10 pravidiel čistenia pleti

10 pravidiel čistenia pleti

Umývať si tvár je samozrejmosť, však? No, nie tak celkom. Prieskum v roku 2017 zistil, že 80 percent ľudí robí pri čistení tváre aspoň jednu alebo viac bežných chýb – napríklad viac ako polovica z nás zanedbáva čistenie pred spaním.

Správne čistenie pleti má veľa výhod. Odstránenie špiny a nečistôt môže pomôcť zabrániť vzniku akné. Zbavenie pokožky nahromadeného znečistenia minimalizuje poškodenie voľnými radikálmi spôsobené časticami vo vzduchu, ktoré je spojené s predčasným starnutím. A čo viac, umývanie tváre je kľúčom k odstráneniu odumretých buniek, ktoré sa usadzujú na pokožke a prispievajú k mdlosti – odstráňte ich a získate zdravšiu a žiarivejšiu pleť.
Správna rutina čistenia pleti je dôležitá pre každého, ale najmä pre tých, ktorí majú ekzém a rosaceu. V týchto podmienkach je kožná bariéra prirodzene oslabená, čo zvyšuje riziko zápalu. Je potrebný jemný dotyk, aby ste nespôsobili väčšie podráždenie, ako už existuje.


Vyberte si ten správny čistiaci prostriedok

Správny čistiaci prostriedok pre vás sa môže líšiť od toho, čo používa váš najlepší priateľ. Ak máte suchú alebo citlivú pokožku, držte sa hydratačných, nepenivých čistiacich prostriedkov, pretože penivé činidlá používané v penových čistiacich prostriedkoch majú tendenciu pokožku viac vysušovať.
Ak máte mastnú alebo aknóznu pleť, môže byť pre vás najlepší čistiaci prostriedok na báze peny alebo kyseliny salicylovej. Penivé čistiace prostriedky sú vhodnejšie pre ľudí s mastnou pokožkou, ktorí potrebujú hlbšie čistenie, a kyselina salicylová je beta hydroxykyselina, ktorá pomáha účinne odstraňovať mastnotu z pokožky.

Existuje tiež veľa rôznych čistiacich prípravkov, ktoré sú takpovediac niekde uprostred. Od mlieka po oleje, balzamy až po vody, každý čistiaci prostriedok poskytuje iný senzorický zážitok, ktorý zodpovedá vašim osobným preferenciám. Bez ohľadu na to, aký produkt si vyberiete, dávajte si pozor na nadmerné umývanie: Ak sa na vašej tvári objaví začervenanie, olupovanie alebo šupinatenie, alebo pocit napätosti či svrbenia, môžete si pokožku nadmerne drhnúť.

 

Neoplachujte si tvár horúcou vodou

Umývanie tváre horúcou vodou môže vysať vlhkosť z vašej pokožky a zanechať ju suchú a možno aj podráždenú. Na odstránenie čistiaceho prostriedku sa odporúča použiť studenú alebo vlažnú vodu. Horúca voda môže viesť k sčervenaniu tváre a vzplanutiu, najmä ak máte citlivú pokožku alebo rosaceu.
Studená voda je vhodná pre všetky typy pleti a môže napnúť pokožku stimuláciou prietoku krvi a zlepšením krvného obehu. Pre pleť so sklonom k akné studená voda reguluje tvorbu kožného mazu, čo môže následne minimalizovať veľkosť pórov a predchádzať vyrážkam. Tí, ktorí majú citlivú pokožku, tiež môžu vyskúšať umývanie tváre studenou vodou, pretože horúca voda vysuší pokožku tým, že odstráni hladinu oleja potrebnú na udržanie vlhkosti.
 


Čistite pleť dvakrát denne

Odporúča sa umývať si tvár dvakrát denne, ráno a pred spaním. Ale ísť spať s čistou pokožkou je nevyhnutnosťou. Ak pleť čistíte iba raz, odporúčame umývať sa večer, aby ste odstránili všetko, čo sa počas dňa nahromadilo, aby ste spali s čistou tvárou na vankúši. A nezabudnite si pleť po prepotenom tréningu tiež vyčistiť!
Nepredpokladajte, že potrebujete použiť toner alebo adstringent

Čistiace prostriedky sú dnes oveľa účinnejšie ako v minulosti, takže toner alebo adstringent nie sú vždy potrebné na úplné odstránenie nečistôt a oleja. Obyčajne odporúčame toner alebo adstringent len vtedy, ak máte pocit, že váš čistiaci prostriedok nerobí prácu sám

Používajte špeciálny odstraňovač make-upu


Pred spaním je dôležité úplne odstrániť make-up. To môže minimalizovať riziko vzniku podráždenia pokožky zo samotného make-upu. Ak nosíte svetlý make-up, váš bežný čistiaci prostriedok na tvár môže stačiť na jeho odstránenie, hovorí. Na odlíčenie však môžete použiť aj čistiaci prípravok na olejovej báze alebo micelárnu vodu. Micelárna voda obsahuje micelárne molekuly, ktoré sa viažu na vodu aj olej, aby účinne zmyli nečistoty a make-up. Toto sa najlepšie používa pri silnom mejkape, ako napríklad makeupe na svadbu alebo inú špeciálnu udalosť.

Na očné okolie odporúčame čistiaci prostriedok na báze rastlinného oleja alebo odstraňovač očného make-upu. Tieto produkty na olejovej báze skvapalňujú nepoddajnú linku a make-up bez trenia alebo ťahania jemnej pokožky okolo očí. Voliteľne môžete na to nadviazať druhým čistením pomocou bežného čistiaceho prostriedku na vodnej báze (ale o tom neskôr). Keď zmizne z tváre maskara, váš čistiaci prostriedok skutočne zvládne svoju prácu na zvyšku vašej tváre.

Nedrhnite si pokožku nesprávnym spôsobom


Pre jemné, ale dôkladné čistenie máte svoje najlepšie nástroje na dosah ruky – v skutočnosti ide o vaše ruky. Nielenže sú jemnejšie a je menej pravdepodobné, že podráždia vašu pokožku ako žinky alebo špongie, ale je to skvelá príležitosť precvičiť si starostlivosť o seba tým, že si doprajete ľahkú masáž tváre.

Používajte čistý uterák, ktorý je určený len pre vašu tvár


Čistenie zahŕňa viac než len vašu tvár! Predtým, ako si začnete umývať tvár, si dôkladne umyte ruky. A odolajte nutkaniu osušiť si tvár rodinným uterákom, ktorý už niekoľko dní visí v kúpeľni. Baktérie sa môžu množiť na uteráku a preniesť sa na vašu čistú, orosenú tvár. Používajte mäkkú, čistú handričku, ktorú používate len na tvár. Jemne osušte pokožku uterákom a vyhnite sa treniu alebo ťahaniu za pokožku.

Po očistení nevynechajte hydratačný krém


Aj keď chcete svoju tvár dobre vyčistiť, nechcete pokožku príliš zbaviť prirodzených olejov alebo ju vysušiť. Po umytí odporúčame uzamknúť hydratáciu ľahkým hydratačným krémom, ktorý ponúka účinnú hydratáciu, no na pokožku nepôsobí zaťažujúco.

Ak používate doplnkové produkty proti akné alebo produkt proti starnutiu, ako je retinol, tieto sa odporúča aplikovať až po nanesení hydratačného krému, pretože hydratačný krém pôsobí ako nárazník, ktorý pomáha minimalizovať potenciálne podráždenie.

Praktizujte dvojité čistenie


Dvojité čistenie pleti znamená umytie tváre a následné zopakovanie – najmä ak máte suchú alebo aknóznu pleť. Dvojité čistenie je jemný spôsob, ako zabezpečiť, aby ste z pokožky dôkladne odstránili všetok make-up a nečistoty bez toho, aby ste odstránili alebo podráždili kožnú bariéru. Odporúča začať s výživným čistiacim olejom, opláchnuť a potom znova umyť bežným čističom pleti.
Umývanie tváre by však nemalo trvať dlhšie ako dve minúty, pretože príliš veľa drhnutia, oplachovania a čistenia môže narušiť zdravú tvorbu mazu a vysušiť vašu pokožku, čo spôsobí podráždenie alebo zápal. Optimálny čas čistenia je od 30 sekúnd do dvoch minút. A ak máte suchú pokožku, uistite sa, že používate jemný čistiaci prostriedok, aby ste sa vyhli zbaveniu pokožky potrebného oleja.

Nerobte si píling každý deň


Exfoliácia je kľúčovou súčasťou každého zdravého režimu umývania tváre – ale je možné, že to preháňate. Príliš častá exfoliácia môže odstrániť hladinu mazu z pokožky a spôsobiť neopodstatnenú citlivosť. Keď je naša pokožka pod neustálym stresom, ako je tento, môže to v skutočnosti spôsobiť opačný požadovaný účinok a viesť k zápalom, vráskam a zrýchlenému starnutiu.
A hoci čistiace kefky na tvár sú skvelé na to, aby stimulovali prekrvenie pokožky a poskytovali jej mimoriadne hlboké čistenie, najlepšie je obmedziť ich používanie na raz alebo dvakrát týždenne. Príliš časté používanie čistiacich kefiek na tvár spôsobí nadmernú exfoliáciu pokožky.a môže spôsobiť podráždenie a začervenanie a dokonca poškodiť kožnú bariéru.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Skin Cleansing 101: Why Washing Your Face is Important
- 10 Rules for Washing Your Face: Dermatologists’ Dos and Don’ts
- Why Cleansing is The Most Important Part Of Your Skincare Routine

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa