TAMANU OLEJ

TAMANU OLEJ

Tamanu je názov oleja, ktorý sa vyrába z plodov rastliny menom kalaby obvajčitej alebo domby (Calophyllum inophyllum). Získava sa v prvom rade sušením jadier plodov pripomínajúcich žlté jablká a následne i lisovaním. Má veľmi špecifickú arómu. Je známy ako liečivý, analgetický a protizápalový prírodný prostriedok. V tradičných rituáloch niektorých kmeňov je obľúbený pre jeho schopnosť zaceľovať rany a jazvy. Oddávna sa používal i k hojeniu vredov a ťažkých rán, proti bolesti pri reumatizme, ischiase či pásovom opare. Pretože tamanu olej obsahuje protizápalové, antibiotické a antiseptické látky, je častou súčasťou upokojujúcich krémov a balzamov, mliek po opaľovaní a prípravkov na štípance a uhryznutia od hmyzu. 

VLASTNOSTI TAMANU OLEJA

Tamanu olej nevyniká len svojimi vlastnosťami, charakteristickou vôňou či účinkami, ale aj vhodnosťou použitia. Nie je vhodný na masáž ani na vnútorné použitie, no je výborný na lokálne použitie pri plesniach pokožky, drobných poraneniach, v prípravkoch na bolestivé kĺby, natiahnuté svaly i na neuralgické bolesti. Napriek jeho výraznejšej aróme, tamanu olej je vhodné dopĺňať éterickými olejmi podľa požadovaných účinkov.
 


POUŽITIE TAMANU OLEJA

Podľa tradície lieči bolestivé a opuchnuté kĺby, vďaka jeho prikladaniu na postihnuté miesta tak dosiahnete nielen rýchlu úľavu od bolesti, ale aj postupné zlepšovanie stavu. Pomáha tiež zlepšovať stav popálenín - či už sa jedná o popáleniny od vriacej vody alebo po opaľovaní, poradí si s nimi. Zmierňuje akné a súčasne aj jazvy po akné,  výrazne a veľmi rýchle nastáva zlepšovanie stavu, aj staršie jazvy sa zmenšujú a pokožka vyzerá krajšie a zdravšie. Tiež zjemňuje starecké škvrny na pokožke. Hovorí sa, že keď vás bolí hrdlo, stačí ho zvonka natrieť olejom – tlmí bolesť a zápal. Oceníte ho však aj pri bežných strastiach, upokojuje totiž pokožku po uštipnutí hmyzom a to veľmi účinne. Stačí si raz natrieť poštípané miesto olejom tamanu a na nepríjemný štípanec po krátkej chvíli úplne zabudnete. Pomáha pri suchej a šupinatej pokožke, lupinách vo vlasoch, psoriáze a atopickom ekzéme. Používa sa pri boľavých šľachách a svaloch. Podporuje rast novej kože, teda obnovu kožných buniek. Tamanu olej je olejom, ktorý by nemal chýbať v žiadnej lekárničke a tiež je dobré mať ho po ruke, keď sa chystáte na dovolenku.

TAMANU OLEJ V KOZMETIKE

Tamanu olej sa hodí na ošetrovanie jemnej, citlivej, suchej, zmiešanej i mastnej pleti. Má výborné regeneračné účinky, podporuje obnovu buniek, zlepšuje stav poškodenej či podráždenej pokožky. Pomáha pri liečbe psoriázy, akné, ekzémov a ďalších nepríjemných kožných ochorení či stavov. Odporúča sa používať aj pri zápaloch, nakoľko dokáže zmierniť tieto prejavy a zároveň podporiť rýchlejšie navrátenie kľudového stavu. Veľmi osožný sa ukazuje byť aj po poraneniach, zjemňuje jazvy, upokojuje drobné ranky. Osvedčil sa aj pri kožných vredoch, plesniach, infekciách. Tlmí svrbenie, suchosť, podráždenie, začervenanie, opuchy. Posilňuje vlasy už od korienkov, zbavuje vlasovú pokožku lupín, zmierňuje seboreu, zabraňuje lámavosti vlasov.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Tamanu oil and skin active properties: from traditional to modern cosmetic uses
- Tamanu Oil
- Biological activity of Polynesian Calophyllum inophyllum oil extract on human skin cells

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa