Malý kozmetický slovník - 9 populárnych aktívnych zložiek pleťovej starostlivosti

Čo je aktívna zložka? Aktívna zložka v produkte starostlivosti o pleť alebo farmaceutickom lieku je zložka, ktorá je biologicky aktívna. Biologicky aktívna alebo farmakologicky aktívna zložka je taká, ktorá môže mať priaznivé alebo nepriaznivé účinky na živú bytosť. Na porovnanie, neaktívne zložky (vo farmaceutickom priemysle nazývané aj pomocné látky) slúžia ako prostriedok na dodanie aktívnej zložky do tela. V jednom produkte môže byť viacero aktívnych alebo neaktívnych zložiek. Aktívne zložky sa objavujú v produktoch starostlivosti o pleť, ako sú čistiace prostriedky, zvlhčovače, séra, pleťové masky a opaľovacie krémy – všetko v rôznych dávkových formách a účinnosti. Dermatológ môže potrebovať predpísať špecifické produkty starostlivosti o pleť v závislosti od účinnosti a špecifického typu aktívnej zložky



9 populárnych aktívnych zložiek v starostlivosti o pleť

Starostlivosť o pleť je preplnená ingredienciami – niektoré aktívne, niektoré neaktívne, niektoré konzervačné látky – a môže byť ťažké vedieť, akú službu vykonávajú pre vašu pokožku. Pred pridaním nových produktov starostlivosti o pleť alebo aktívnych zložiek do vašej rutiny by ste sa mali poradiť so svojím lekárom alebo dermatológom. Tu je deväť najpopulárnejších aktívnych zložiek, ktoré nájdete v produktoch starostlivosti o pleť:

Alfa hydroxykyseliny
Alfa hydroxykyseliny, tiež nazývané AHA, sú bežné v produktoch proti starnutiu, ako sú tie na ošetrenie jemných liniek a vrások, hyperpigmentácie a stareckých škvŕn (tmavé škvrny). Citlivosť na slnko je vedľajším účinkom AHA, takže ak používate produkty s AHA, možno budete chcieť pridať SPF vyšší ako 45 do vašej rutiny starostlivosti o pleť. Kyselina glykolová, exfoliačné činidlo a kyselina mliečna sú príklady AHA.

Benzoylperoxid
Bežný v čistiacich prostriedkoch zameraných na boj proti akné, benzoylperoxid niekedy vyžaduje predpis; inokedy sú produkty dostupné voľne. Benzoylperoxid je špecifická látka, ktorá pleť vysušuje a môže dráždiť, preto je dôležité pokožku často hydratovať po použití benzoylperoxidu. Z uvedených dôvodov táto látka tiež nie je využívaná v prírodnej kozmetike.

Beta hydroxykyseliny
Kyselina salicylová je bežná beta hydroxykyselina alebo BHA. Ľudia používajú kyselinu salicylovú na prevenciu alebo odstránenie škvŕn, vyrážok a čiernych bodiek a na vyrovnanie tónu pleti. Čistiace prostriedky s vysokou koncentráciou kyseliny salicylovej môžu vyžadovať predpis od dermatológa.

Ceramidy
Súbor voskových lipidov alebo mastných kyselín, ktoré sa prirodzene vyskytujú v koži, ceramidy, môžu zlepšiť kožnú bariéru prostredníctvom hydratácie. Ceramidy spájajú kožné bunky a vytvárajú silnú bariéru proti poškodeniu. Šampóny, deodoranty a niektoré make-upy môžu obsahovať ceramidy, populárne sú tiež čistiace gély či peny s obsahom ceramidov.

Kyselina hyalurónová
Látka kyselina hyalurónová sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele, s najvyššími koncentráciami v mladej pokožke, kĺbových tekutinách a iných zdravých tkanivách. Postupom času sa hladina kyseliny hyalurónovej v tele znižuje. Produkty starostlivosti o pleť, ktoré obsahujú kyselinu hyalurónovú, sú zamerané na doplnenie vyčerpaných hladín. Zvyčajne používate produkty kyseliny hyalurónovej predovšetkým v rámci zachovania hydratácie a mladistvého vzhľadu pleti.

Hydrochinón
Prípravky na starostlivosť o pleť s účinnou látkou hydrochinón sú bieliace alebo zosvetľovacie činidlá. Ľudia používajú takéto produkty na zosvetlenie hyperpigmentácie (melazmy), ktorá súvisí s hormonálnymi zmenami alebo tehotenstvom. Citlivosť na slnko je vedľajším účinkom, preto by ste mali používať hydrochinónový prípravok s opaľovacím krémom, aby ste predišli poškodeniu slnkom. Ak však hľadáte prirodzenú alternatívu, odporúčame Vám ľahkú depigmentačnú kúru v podobe séra Depigment.


Kyselina L-askorbová
Jediná forma vitamínu C, ktorá je bezpečná na použitie v produktoch starostlivosti o pleť, kyselina L-askorbová môže stimulovať produkciu kolagénu, čo môže viesť k redukcii jemných liniek, vrások a jaziev. Ľudia používajú tieto typy produktov ako prostriedky na rozjasnenie pleti alebo na ochranu pred voľnými radikálmi. Prvé použitie môže spôsobiť štípanie alebo začervenanie, pokožka si však časom zvykne a za svoju dávku vitamínu C sa odvďačí žiarivým vzhľadom.

Niacínamid
Jedna časť molekuly vitamínu B3, niacínamid, je zložka so schopnosťou prispôsobiť svoje účinky rôznym kožným bunkám, vďaka čomu je vhodná pre všetky typy pleti, dokonca aj pre citlivú pokožku. Táto aktívna zložka sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách vrátane rýb a obilnín. Je to často perorálny doplnok, ale má tendenciu byť silnejší v topických aplikáciách, ako sú séra alebo zvlhčovače. Ľudia používajú niacínamid okrem iného na hydratáciu pokožky a dokonca aj na tónovanie pleti.

Retinoidy
Retinol, retinalaldehyd a retinylestery sú všetky typy retinoidov, ktoré pochádzajú z vitamínu A a sú bežnými zložkami produktov starostlivosti o pleť. Ľudia používajú retinoidné produkty na zníženie výskytu jemných línií a vrások, na zlepšenie nerovnomerného tónu a pigmentácie pokožky a na hydratáciu pokožky, aby sa zabránilo vysušeniu.









Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- What are the active ingredients in skincare products and how do they work?
- 10 Active Ingredients in Skin Care Everyone Obsessed With
- What Exactly Are Active Skincare Ingredients?





Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa