlo z ruží. Pomáha aj ženám pri mimoriadne silnej menštruácii. Obklady a mastičky z ruží zas pôsobia protireumaticky a možno ich použiť aj na urýchlenie liečby zlomenín.
 


RUŽA V KOZMETIKE

Bohaté využitie našla ruža pri výrobe kozmetiky. Pre svoju krásnu vôňu je veľmi často pridávanou esenciou do vonných kúpeľov. Pri unavených a zapálených očiach zas používame výplach z ruží. Už spomínané krémy okrem rozjasnenia a skrášlenia pokožky dokážu zmierniť aj jej zápaly. Kvetinová pleťová voda , ktorá sa získava z okvetných lístkov ruže, zas čistí a rozjasňuje Vašu pleť. Vhodná je najmä na citlivú a zrelú pleť, ktorú dokáže vyliečiť a ochladiť aj pri zápaloch a začervenaní. Použiť ju môžete aj na upokojenie pokožky po holení a depilácii, či ako osvieženie pleti na cestách. Ak ju nanesiete na pokožku hlavy a do vlasov, uľahčíte tak ich rozčesávanie a zbavíte sa lupín vznikajúcich z vysušenej pokožky. A navyše, Vaše vlasy budú šíriť nádhernú vôňu. Ak ste mamička čakateľka, neváhajte vyskúšať regeneračný pleťový olej . Tento harmonizuje psychiku, uvoľní napätie a dodáva tak pocit sebaistoty ženám pred pôrodom.

V kozmetickom priemysle sa využívajú hneď viaceré druhy ruží. Veľmi známou je bulharská ruža. Z nej sa vyrába svetoznámy ružový olej a ružová voda. Na získanie jedného kilogramu prírodného ružového oleja treba spracovať tri tony kvetných lupienkov. V prípade ružového oleja a vody ide o skutočne jedinečné produkty, ktoré obsahujú vyše tristo cenných látok s pozitívnym zdravotným účinkom na ľudské telo, pričom napomáhajú pri udržiavaní zdravej a žiarivej pleti. Ruža v kozmetike všeobecne pôsobí protizápalovo, antibakteriálne, tonizujúco a hydratačne. Regeneruje poškodené bunky a spomaľuje starnutie pleti. Ruža je aj komponentom mnohých parfumov a parfumovaných výrobkov. Ak túžite po jemnosti i troške tajomnosti, rozhodne hľadajte v obchodoch výrobky obsahujúce ružu. Objavíte ju v mnohých parfumoch svetoznámych značiek ako Dior, Chanel, Kenzo, Elizabeth Arden, Cacharel, Estee Lauder, Jean Paul Gaultier, Carolina Herrera, Jacomo, Yves Saint Laurent, Bvlgari. 

Olej z ruží napríklad dokáže pomôcť pleti poškodenej slnkom vďaka trans-retinoidným kyselinám, derivátom retinolu, ktoré obsahuje. Bulhari volajú tekutým zlatom  volajú plantáže Damašskej ruže, ktoré sa rozprestierajú v nížine medzi Balkánskymi horami a pohorím Sredna Góra v okolí mestečka Kazanlak.   Údolie ruží má svoje čaro a šíri sa z neho nádherná podmanivá vôňa do celého okolia.  Táto balkánska krajina je už viac ako tristo rokov najväčším dodávateľom ružového oleja na svetové trhy.  Cena ružového oleja sa pritom šplhá takmer do astronomických výšok. Liter kvalitného ružového oleja stojí okolo 7000 eur. 

RUŽA V AROMATERAPII


Mimoriadne účinné je pôsobenie ruží na ľudskú psychiku. Destiláciou z kvetov ruže sa vyrába éterický olej, ktorý má upokojujúce, antidepresívne, protikŕčové a afrodiziakálne účinky. Dokáže zbaviť nespavosti, pretože pôsobí aj sedatívne. Pri vdychovaní tejto nezameniteľnej rajskej vône ružovej vody dochádza k uvoľneniu nervového vypätia a dokonca k zvýšeniu sebavedomia. Éterický olej pomôže od žiaľu, smútku a stresu.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Herbal cosmetics: used for skin and hair
- 5 Major Skin Care Benefits of Roses
- THE BENEFITS OF ROSE IN SKIN CARE




 

 
Podobné produkty
Podobné články
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa