Ovsený proteín v kozmetických produktoch

Ovsený proteín v kozmetických produktoch

Ovos poznali už starí Egypťania azda 2000 rokov pred Kristom, v tomto období však nebol účelovo pestovaný ani nijak kultivovaný. S prvým úžitkovým pestovaním ovsa prišli údajne Škóti, ktorí z neho vyrábali whisky, piekli chlieb a každé ráno raňajkovali ovsenú kašu. Dnes už sa ovos siaty, alebo Avena sativa, pestuje takmer po celom svete. Darí sa mu v chladnejších a daždivejších oblastiach. Viac než vplyv teplých slnečných lúčov je preň totiž dôležitý prísun vlahy.

Z kuchyne ku kozmetickému priemyslu

Ovos, ovsené vločky a proteín teda poznáme najmä z kuchyne, mnohých preto môže prekvapiť informácia, že svoje zastúpenie má aj v kozmetike. Toto miesto si rozhodne zaslúži, v ľudovom liečiteľstve sa ovsené kúpele využívajú už od pradávna. Ovos obsahuje široký rad minerálov, vitamínov a bielkovín. Jeho obsah horčíka je trojnásobný v porovnaní s inými obilninami, draslíka a kremíka dokonca desaťnásobný v porovnaní s pšenicou. Obsahuje tiež dvakrát toľko zinku ako jablká či hrušky a mnohé ďalšie stopové prvky ako železo, fosfor, vápnik, atď.

V kozmetických produktoch ovos nájdeme najčastejšie vo forme oleja či jemne namletých ovsených vločiek. Ako surovinu ho môžeme objaviť najmä v produktoch pre starostlivosť o citlivú, ekzematickú a problematickú pokožku, kúpeľových produktoch a mydlách. Jemne namleté ovsené vločky či otruby sa používajú tiež ako abrazívna zložka pleťových peelingov.

Vzácne vlastnosti

Ovos pôsobí ako antioxidant, absorbent a jeho výnimočné účinky ocenia najmä ľudia trpiaci kožnými problémami ako ekzémy, alergie či zápalové ochorenia kože. Spomínaný kúpeľ s ovseným odvarom dokáže priam zázračne upokojiť podráždenie akéhokoľvek typu či pôvodu a tiež pomáha pri reume, ischiase či omrzlinách. Zmierňuje svrbenie, vďaka čomu pokožku pomôže upokojiť aj po uštipnutí hmyzom či popŕhlením.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa