Ako často by sme mali meniť svoju skincare rutinu?

Tak, ako osviežite svoj šatník, keď sa zmenia ročné obdobia alebo potrebujete zmeniť tempo, prepracovanie môže prospieť aj vašej starostlivosti o pleť. Tu je návod, ako často by ste mali meniť svoju rutinu starostlivosti o pleť, aby ste si udržali svoju pleť v špičkovej forme.

Keď nájdete rutinu, ktorá vám vyhovuje (či už je to cvičenie, príprava jedla alebo oddanie sa rannému rituálu), je ľahké sa s ňou zžiť. Aj keď rutina nie je zlá vec, niekedy môže viesť k vyjazdeným koľajam. A hoci je pre výsledky kľúčom práve dosiahnutie konzistentného režimu starostlivosti o pleť, raz za čas je potrebné tento režim zmeniť. Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, ako často by ste mali meniť svoju rutinu starostlivosti o pleť, neexistuje jednoznačná odpoveď – ale je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí.


Ste pripravení začať? Tu je odborný sprievodca, ako zmeniť rutinu starostlivosti o pleť.

Výhody zmeny rutiny starostlivosti o pleť

„Inventúra“ starostlivosti o pleť nie je na škodu, naopak, znamená, že svoju rutinu prispôsobujete presne svojim potrebám. Má niekoľko vážnych výhod, medzi ktoré patria:

    Čistejšia pleť

    Zdravá kožná bariéra

    Jasnejší tón pleti

    Hydratovaná pokožka

 

Ak sa pýtate, kedy zmeniť svoju rutinu starostlivosti o pleť, odpoveď sa môže u každého človeka líšiť, no existuje niekoľko faktorov, na ktoré si treba dať pozor:

 

 
Zmena ročného obdobia
Tak ako by ste zmenili šatník z leta na zimu, aj pleť potrebuje zmenu. Zosúladenie výmeny starostlivosti o pleť so zmenou ročných období je jednoduchý spôsob, ako udržať svoju rutinu sviežu a zabezpečiť, aby ste v rámci starostlivosti spĺňali všetky potreby vašej pleti. Je to preto, že rozdiel v teplote a vlhkosti ovplyvňuje našu pokožku. Často, napríklad v zime, môže pokožka vyžadovať dodatočnú hydratáciu, aby bojovala so studeným a suchým vzduchom. Zvážte preto, či si nevyberiete ťažší hydratačný krém, aby ste v najchladnejších dňoch zaistili hydratáciu. V lete ho vymeňte za niečo ľahšie, napríklad gélový hydratačný krém, ktorý vám pomôže udržať pokožku hydratovanú a vyváženú – dokonca aj v horúčavách.


Vaša rutina nerieši aktuálny stav či problém pleti
Ak sa vaša pokožka necíti pohodlne alebo si všimnete, že nevyzerá najlepšie, možno je čas zmeniť rutinu. Ak máte čo do činenia s vyrážkami, akné, suchými fľakmi, tmavými škvrnami alebo mdlým tónom pleti, môže to byť znamenie, že je potrebné niečo zmeniť. Často to môže byť dôsledok nekúpenia správneho produktu pre váš typ pleti alebo ciele, ktoré chcete pleťovou starostlivosťou dosiahnuť.
Vaša rutina vás neteší
Možno vás vôňa vášho hydratačného krému odrádza, nemáte radi textúru produktu alebo ste jednoducho pripravení na zmenu. To je v poriadku! Aj keď je vaša rutina starostlivosti o pleť navrhnutá tak, aby vám pomohla cítiť sa vo svojej koži dobre, je to tiež o tom, že do svojho dňa vnesiete chvíľku upokojujúcej starostlivosti o seba, takže by vás mala tešiť a nespôsobovať rozpaky či nevôľu k starostlivosti ako takej.
 


Ako na efektívnu inventúru skincare rutiny

1. Zhodnoťte aktuálny stav vašej pokožky.
Najlepšie je najprv posúdiť svoju pokožku: Je mastná? Suchá? Kombinovaná. To všetko určí produkty, ktoré použijete. Napríklad niekomu so suchou pokožkou by prospelo hydratačné umývanie tváre, zatiaľ čo niekto s mastnou pokožkou by mohol uprednostňovať penové umývanie tváre na odstránenie kožného mazu spôsobujúceho akné. Vaša pokožka sa môže meniť s ročnými obdobiami a rôznymi fázami života, ako je tehotenstvo, menopauza alebo presťahovanie sa do nového mesta viac, než si myslíte, takže zmena rutiny je často viac než žiadaná.

2. Stanovte si ciele starostlivosti o pleť.
Môže to byť čokoľvek od zosvetlenia tmavých škvŕn cez redukciu jemných línií až po vyčistenie pupienkov. Vaše ciele vám tiež pomôžu zistiť, ktoré produkty použiť. Tí, ktorí dúfajú, že sa zbavia vyrážok, môžu hľadať čistiace ílové maslo ako posledný krok vo svojej rutine, zatiaľ čo iní, ktorí sa zameriavajú na anti-aging, môžu pridať sérum plné aktívnych a hydratačných zložiek.
Ak vám vyhovuje váš rad starostlivosti o pleť, zvážte, ako môžete maximalizovať jeho výkon. Existuje toľko spôsobov, vyťažiť z vašej rutiny starostlivosti o pleť maximum a pomôcť zvýšiť výhody produktov, ktoré už máte radi. Napríklad začlenenie týždenného peelingu je nevyhnutné na odstránenie odumretých kožných buniek, aby zvyšok vašich produktov (sérum, hydratačný krém atď.) fungoval lepšie.

3. Skontrolujte dátumy exspirácie.
Všetci sme rovnakí – ak sa nám niečo nezdá pokazené, dátum spotreby ignorujeme a dokonca aj v lekárničkách nechávame niektoré produkty príliš dlho. Ale vedeli ste, že produkty starostlivosti o pleť majú tiež svoju trvanlivosť? Pozrite sa na zadnú alebo spodnú časť balenia, či nájdete malú kruhovú nádobu s číslom vo vnútri. Toto je doba, vačšinou označovaná v mesiacoch, počas ktorej je produkt dobrý. Ak je napríklad uvedené 12, znamená to, že produkt je vhodný na 12 mesiacov. Ak ste tento dátum prekročili s akýmikoľvek výrobkami, zahoďte ich – nestojí to za riziko podráždenia alebo porušenia ochrannej bariéry.

4. Požiadajte o pomoc profesionálov.
Ak si nie ste istí, ako zmeniť rutinu starostlivosti o pleť, poraďte sa s certifikovaným dermatológom, alebo kontaktujte našu zákaznícku podporu. Nesmierne radi vám vyskladáme produktový výber na mieru presne podľa vašich potrieb a želaní. Veľmi dôležité je však aj načasovanie. Nemeňte rutinu už po týždni či mesiaci používania. Kvalitná kozmetika potrebuje dostatok času na to, aby zafungovala a videli ste výsledky jej používania. Pred vykonaním zmien sa preto oddajte svojej rutine aspoň na tri mesiace, aby ste zistili, či naozaj funguje.

5. Vyberte si rutinu podľa seba.
Rozhodnite sa, koľko krokov chcete v rámci rutiny absolvovať. Pokiaľ ide o rutiny starostlivosti o pleť, kľúčom je konzistentnosť. Buďte úprimní v tom, koľko času ste ochotní venovať svojej rutine a dodržujte ju. Zatiaľ čo niektorí ľudia uprednostňujú 12-krokovú rutinu, iní sa môžu chcieť zaoberať iba piatimi produktmi naraz.

Definujte medzery vo vašej pleťovej starostlivosti
Teraz, keď ste vypratali skrinky a redukovali svoje produkty, stále vám môže zostať niekoľko produktov, ktoré chcete striedať. Je však niečo, čo vám vo vašej rutine chýba? Možno vám chýba funkčné sérum, ktoré by vám mohlo pomôcť odstrániť zafarbenie a tmavé škvrny. Alebo si možno uvedomujete, že by vám prospelo začlenenie týždennej ílovej masky na boj proti nevítaným nedokonalostiam.

Objavte svoje nových favoritov
Teraz, keď máte všetky informácie, je čas zostaviť si svoj nový režim. Ale pozor! Začnite pomaly. Aj keď môže byť lákavé úplne prepracovať svoju rutinu a začať odznova, najlepšie je začať pomaly. Zavádzajte vždy jeden nový produkt, aby ste mohli určiť, či vám daný produkt funguje alebo nie. Toto je obzvlášť dôležité pre produkty s aktívnymi látkami starostlivosti o pleť, pretože môžu byť intenzívnejšie a môžu potenciálne spôsobiť reakciu. Každý produkt si rozložte na dva týždne – to vám poskytne dostatok času na kontrolu akýchkoľvek negatívnych reakcií alebo na skutočné výsledky. Navyše to dá vašej pokožke šancu zvyknúť si na produkt predtým, ako ho vymeníte za niečo nové.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- How to Build a Skin Care Routine
- How to Apply Your Products
- 5 Step Basic Skincare Routine & Regimen

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa