Ako zatočiť s vystresovanou pleťou?

Ako zatočiť s vystresovanou pleťou?

Tušíte, ako stres vplýva na vašu pleť? Zjednodušene povedané, zvýšený stres spôsobuje uvoľňovanie väčšieho množstva kortizolu. Naša koža má kortizolové receptory, ktoré potom spúšťajú zvýšenie dilatácie kožných krvných ciev, čo vedie k začervenaniu kože a zhoršeniu stavov, ako je rosacea, ako aj k zvýšeniu rozpadu kolagénu, čo vedie k prehĺbeniu línií a vrások. V priebehu času môže toto zvýšenie kortizolu vyčerpať prirodzené sébum vašej pokožky, čo vedie k narušenej bariére vlhkosti, ktorá so sebou prináša celý rad kožných problémov.


Stres môže spôsobiť aj ďalšie problémy. Ak máte zrazu pocit, že vaša pleť vyzerá oveľa staršie (vystupujúce alebo prehlbujúce sa jemné linky a vrásky, mdlo atď.) alebo máte rosaceu či ekzém, ktoré ste predtým nezaznamenali, na vine môže byť stres. Pravdepodobne už viete, aký vplyv môžu mať hormóny na vašu pokožku (ehm, vyrážky pred menštruáciou). Aj v prípade stresu ide o ten istý princíp.

To, čo s najväčšou pravdepodobnosťou poškodí vašu pokožku, je chronický stres. Áno, môžete sa pretrhnúť v práci pred dokončením veľkého projektu, alebo sa pohádať s vašou polovičkou, ale tento stres je situačný a vaše telo sa po niekoľkých dňoch upokojí. Keď zažívate nepretržitý stres počas dlhého obdobia, ktoré nikdy nepoľavuje, vtedy si začnete všímať veľký posun vo svojej pokožke. Hyperpigmentácia pretrváva, vaša pleť je skutočne mastná alebo suchá a celkovo vyzerá mdlo, bez ohľadu na to, koľko pleťových masiek a exfoliačných ošetrení vyskúšate.

 

Ako zmierniť účinky stresu na pokožku



Dobrá vec na ošetrení pokožky po návale stresu je, že je v podstate zadarmo, ale to neznamená, že je to jednoduché. Určenie toho, čo vás stresuje, je kľúčom k vystavaniu dlhodobo účinnej obrany. Máte toho v práci priveľa? Často sa hádate s niekým iným? Vo všeobecnosti stres pochádza z vecí, ktoré nemôžeme ovplyvniť, takže namiesto toho, aby ste sa snažili opraviť veci, ktoré nemajú jednoduché riešenie, zamerajte sa na to, ako sa s tým vyrovnáte.

Terapia je skvelý spôsob, ako sa naučiť a implementovať stratégie zvládania, ktoré vám pomôžu lepšie sa vysporiadať so stresom a spracovať negatívne emócie, ktoré k nemu môžu viesť. Môžete objaviť stratégie, ktoré vyzývajú vašu myseľ, aby ste mysleli na iné veci, než na to, čo vás znepokojuje, ako napríklad zavolať priateľovi, upratať si izbu, čítať knihu alebo si zdriemnuť. Dopriať si blahodarný kúpeľ či zapáliť milovanú sviečku.

Keď sa vaša pokožka rozhorí od stresu, vyhnite sa ešte väčšiemu stresu, ktorý vám môže spôsobiť príliš detailné pozorovanie zmien vašej pleti. Držte sa ďalej od zrkadiel zväčšujúcich póry, vďaka ktorým vyzeráte oveľa horšie, ako v skutočnosti. Prejdite na nejaký hydratačný krém a váš obľúbený korektor a doprajte si čaj pre harmóniu mysle.

 


Začnite pomaly so starostlivosťou o pleť

Ale kým čakáte, kým sa celý ten nahromadený stres zázrakom pominie, môžete využiť tieto chvíle na trochu starostlivosti o pleť. Najlepším prístupom k zníženiu účinkov stresu na vašu pokožku je určiť, aký viditeľný vplyv má zvýšený stres na vašu pokožku, a nežiaduce zmeny riešiť vhodnou starostlivosťou o pleť. Najúspešnejším prístupom je riešiť tieto problémy šetrnejším a menej agresívnym prístupom, či už ide o zmeny starnutia alebo akné. Pretože stres môže oslabiť vašu hydratačnú bariéru, budete sa chcieť vzdať exfoliačných ošetrení a drsných produktov, kým sa vaša pokožka vráti do starých koľají.

Možno ste niekedy tak vystresovaní, že v snahe zbaviť sa neblahých prejavov stresu na pokožke sa stávate agresívnejšími aj v prístupe k dennej starostlivosti a siahate po retinole, vitamíne C či ďalších nie najjemnejších zložkách.  Stres však môže spôsobiť, že naša pokožka bude citlivejšia, takže je dôležité obmedziť agresívnosť. Produktov, či už vo frekvencii aplikácie alebo koncentrácii produktu. Doprajte si domáce peelingy a zjemňujúce masky na tvár a zamerajte sa na posilnenie svojej bariéry proti vlhkosti pomocou jednoduchých hydratačných produktov. Zvoľte si vhodnýhydrolát a doplňte celú starostlivosť Antistress pleťovým sérom, ktoré je stvorené práve pre takéto náročné obdobia.

Dodržujte svoju rutinu starostlivosti o pleť

Ak ešte nemáte, skúste si urobiť dobrú rannú a nočnú rutinu starostlivosti o pleť. Starostlivosť o pleť nemôže fungovať, pokiaľ si tieto produkty neaplikujete na pokožku. Nestačí teda mať v zásobe plný arzenál kozmetických vychytávok, kľúčom je naučiť sa ich správne používať. Uistite sa, že máte štandardnú rannú a večernú rutinu starostlivosti o pleť a že ju dodržiavate. Stres nás môže často príliš unaviť na to, aby sme si pred spaním umyli tvár, alebo môžeme v jeho dôsledku byť ráno príliš zaneprázdnení na to, aby sme urobili veľkú rutinu, a preto je dôležité vytvoriť si takú rutinu, ktorej sa budete držať, budete ju môcť absolvovať za každých okolností a budete sa z nej cítiť nadšení.

Rutina s príliš veľkým počtom krokov vám bude pripadať ako fuška, takže sa uistite, že je vaša rutina realistická. Naplňte ju produktmi, ktoré radi používate. Existuje množstvo cenovo dostupnej starostlivosti o pleť. Nezabudnite, že vaša rutina starostlivosti o pleť mala vzbudzovať radosť. Snažte sa myslieť na svoje režimy ako na svoj „čas na mňa" a ako na niečo pozitívne, čo robíte pre seba.

Doprajte si dostatok spánku

Dostatok spánku je nevyhnutný pre liečenie chronického stresu a tiež pre vašu pokožku. Spite aspoň sedem hodín denne. Okrem dobrého spánku môže v stresujúcich obdobiach pomôcť tiež aromaterapia. Aromaterapeutické sviečky, vonné vosky, esenciálne oleje a ich zmesi sú skvelým prostriedkom na odbúranie stresu. Ak váš čaká náročný deň a vy si nemôžete zapáliť svoju obľúbenú sviečku, uistite sa, že máte pri sebe svoj obľúbený aroma roll-on alebo balzamík proti stresu.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Effects of Stress on Your Skin
- Stress may be getting to your skin, but it’s not a one-way street
- Are stress and anxiety causing your skin conditions?

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa