Ako predchádzať vzplanutiu ekzému u detí a ako sa starať o ekzematickú detskú pokožku

 

Deti s ekzémom (atopická dermatitída) majú tendenciu mať škvrny suchej, svrbiacej kože. Svrbenie môže byť také nepríjemné, že narúša spánok, takže vaše dieťa zažíva veľké nepohodlie. Navyše, škrabanie môže spôsobiť infekciu vyrážok a celkový stav ešte ďaleko zhoršiť.
Aj keď nie je známy žiadny zaručený liek na ekzém, tento stav sa dá dostať pod kontrolu natoľko, aby sa vaše dieťa cítilo lepšie. Existujú aj spôsoby, ako pomôcť dieťaťu vyhnúť sa vzplanutiu ekzému.
Liečba ekzému sa zvyčajne zameriava na štyri bežné problémy: suchosť, svrbenie, podráždenú pokožku (zápal) a infekciu.

 

Suchosť: Oprava kožnej bariéry
U detí s ekzémom kožná bariéra slabne a pokožke chýba hydratácia. V dôsledku toho sa pokožka stáva suchou a popraskanou a je pravdepodobnejšie, že sa infikuje. Suchá koža tiež veľmi svrbí. Jemná každodenná starostlivosť o pokožku je dôležitá na zlepšenie kožnej bariéry. V rámci tohto:
     Doprajte dieťaťu kúpeľ (alebo sprchu) každý deň alebo každý druhý deň po dobu 5-10 minút vo vlažnej vode. Nie je potrebné žiadne mydlo, ale na spotené miesta (podpazušie, krk, slabiny) a na ruky a nohy možno použiť jemný nemydlový čistiaci prostriedok. Používajte iba hypoalergénne čistiace prostriedky bez parfumácie. Vyhnite sa drhnutiu pokožky vášho dieťaťa niečím drsným. Nepoužívajte perličkový kúpeľ vo vode na kúpanie.
    Po kúpeli alebo sprche osušte pokožku vášho dieťaťa. Ak vám lekár predpísal nejaké topické lieky, aplikujte ich na miesta s vyrážkou (PRED aplikáciou akýchkoľvek zvlhčovačov).
     Naneste hydratačný krém na celé telo bezprostredne po kúpaní (keď je pokožka ešte vlhká) každý deň. To pomáha „uzamknúť“ vlhkosť v pokožke. Čím je hydratačný krém mastnejší, tým lepšie bude pôsobiť. Dobrou voľbou sú oleje a maslá alebo hydratačné KRÉMY bez vône. A čo je najdôležitejšie, nájdite hydratačný krém, ktorý vaše dieťa rado používa. Hydratačné krémy by sa mali aplikovať raz alebo dvakrát denne, aj keď vyrážka zmizne.
     Oblečte svoje dieťa do mäkkých látok, ako je 100% bavlna. Používajte jemné pracie prostriedky bez vône. Nepoužívajte aviváže ani na obliečky. Minimalizujte vystavenie dieťaťa veciam, o ktorých je známe, že bežne dráždia citlivú pokožku. To zahŕňa napríklad vôňu v produktoch a vo vzduchu, ako aj dym, prach, vlnu a zvieraciu srsť.

 
Úľava od svrbenia
Jemná starostlivosť o pokožku, ako je popísaná vyššie, je prvým krokom k tomu, aby pokožka menej svrbela. Ďalšie spôsoby, ako pomôcť znížiť svrbenie:
     Zabráňte poškriabaniu. Snažte sa, aby sa vaše dieťa neškriabalo, pretože škrabanie môže spôsobiť, že pokožka bude ešte viac svrbieť. Škrabanie môže tiež viesť k otvoreným ranám, ktoré môžu viesť k infekciám kože. Udržujte nechty dieťaťa ostrihané nakrátko a čisté. Pomôcť môže aj nosenie bavlnených rukavíc v noci.
     Ošetrenie mokrým zábalom. Aplikujte vlhké zábaly PO kúpaní a aplikácii lokálnych liekov a zvlhčovačov. Tu je postup:
         Naneste predpísaný liek na oblasti vyrážok a na okolitú pokožku naneste zvlhčovač.
         Namočte pyžamá alebo tielka do teplej vody.
         Vyžmýkajte pyžamo, kým nie je vlhké a nekvapká.
         Navlhčené pyžamo oblečte na svoje dieťa so suchým pyžamom navrchu.
         Uistite sa, že je v miestnosti teplo alebo poskytnite teplú prikrývku, aby vášmu dieťaťu nebola zima.
         Mokré zábaly nechajte na sebe aspoň pol hodiny, alebo ich nechajte pôsobiť cez noc.
         Po odstránení mokrých zábalov znova naneste hydratačný krém.
     Antihistamínové lieky, ako je difenhydramín a hydroxyzín, môžu pomôcť vášmu dieťaťu cítiť sa ospalo, takže ľahšie zaspí namiesto poškriabania pokožky. Antihistaminiká však zvyčajne neodstránia svrbenie. Pri akomkoľvek podávaní liekov dieťaťu vždy dodržiavajte pokyny týkajúce sa veku a hmotnosti vášho dieťaťa a ak máte otázky, porozprávajte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Hojenie podráždenej pokožky
     Lokálne steroidné lieky ("steroidy" alebo "kortizóny") sa aplikujú na kožu na hojenie podráždených ekzémových vyrážok (zápalov). Tieto lieky na predpis sa zvyčajne používajú dvakrát denne, keď sa vyrážka šíri. Topické steroidy prichádzajú v rôznych silách a formách (ako sú pleťové vody, masti, krémy, gély a oleje). Váš lekár vám pomôže nájsť správnu kombináciu pre pokožku vášho dieťaťa. Pri správnom používaní sú lokálne steroidy veľmi bezpečné a účinné.
     Ak však uprednostňujete liečbu bez takýchto liekov, existujú možnosti. Nesteroidné lieky na ekzém tiež pomáhajú pri hojení podráždených ekzémových vyrážok pomocou iných účinných látok ako steroidy. Môžu byť nápomocné pri miernom ekzéme a na jemných oblastiach pokožky, ako sú očné viečka, podpazušie a slabiny.
Dobrou voľbou je aj pravidelné premasťovanie pokožky jednoduchými, ale veľmi účinnými prírodnými balzamami, ktoré lepšie viažu vlhkosť v pokožke. Pre ekzematickú pokožku sa zvlášť hodí používanie konopného oleja. Riešením môže byť tiež kozmetika s obsahom CBD, ktoré pokožku aktívne regeneruje a zbavuje suchosti.

Prevencia a riešenie kožných infekcií
Baktérie a vírusy môžu ekzémové vyrážky zhoršiť, preto je dôležité sledovať príznaky infekcie. Hľadajte na pokožke mokvanie, chrasty, hnisavé hrbolčeky, pľuzgiere alebo zhoršujúcu sa vyrážku, ktorá sa nezlepšuje pri vašej bežnej liečbe. Ak si myslíte, že je pokožka vášho dieťaťa infikovaná, určite sa porozprávajte so svojím lekárom. Infekcie musia byť riadne liečené. Na infikovanú pokožku, obzvlášť, ak pozorujete otvorené ranky, nikdy nenanášajte dráždivé krémy. Môžete tak pokožke podstatne prihoršiť.


 


Kedy môžem ukončiť liečbu ekzémovej pokožky?
Keď už pokožka vášho dieťaťa nesvrbí a oblasti vyrážok sú hladké a mäkké, môžete začať užívať lieky menej často. Po zahojení vzplanutia vyrážky je bežné, že pokožka zmení farbu, ale farba sa časom prirodzene normalizuje. Keďže je však ekzém pretrvávajúcim kožným problémom, je dôležité pokračovať v každodennej jemnej starostlivosti o pokožku a používaní zvlhčovačov, aby ste minimalizovali budúce vzplanutia a infekcie. Denne preto pokožku ošetrujte vyživujúcimi balzamami, ktoré výrazne znížia riziko opätovného vzplanutia najhorších stavov. Majte však na pamäti, že ekzematická pokožka je extrémne citlivá na všetky podnety a snažte sa vyhýbať akýmkoľvek zdrojom dráždenia.




Ako môžem zabrániť budúcim vzplanutiam ekzému?
Jemná každodenná starostlivosť o pokožku, ako je popísaná vyššie, je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste predišli budúcim vzplanutiam ekzému. Nastavte dieťaťu vhodný denný režim. Vyhnúť sa spúšťačom je tiež dôležité, aby ste predišli budúcim vzplanutiam ekzému. Spúšťače ekzému sú u rôznych detí rôzne. Niektorí rodičia a lekári môžu zvážiť testovanie alergie na ďalšiu identifikáciu spúšťačov, ktorým sa možno vyhnúť. Niektoré spúšťače zahŕňajú:
Roztoče
Vône (vrátane parfumov, kolínskych vôd, osviežovačov vzduchu, sviečok, kadidla)
Teplo a pot
Hormóny
Uštipnutie a bodnutie hmyzom
Srsť domácich zvierat
Peľ
Tabakový dym
Vlna a syntetické tkaniny
V zriedkavých prípadoch môžu byť príčinou ekzému niektoré potraviny. Ak si myslíte, že by to mohol byť tento prípad, poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako vyskúšate akékoľvek obmedzujúce zmeny stravovania.




Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Eczema Treatment For Children
- Kids Health Information - Eczema
- Eczema in Children: Skin Care Dos and Don'ts

 

 




Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa