Prírodné dezodoranty: Prečo sú lepšie ako tie bežné z drogérie a aký vybrať?

Prírodné dezodoranty: Prečo sú lepšie ako tie bežné z drogérie a aký vybrať?

V bežných antiperspirantoch z drogérie sa objavujú chemikálie, ktoré môžu mať množstvo vedľajších či nežiaducich účinkov. Tieto produkty nie je vhodné používať dlhodobo a pravidelne. Ak hľadáte šetrnejší a bezpečný dezodorant, vyskúšajte voňavé prírodné dezodoranty. Rýchlo si na ne zvyknete a už ich nevymeníte za nič na svete. V článku nájdete zaujímavé informácie o tom, na akej báze prírodné dezodoranty fungujú, aké majú zloženie a hlavne, aký prírodný dezodorant vybrať.

Aký je rozdiel medzi dezodorantom a antiperspirantom

Dezodorant a antiperspirant sú dva produkty, ktoré sa používajú na zmiernenie potenia. Aj keď tieto dva produkty fungujú na úplne odlišnom princípe, ľudia ich často zamieňajú alebo spájajú do jedného produktu. Aký je medzi nimi rozdiel?
Dezodoranty obsahujú antibakteriálne látky, ktoré vedia neutralizovať zápach potu. Tieto látky regulujú pH v podpazuší, zabraňujú množeniu baktérií, ktoré sú zodpovedné za nepríjemný zápach. Avšak dezodoranty samotné potenie neovplyvňujú. Naopak antiperspiranty znižujú produkciu potu pomocou hliníkových solí, ktoré zužujú póry. Tiež antiperspiranty môžu obsahovať antibakteriálne zložky, ktoré obmedzujú množenie baktérií a zmierňujú zápach.

Čo znamená prírodný dezodorant?

Prírodné dezodoranty sú najčastejšie zložené z bambuckého masla, esenciálneho oleja, niektoré obsahujú jedlú sódu či iný typ masla (napríklad kakaové, mangové).

Prírodné dezodoranty neobsahujú hliník, ktorý býva spájaný s rizikom rakoviny prsníka a Alzheimerovej choroby. Nenájdete v nich parabény, ktoré môžu narušovať hormonálnu rovnováhu v tele. Sú bez ftalátov, ktoré môžu negatívne ovplyvniť reprodukčný systém. A samozrejme v nich nenájdete syntetické parfémy, ktoré môžu podráždiť pokožku a vyvolávať alergické reakcie.
 

Ako prírodné dezodoranty fungujú?

Prírodné dezodoranty neblokujú potenie, na rozdiel od bežných dezodorantov z drogérie. Namiesto toho sa zameriavajú na neutralizáciu nepríjemných pachov a snažia sa zabrániť tomu, aby prepotené oblečenie zapáchalo. Účinnosť prírodných dezodorantov sa u jednotlivých osôb môže líšiť. Ak prechádzate z bežného dezodorantu na prírodný dezodorant, môže vášmu telu trvať až tri týždne, kým si na prírodný dezodorant zvykne. Prírodné dezodoranty môžete aplikovať na vlhkú pokožku po sprchovaní alebo kúpaní. Počas dňa je nutné dezodorant znovu naniesť, obzvlášť na jar alebo v lete, keď je vonku horúco. Pri fyzickej aktivite prírodné dezodoranty nemusia vždy spoľahlivo fungovať. Bežný zákazník sa najčastejšie zaujíma o to, či prírodné dezodoranty obsahujú jedlú sódu alebo či sú bez obsahu jedlej sódy. Prečo?
• Prírodné dezodoranty s jedlou sódou: Tieto prírodné dezodoranty fungujú veľmi dobre. Výborne pohlcujú zápach a fungujú často lepšie ako prírodné dezodoranty bez jedlej sódy. Avšak jednu nevýhodu majú. Jedlá sóda môže podráždiť u veľmi citlivých jedincov pokožku. Navyše tento dezodorant nie je vhodné používať po holení, pretože na pokožke štiepe.

• Prírodné dezodoranty bez jedlej sódy: Dezodoranty bez jedlej sódy nemusia byť tak účinné. Na druhú stranu sú vhodné pre osoby s extrémne citlivou pokožkou. Môžete ich bez obáv používať bezprostredne po holení. Neštípu, naopak pokožku jemne vyživí a zvláčni.



Druhy prírodných dezodorantov

Krémové prírodné dezodoranty: Tieto dezodoranty sú zabalené v krabičke s viečkom, majú krémovú konzistenciu a nanášajú sa prstami. Výhodou býva nižšia cena, široký výber vôní, zaujímavé zloženie a taktiež nulové zvyšky – dezodorant môžete spotrebovať do poslednej kvapky. Nevýhodou je nepraktická aplikácia, pretože dezodorant sa nanáša prstami. Vyskúšať môžete voňavý krémový dezodorant Žena.
Tuhé prírodné dezodoranty: Tieto dezodoranty sú najčastejšie zabalené v praktickej papierovej tube a nanášajú sa podobne ako bežné deodoranty z drogérie. Niektoré tuhé dezodoranty majú aplikátor s vymeniteľnou náplňou. Výhodou týchto dezodorantov je praktická aplikácia, môžete ich zabaliť so sebou do kabelky a kedykoľvek ho naniesť počas dňa. Nevýhodou býva vyššia cena v porovnaní s krémovými dezodorantmi. Vyskúšať môžete prírodný dezodorant Unicorn.
• Prírodné dezodoranty s probiotikami: V dezodorantoch sa používajú probiotické baktérie, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú mikroflóru na pokožke podpazušia. Dezodoranty sa dobre nanášajú, sú zabalené v praktickej tube ako klasický deodorant z drogérie. Vyskúšať môžete dezodorant Zelený čaj s opunciou.
Minerálne dezodoranty: Tieto dezodoranty obsahujú minerálne soli, sú stopercentne prírodné a šetrné. Účinne zamedzujú nepríjemnému zápachu. Hlavnou zložkou býva kamenec. Vyskúšať môžete kryštál Pure Power.

Zloženie prírodných dezodorantov

Prírodné dezodoranty obsahujú účinné prírodné zložky, ktoré pohlcujú pach a zamedzujú množeniu baktérií. V zložení môžete nájsť tieto látky:
• Kamenec draselný: Neutralizuje pachy.
• Jedlá sóda: Zmierňuje nepríjemný zápach a pomáha udržiavať správne pH pokožky. Jedlá sóda pôsobí protizápalovo a pohlcuje prebytočnú vlhkosť.
• Rastlinné oleje a maslá: Hydratujú a vyživujú pokožku.
• Esenciálne oleje: Dodávajú dezodorantu vôňu. V niektorých dezodorantoch môžu mať ďalšie funkcie – majú protizápalový účinok alebo sú antibakteriálne.
• Bentonitový íl: Má absorpčné a hĺbkovo čistiace vlastnosti, detoxikuje a pomáha udržiavať pokožku zdravú.
• Oxid zinočnatý: Absorbuje prebytočnú vlhkosť a pohlcuje pachy.
• Škrob: Pohlcuje nežiaducu vlhkosť v podpazuší.
• Ricinoleát zinočnatý: Má absorpčné schopnosti a neutralizuje zápach.
• Vitamín E: Antioxidant, ktorý podporuje obranyschopnosť pokožky, bojuje proti prejavom voľných radikálov.
 


Výhody a nevýhody prírodných dezodorantov

Výhody
• Neobsahujú hliník, parabény, ftaláty a ďalšie škodlivé látky, ktoré nájdeme v bežných dezodorantoch či antiperspirantoch z drogérie.
• Prírodné dezodoranty sú ekologické.
• Bývajú vegánske a nie sú testované na zvieratách.
• Sú jemné a bezpečné aj pre citlivú pokožku (bez obsahu jedlej sódy).
• Krásne vonia.
Nevýhody
• Pokiaľ prechádzate z klasických antiperspirantov, ktoré obsahujú hliníkové soli, musíte si na prírodné dezodoranty najskôr zvyknúť.
• Musíte ich aplikovať niekoľkokrát denne (najmä v lete).
• Sú drahšie ako antiperspiranty z drogérie.

Aký prírodný dezodorant vybrať?

Vyskúšajte rôzne dezodoranty a vyberte si pre vás ten najlepší. Vyberať môžete z rôznych druhov - zero waste, tuhé deodoranty s probiotikami, krémové deodoranty, ktoré sa nanášajú prstami, deodoranty v tube, minerálne deodoranty.

Zmyselnosť - organický krémový dezodorant: Organický dezodorant bez hliníkových solí zmierni nepríjemný zápach potu. Neobmedzuje potenie a neupcháva póry. Obsahuje oxid zinočnatý, v zložení nájdete bentonitový íl, ktorý má mierne antiperspiračné účinky. Jemné oleje chránia pokožku pred podráždením. Krásne vonia, má krémovitú konzistenciu, je vhodný pre vegánov. Nanáša sa prstami, je zabalený v peknej okrúhlej krabičke so skrutkovacím viečkom. Poteší vás príjemná cena. Je možné ho použiť na rôzne časti tela.


Pure Power - organický minerálny dezodorant: Minerálny deodorant obsahuje iba síran hlinitodraselný, prírodný minerálny soľ, ktorá neupcháva póry a pomáha pokožke dýchať. Dezodorant účinne eliminuje baktérie a zabraňuje vzniku zápachu. Neobsahuje esenciálne oleje. Je vhodný pre všetky typy pokožky. Ľahko sa aplikuje a dlho vydrží.

DERMACARE+ Organický dezodorant s prebiotikami a probiotikami: Organický dezodorant s vôňou White Tea & Aloe Vera je jemný, nenásilný a pritom účinný. Dezodorant ponúka spoľahlivú 24-hodinovú ochranu proti nepríjemným telesným pachom. Obsahuje patentované probiotiká a prebiotiká, kyselinu hyalurónovú, enzýmy z papáje a čakanky a vitamín E. Neutralizuje zápach, hydratuje a upokojuje pokožku.

Šťastie - revoludeo: Voňavý dezodorant v papierovej tube sa hodí pre citlivú pokožku. Zamedzuje nepríjemnému zápachu, skvele sa nanáša. Neobsahuje jedlú sódu. V zložení nájdete organické kokosové a mangové maslo s prírodnými aktívnymi látkami. Vďaka síranu hlinitodraselnému a oxidu zinočnatému poskytuje mierny antiperspiračný a antimikrobiálny účinok bez toho, aby narušil prirodzené procesy pokožky. Zero waste dezodorant s vitamínom E vyživuje a regeneruje pokožku.



Kde kúpiť prírodné dezodoranty?

Veľký výber kvalitných prírodných dezodorantov nájdete v e-shope Sopahoria.sk Tu si vyberiete rôzne druhy deodorantov – kryštál, krémový deodorant, deodorant s probiotikami, zero waste deodorant aj deodorant, ktorý je vhodný na cestovanie.

 

 
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa