Ako sa zbaviť akné v čo najkratšom čase

 

Keď sa akné z ničoho nič rozhodne „zdobiť“ vašu inak krásne čistú pleť, nepodliehajte panike. Hoci je len málo vecí tak nevítaných ako vyrážka, vedzte, že si tým čas od času prechádza takmer každý, keďže ide o najbežnejšie kožné ochorenie. Nezabúdajte však, že vaše akné vás nedefinuje. Vaše pupienky nemajú osobitosť – vy áno a vaša osobnosť je to, čo robí vašu tvár nádhernou už na prvý pohľad! Napriek tomu chápeme, že sa túžite nemilej ozdoby na tvári rýchlo zbaviť a pomaly vás ovláda pokušenie jednotlivé pupienky skrátka povytláčať. Avšak, predtým, ako tak urobíte, prečítajte si naše zhrnutie najčistejších – v poradí od najrýchlejších – spôsobov, ako môžete liečiť čierne bodky, biele bodky a cysty.

A nech už vyskúšate akúkoľvek metódu, nezabudnite, že tieto opravy nie sú určené na ošetrenie celej tváre, ale na jeden až dva ojedinelé pupienky. V prípade chronického akné sa poraďte s lekárom a prejdite na dlhodobé stratégie ošetrovania, aby ste mohli minimalizovať škvrny po ich odstránení.



 
1. SOS zakrytie pupienkov: menej ako 1 minúta
Neexistuje žiadna škvrna, ktorú by štipka korektoru nedokázala skryť. Použite zelený korektor, aby ste skryli prípadné začervenanie, alebo lososovo/oranžový korektor na potlačenie modrých odtieňov na tmavšej pleti. V prípade ľahšieho alebo menšieho akné stačí svetlejší korektor vo farbe pokožky na hladké zakrytie.

2. Prikladanie ľadu na pupienok: 1 minúta alebo viac
Použitie ľadu môže mať skutočne prekvapivé výsledky. Táto chladiaca metóda funguje najlepšie pri zápalovom akné, ktoré sa objavuje pod kožou – vrátane cýst, uzlín, pustúl a papúl.
Ako na to? Začnite čistením pleti. Potom zabaľte kocku ľadu do hrubého uteráka, handričky alebo použite studený obklad. Priložte ľad na 1 minútu a potom odstráňte.
Ak je váš pupienok obzvlášť zapálený, môžete postup opakovať, ale medzi jednotlivými aplikáciami počkajte 5 minút. Pokračujte v ľadovaní, kým pupienok nezmizne dostatočne na to, aby bolo možné ho prekryť.

3. Čistiace masky: cca 20 minút
Vždy sa oplatí mať doma v zálohe aspoň jednu skutočne efektívnu čistiacu masku. Pleťové masky dokážu riešiť množstvo problémov a v niektorých prípadoch vedia tiež veľmi rýchlo eliminovať nepríjemné prejavy akné. Aplikujte čistiacu masku (napríklad Chillophoria) na tvár a nechajte ju pôsobiť približne 15-20 minút. Následne pleť umyte vlažnou vodou. Po takejto kúre odporúčame dodatočne pleť ošetriť hydrolátom, ideálne pre boj s akné sú napríklad čajovníkový či hamamelový.
Takýto prístup k ošetrovaniu aknóznej pleti je veľmi prospešný aj z dlhodobého hľadiska. Ak si prajete zbaviť sa pupienkov, stavte na kozmetické íly, ktoré veľmi efektívne pohlcujú nečistoty z pórov a tým pomáhajú predchádzať prepuknutie zápalových epizód.

4. Lokálne ošetrenie: ideálne cez noc
Lokálne ošetrenie je cielená metóda, ktorá môže síce chvíľu trvať, avšak tiež môže priniesť prekvapivé výsledky. Tiež je možné túto metódu kombinovať. Možno budete chcieť pupienok pred ošetrením škvrnami zľadovať, najmä pri väčších bodkách. Alebo uprednostníte aplikáciu masky pred spaním a tým podporíte účinky lokálneho ošetrenia.
Stavte na produkty, ktoré obsahujú aspoň jednu z týchto zložiek:
    esenciálne oleje, ideálny je čajovník
    zinok
    aloe vera
    kyselina salicylová
    CBD
    Tamanu olej, olej z čiernej rasce
Po aplikácii sa pleti nedotýkajte a produkt nechajte pôsobiť cez noc. Ráno pleť umyte vlažnou vodou a ošetrite ako zvyčajne.




5. Extra tipy pre dlhodobo efektívne riešenia
Máte čas na upokojenie vzplanutia? Zamerajte sa na pomalšie, avšak veľmi účinné metódy. Z dlhodobého hľadiska dermatológovia odporúčajú:
Dopriať si dostatok spánku.
Dbať na hygienu všetkých predmetov a povrchov, ktoré prichádzajú do kontaktu s vašou pleťou.
Zvýšiť príjem tekutín, predovšetkým čistej vody.
Dbať na dostatočný príjem čerstvého ovocia a zeleniny.
Nezanedbávať pleťovú starostlivosť, predovšetkým dôsledné čistenie pleti.
Hoci sa môže zdať, že tieto rady na prvý pohľad s akné nesúvisia, opak je pravdou.  Mnohé súčasti nášho každodenného života môžu byť potenciálnymi spúšťačmi akné, prekvapivo, vrátane našich kaderníckych predmetov. Vyhnite sa tomu, aby vlasové produkty upchávali póry. Ak máte sklony k akné, voľte účes s vlasmi stiahnutými z tváre. Keď používate kondicionér v sprche, umyte si chrbát, hrudník a tvár mydlom, aby ste odstránili všetok kondicionér, ktorý sa dostane na vašu pokožku. Používajte jemné a ľahko vstrebateľné pleťové krémy a telové mlieka vytvorené z prírodných zložiek. Vyhýbajte sa syntetickým zložkám, minerálnym olejom, silikónom či parabénom.  Častým spúšťačom akné môže byť tiež potravinová intolerancia. Sledujte si stravu a dávajte pozor, či sa akné náhodou neobjaví práve po konzumácii mliečnych potravín či múčnych jedál, aby ste vylúčili možnosť intolerancie na laktózu či lepok, ktoré sa pokojne môžu prejavovať práve nepríjemnými vyrážkami na pleti.




Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Here's Exactly How To Get Rid of a Pimple Overnight
- How to Get Rid of Pimples Fast: 18 Dos & Don’ts of Fighting Acne
- Acne Diagnosis ans Treatment

 

 





Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa