Sprievodca pre začiatočníkov – zistite svoj typ vlasov a zostavte si vlasovú rutinu

Budovanie rutiny starostlivosti o vlasy ďaleko presahuje to, ako často si umývate vlasy. Zatiaľ čo bežná rutina starostlivosti o vlasy spočíva v základoch umývania, sušenia a úpravy, existuje mnoho ďalších faktorov, ktoré je potrebné zvážiť, aby ste docielili tie najzdravšie, najhustejšie a najlesklejšie vlasy. Aj keď nepotrebujete tucet produktov a nástrojov, aby ste získali vlasy, aké chcete, v starostlivosti o vlasy je toho viac ako šampón a kondicionér.
Ak ste pripravení vyťažiť zo svojich vlasov maximum, tu je návod pre začiatočníkov, ako vytvoriť rutinu starostlivosti o vlasy.

Krok 1. Určenie typu vlasov
Typ vlasov nie je len o štruktúre. Existujú aj iné faktory, ako napríklad to, ako dobre vaše vlasy absorbujú vlhkosť alebo či sa ľahko lámu, ktoré pomáhajú určiť váš typ vlasov. Nižšie uvádzame päť faktorov, ktoré vám pomôžu určiť, či máte husté, jemné, hrubé, krepovité alebo mastné vlasy.

Hrúbka
Vykonajte jednoduchý test vlasového vlákna. Vezmite si jeden jediný vlas medzi končeky prstov, ak nič necítite, je to znak jemných vlasov. Ak cítite jeden prameň, vaše vlasy sú stredne hrubé a ak sa vám zdá, husté alebo štruktúrované, vaše vlasy sú pravdepodobne hrubé.

Hustota
Hustota vlasov vyjadruje, koľko vlasov skutočne máte. Ak chcete zistiť hustotu vlasov, vezmite si hrsť vlasov z prednej časti hlavy a jemne ich potiahnite nabok. Ak je medzi chumáčmi vlasov, ktoré ste ťahali, viditeľná veľká časť vašej pokožky hlavy, máte riedku hustotu, ak svoju pokožku hlavy takmer nevidíte, hustota vašich vlasov je hustá. Čokoľvek medzi tým má strednú hustotu.

Elasticita
Už ste niekedy skúšali natiahnuť alebo zacvaknúť prameň vlasov? Reakcia vašich vlasov je jednoduchý spôsob, ako určiť pružnosť a silu vašich vlasov. Ak váš vlas praskne hneď po tom, čo ste sa ho pokúsili potiahnuť medzi prstami, pružnosť vašich vlasov je nízka, zatiaľ čo ak sa vám podarí vlas natiahnuť, pružnosť vlasov je veľmi vysoká. Elasticita vlasov pomáha určiť, ako dobre vaše vlasy udržia akýkoľvek styling. Nízka elasticita je spojená s tenkými vlasmi, zatiaľ čo vysoká elasticita s hustými vlasmi s normálnymi vlasmi.

Pórovitosť
Toto je schopnosť vašich vlasov absorbovať vlhkosť a tiež vlasový produkt. Ak chcete zistiť pórovitosť vlasov, naplňte misku vodou a vložte do nej jeden prameň vlasov. Ak váš prameň klesne ku dnu, má vysokú pórovitosť a absorbuje všetku vlhkosť. Ak váš prameň zostáva pod povrchom, ale pláva, vaše vlasy sú dobre vyvážené a majú „normálnu“ pórovitosť. Ak sa prameň vznáša nad hladinou vody, vaše vlasy majú nízku pórovitosť a neabsorbujú ľahko vlhkosť. Nízka pórovitosť je zvyčajne výsledkom poškodených, krepovitých alebo suchých vlasov. Nízka pórovitosť môže tiež indikovať mastnejší typ vlasov, pretože takýto vlas naberie síce veľa produktu, ale nemusí ho primerane distribuovať.

Textúra vlasov
Toto je jednoduché, sú vaše vlasy rovné, vlnité alebo kučeravé? Určenie svojho typu vlasov vám pomôže zistiť, ktoré produkty potrebujete najviac a ako si zostaviť rutinu starostlivosti o vlasy, aby vyhovovala všetkým vašim potrebám. Je však dôležité mať na pamäti, že vlasy sa menia s ročným obdobím, napríklad vo vlhkom a horúcom počasí môžu byť vaše vlasy krepovatejšie alebo kučeravejšie alebo že sú vaše vlasy menej pórovité v chladnejších mesiacoch. V závislosti od ročného obdobia tak možno budú potrebné mierne úpravy vašej rutiny.

Krok 2. Základná výbava pre krásne a zdravé vlasy
Zatiaľ čo typ potrebných produktov bude závisieť od potrieb vašich vlasov, existuje niekoľko nevyhnutných vecí pre každú rutinu starostlivosti o vlasy:
    Šampón a kondicionér podľa typu vlasov (tu vám pomôžeme zúžiť)
    Extra jemný uterák
    Kvalitný fén s nastaviteľnou teplotou
    Prípravok na ochranu pred teplom
    Stylingový produkt (sprej, gél, pena atď.)
    Kefa je skvelá pre všetky typy vlasov. Vlasové kefy sa však vyrábajú s rôznymi typmi štetín a tie je možné vybrať podľa typu vlasov. Napríklad, ak máte husté vlasy, vyberte si kefu s pevnejšími štetinami, ako sú nylonové a syntetické štetiny, ktoré hladko prechádzajú textúrovanými vlasmi.
Voliteľné doplnky rutinnej starostlivosti o vlasy
    Suchý šampón
    Žehlička na vlasy/žehlička
    Kulma
    Masky na vlasy
    Peeling na vlasovú pokožku
   Vlasové oleje

Krok 3. Nastavenie intervalu umývania vlasov
Teraz, keď ste lepšie oboznámení so svojím typom vlasov a základnou výbavou, poďme na základy vašej rutiny starostlivosti o vlasy a začnime s intervalom umývania. V ideálnom prípade by ste si vlasy nemali umývať viac ako trikrát týždenne. Tiež to však závisí od typu vlasov a aktivity. Ak napríklad milujete hodiny horúcej jogy alebo sa pristihnete, že používate oveľa viac produktov na úpravu účesu, vaše vlasy sa môžu rýchlejšie mastiť v dôsledku potu a usadzovania, preto odporúčame, aby ste boli flexibilní pri umývaní vlasov v závislosti od vášho harmonogramu. Vo všeobecnosti platí, že ak máte suché vlasy, šampónujte ich dvakrát týždenne. Ak máte husté alebo kučeravé vlasy, umývanie dvakrát týždenne tiež funguje, pretože prírodné oleje z vlasovej pokožky sa nedostanú do dĺžok vlasov tak rýchlo ako v prípade jemných vlasov. Dámy s mastnými vlasmi môžu umývanie absolvovať trikrát týždenne.
Ako správne používať šampón a kondicionér
V každom prípade by sa pri umývaní vlasov mal vždy používať kondicionér. Kondicionér pomáha vyživovať a ošetrovať vlasy po šampóne. Je dôležité naniesť kondicionér do strednej časti vlasov až po končeky, vmasírovať produkt do vlasov a v závislosti od typu kondicionéru ho nechať pôsobiť niekoľko minút pred opláchnutím. Stredná časť a končeky zvyčajne potrebujú najviac vlhkosti, najmä ak máte chemicky ošetrené vlasy, suché vlasy alebo poškodené končeky.
Vyberte si šampón a kondicionér podľa svojich potrieb. V našej ponuke nájdete množstvo alternatív pre šetrnú starostlivosť o vlasy. Je len na vás, či zvolíte tuhé šampóny alebo tekuté šampóny, ku ktorým môžete doladiť vyživujúci kondicionér.
Ďalšie tipy na umývanie vlasov
Doprajte si masáž hlavy. Masáž vlasovej pokožky  pomáha cirkulovať kyslík, ktorý podporuje zdravie vlasov.
Sledujte teplotu! Zatiaľ čo horúca sprcha môže byť pre niektorých super relax, nie je to najlepšie pre vaše vlasy. Umyte si vlasy vlažnou vodou a uistite sa, že ste produkt dôkladne opláchli.
Takže, základy vašej rutiny pri starostlivosti o vlasy v skratke: V závislosti od typu vlasov umývajte vlasy dvakrát až trikrát týždenne. Použite kondicionér a sústreďte sa na stred až končeky vlasov. Stlačte kohútik, dôkladne opláchnite a upravte svoj rozvrh podľa potreby v závislosti od vašich aktivít alebo používania produktu.





Krok 4. Sušenie a styling vlasov
Teraz, keď už máme umývanie za sebou, pozrime sa na to, ako vlasy správne sušiť. Prebytočnú vodu nasajte jemným uterákom a vyhnite sa treniu vlasov. V žiadnom prípade vlasy nedrhnite!
Ak používate fén alebo difuzér, najskôr naneste prípravok na ochranu vlasov pred teplom a až následne ich vysušte.
Ak máte zrovna čas a plánujete len leňošiť po dome, naneste trochu stylingového prípravku a nechajte vlasy vyschnúť na vzduchu. Ak čo najviac obmedzíte vystavenie vlasov teplu, pomôžete chrániť ich zdravie a integritu.
Ak používate žehličku alebo kulmu, v závislosti od požadovaného štýlu tak urobte vždy až po féne alebo dôkladnom vysušení vlasov. Naneste tepelnú ochranu a v závislosti od pórovitosti vašich vlasov aplikujte pred a po úprave účesu stylingový prípravok. Ak chcete, aby vlny alebo kučery zostali cez noc, voľne si ich pripnite okolo hlavy, aby ste boli ráno pripravení.

Krok 5. Ďalšie možnosti rutinnej starostlivosti o vlasy
Ak ste medzi umývaním alebo máte málo času, suchý šampón je skvelým doplnkom každej rutiny starostlivosti o vlasy. Suchý šampón v podobe čisto prírodného bentonitového ílu naneste ku korienkom a rozotrite alebo vmasírujte prstami, aby absorboval prebytočný maz. Následne vlasy dôkladne vyčešte.
Vlasové masky a ošetrujúce kúry sú tiež skvelými možnosťami, najmä pre tých, ktorí majú chemicky ošetrené alebo suché vlasy. Pokojne doprajte svojim vlasom extra starostlivosť a vytvorte si vlastnú masku na vlasy doma. V závislosti od vašich potrieb je možné urobiť masku na vlasy raz týždenne.
Vytvorenie rutiny starostlivosti o vlasy je o určení toho, čo vaše vlasy potrebujú, a o tom, ako s nimi zaobchádzať. Nemusí to byť komplikované a väčšina postupov starostlivosti o vlasy bude rovnaká: umyť, vysušiť, upraviť. Frekvencia umývania vlasov, správne sušenie vlasov a ochrana vlasov pred teplom a pridávanie akýchkoľvek doplnkov podľa potreby umožňujú jednoduchú rutinu starostlivosti o vlasy pre zdravšie vlasy.







Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Top Hair Care Tips Straight From The Experts
- 19 Hair Care Tips
- How to Maintain Healthy Hair: 7 Hair Care Tips You'll Love







Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa