BENTONITOVÝ ÍL – KDE SA VZAL?

BENTONITOVÝ ÍL – KDE SA VZAL?

Názov bentonit vždy vzbudzuje zvedavosť ľudí, ktorí ho počujú po prvýkrát. Tento názov bol pôvodne navrhnutý na konci 19. storočia W. C. Knightom, americkým geológom, ktorý tak pomenoval íl po skalnom útvare v blízkosti ložiska Fort Benton, kde bol nájdený nános určitého typu vodou napučiavajúcej hliny, nazývanej "minerálne mydlo". 
Niekoľko rokov predtým, okolo polovice 19. storočia bol identifikovaný a skúmaný plastický ílový minerál v Montmorillone vo Francúzsku, ktorý sa preslávil ako zelený íl alebo montmorillonit. Malo by sa však zdôrazniť, že absorbčné íly boli ľuďmi využívané vždy, o čom svedčí aj množstvo dôkazov z histórie. Podľa dostupných informácií boli hliny a íly kedysi dávno využívané aj na pranie a čistenie šatstva. Vďaka svojim absorpčným schopnostiam totiž dokážu pohltiť veľké množstvo cudzích látok. Po objavení bentonitu však táto látka ostala po mnoho rokov nevyužívaná a väčšieho záujmu sa dočkala až okolo 20. rokov minulého storočia.

CHARAKTERISTIKA BENTONITOVÉHO ÍLU

Odborníci diskutujú o niekoľkých problémoch s klasifikáciou bentonitových ílov. Bentonit totiž obvykle vzniká pri zvetrávaní sopečného popola, najčastejšie za prítomnosti vody. Avšak termín bentonit, rovnako ako podobný íl nazývaný tonstein, sa používa na opis hlinených ložísk s neistým pôvodom. Na priemyselné účely existujú dve hlavné triedy bentonitu a to bentonit sodný a vápenatý. 
 

Druhy bentonitového ílu

Sodium bentonit /bentonit sodný/
Sodný bentonit expanduje, keď je vlhký, absorbuje až niekoľkonásobne svoju suchú hmotu vo vode. Kvôli svojim vynikajúcim koloidným vlastnostiam sa často používa pri vrtnom bahne pre ropné a plynové vrty a vrty pre geotechnické a environmentálne vyšetrovania. Vlastnosť „opuchu“ tiež predurčuje jeho využitie ako tmel, pretože poskytuje samotesniacu bariéru s nízkou priepustnosťou. Používa sa napríklad na zriaďovanie základne skládok.

Kalcium bentonit /bentonit vápenatý/
Bentonit vápenatý je užitočný adsorbent iónov v roztoku, ako aj tukov a olejov. Je to hlavná aktívna zložka fullerovej zeme, pravdepodobne jedným z prvých priemyselných čistiacich prostriedkov. Bentonit vápenatý môže byť konvertovaný na bentonit sodný aby vykazoval mnoho vlastností bentonitu sodného iontomeničovým procesom.

Potassium bentonit / bentonit draselný/
Taktiež známy ako potašový bentonit alebo K-bentonit, je ílitický íl bohatý na draslík, ktorý vznikol zmenou sopečného popola. Kvôli výborným absorpčným, viskóznym a tixotropným, koloidným a hydroizolačným a tesniacim vlastnostiam, použitie tohto ílu je neskutočne rozmanité. Využíva sa v ťažkom priemysle, stavebnom inžinierstve, potravinárskom priemysle, vodohospodárstve, poľnohospodárstve, papiernictve, farmakológii a neposlednom rade v kozmetickom priemysle.
 


Kozmetické využitie

Výnimočné absorbčné schopnosti
Jedinečná vlastnosť bentonitového ílu je, že má silný negatívny náboj. Záporné ióny prítomné v bentonite magneticky priťahujú kladne nabité ióny ako sú toxíny, ťažké kovy, kyseliny a iné nežiaduce látky. To je dôvod, prečo je bentonitový íl silným detoxikačným nástrojom. Môže sa využívať na celé telo od hlavy až po päty.

Uplatnenie v kozmetike
- Má výnimočné absorpčné a hĺbkovo čistiace vlastnosti, ktoré ho korunujú na prvé miesto v produktoch v boji proti akné.
- Reguluje tvorbu kožného mazu a nastavuje rovnováhu pleti a problémových partií.
- Vlasy remineralizuje a dodá im lesk, pomáha v boji proti lupinám, mastné vlasy prečistí a deodorizuje.
Má antiseptické a protiplesňové účinky, výborne poslúži proti kožným ochoreniam.
Hojne sa využíva i vo výrobe deodorizačných prípravkov.

Spôsoby použitia bentonitovéh ílu


- Na kožu nanášame pastu z bentonitového ílu a vody na akékoľvek podráždenie pokožky. Necháme pôsobiť, kým nevyschne a nezmyje sa. Íl pomáha pokožke upokojiť sa, zbavuje svrbenia a podporuje regeneráciu.
- Kožný obklad na kožné defekty / poranenia: Pri vážnejších problémoch vytvoríme obklad nanesením silnej vrstvy zmesi ílu a vody, ktorú na pokožke zafixujeme gázou. Obmieáme každé dve hodiny.
- Pleťová maska: Pre hladkú a zdravú pokožku vyrobíme masku jednoducho zmiešaním pasty z bentonitu a vody. Necháme pôsobiť 20 minút a zmyjeme teplou vodou.
- Detoxikačný kúpeľ: Do vodye pridám asi 1/4 šálky bentonitového ílu na relaxačný detoxikačný kúpeľ, ktorý zjemní pokožku.

Ďalšie využitie bentonitového ílu pre zdravie človeka
- zažívacie poruchy, ako je reflux kyseliny, zápcha, nadúvanie, plynatosť atď. (Kaolínový íl bol po celé roky bežnou súčasťou liekov ako Maalox a Rolaids.)
- pomoc pri problémoch s pokožkou a alergiami
- poskytovanie minerálov pre telo
- zotavuje sa z vracania a hnačky
- detoxikácia
- prípravky na zdravie ústnej dutiny
- externe na všetky typy kožných problémov a na urýchlenie hojenia



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Bentonite clay as a natural remedy: a brief review
- Bentonite Clay: Healing from the Inside Out
- 7 Useful Bentonite Clay Benefits For Skin And Hair

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa