Ako udržať suchú pokožku prekrásne žiarivú aj v zime

U každého sa suchá pokožka prejavuje inak. Vo väčšine prípadov však zaznamenáte príznaky ako začervenanie, drsnosť, šupinatosť, svrbenie, praskliny na koži a pálenie alebo štípanie. Tieto príznaky xerózy – lekársky termín pre suchú pokožku – sa často objavia na častiach vášho tela s najtenšími epidermálnymi vrstvami. Patrí medzi ne vaša tvár, krk, ruky a pery. Keď je vaša pokožka suchá, jej zdravie je podkopané. Takže musíte venovať zvýšenú pozornosť starostlivosti o vašu pokožku, najmä počas suchších mesiacov v roku.
Zažeňte preto suchú zimnú pokožku týmito hydratačnými tipmi na tvár a ruky na celú zimu.


1. Vyhýbajte sa horúcej vode
V zime môže byť lákavé dopriať si horúce sprchy a kúpele. Ale horúca voda môže odstrániť prirodzené oleje z pokožky a zanechať ju náchylnejšiu na suchosť a odlupovanie. Vždy, keď je to možné, používajte na umývanie tváre, tela a rúk vlažnú vodu, pretože vám to pomôže zachovať kožnú bariéru počas sezóny.

2. Hydratujte ešte vlhkú pokožku
Po vlažnom kúpeli, sprche alebo umývaní rúk naneste hydratačné krémy priamo na pokožku skôr, ako úplne vyschne. Pomôže to uzamknúť extra vlhkosť a zanechá vašu tvár a ruky jemné a zdravé.

 
3. Zabráňte suchým a popraskaným perám

Mnoho ľudí bojuje počas zimy so suchými, popraskanými a šupinatými perami. Dôvodom je, že pokožka na vašich perách je krehká a je vystavená nielen poveternostným vplyvom, ale aj teplu, soli a iným faktorom, ktoré ju môžu ešte viac vysušiť. Vaše pery tiež nemajú žiadne mazové žľazy, preto je ich zvlhčovanie obzvlášť dôležité. Odporúčame použiť hustú masť alebo balzam na utesnenie vlhkosti, vyliečenie suchosti a prasklín a zabránenie strate vlhkosti v chladných a sychravých dňoch.



4. Používajte správne ingrediencie
Vaša pokožka potrebuje v zime dodatočnú starostlivosť. Je nevyhnutné skontrolovať aktívne zložky vašich obľúbených produktov starostlivosti o pleť, aby ste sa uistili, že sú pripravené na túto výzvu. Zložky identické s pokožkou, ako sú ceramidy, peptidy, kyselina hyalurónová, skvalán a bambucké maslo, odvádzajú skvelú prácu pri priťahovaní vlhkosti k pokožke a jej utesneniu, aby zostala hydratovaná dlhšie.


5. Nepreháňajte to s peelingom
Exfoliačné produkty môžu pri občasnom používaní udržať pokožku hladkú a zdravú. Ich príliš časté používanie však môže spôsobiť podráždenie a vysušenie narušením lipidovej bariéry pokožky. Vyskúšajte túto zimu jemný chemický peeling namiesto fyzického peelingu a vyhnite sa exfoliácii surovej, podráždenej alebo popraskanej pokožky, kým nebude váš zimný tón pleti vyvážený a opravený.
 


6. Udržujte svoje ruky vyživené
Ak vaše ruky pociťujú nápor zimného chladu, je nevyhnutné venovať im osobitnú starostlivosť. Výdatný hydratačný krém na ruky by ste si mali nanášať pravidelne počas celého dňa, najmä po umytí rúk. Pred aplikáciou krému na ruky použite na nechty olej na kožičku, aby boli pevné a odolné.


7. Vyskúšajte zvlhčovač
Zvlhčovače sú navrhnuté tak, aby dopĺňali vlhkosť vo vzduchu a udržiavali vnútornú vlhkosť na ideálnej úrovni okolo 40-60%. Udržiavanie úrovne vlhkosti vo vašej domácnosti alebo kancelárii môže pomôcť udržať vašu pokožku hydratovanú, keď ste vo vnútri. To má aj ďalšie výhody, ako je prevencia suchých očí a nadmernej dehydratácie.

8. Nezabudnite na opaľovací krém
Je ľahké si myslieť, že keďže je zimné slnko slabšie, nepoškodí vašu pokožku tak ako v lete. Výskum zistil, že poškodenie kože súvisiace s UV žiarením sa môže vyskytnúť počas celého roka. Navyše môže spôsobiť suchosť, odlupovanie a dehydratáciu pokožky. Počas zimy používajte opaľovací krém s SPF aspoň 20 každý deň, dokonca aj počas zamračených dní. Na ruky by ste si mali vždy nanášať prípravok na ochranu pred slnkom, aby vyzerali dlhšie mladistvo. Môžete tiež zvážiť výber opaľovacieho krému s pridanými výživnými aktívnymi látkami, ako je skvalán a kyselina hyalurónová, aby ste chránili pokožku pred vysušením a poškodením slnkom.

9. Na noc použite zjemňujúci hydratačný krém
Zjemňujúce krémy sú bohaté, ťažké krémy alebo masti, ktoré utesňujú vlhkosť a udržujú ju uzamknutú; je to dokonalé ošetrenie pre zimnú starostlivosť o pleť. Podporujú hojenie pokožky a najlepšie sa používajú v noci, aby vaša pokožka získala čas na doplnenie prirodzenej bariéry. Ak plánujete na noc nanášať krém na ruky alebo nohy, zvážte nosenie rukavíc, aby produkt zostal na mieste, aby ste dosiahli maximálny úžitok.


10. Udržujte svoju rutinu starostlivosti o pleť jednoduchú
Krutá suchá zima môže vašu pokožku senzibilizovať a spôsobiť, že bude náchylnejšia na začervenanie a podráždenie. V tomto prípade je najlepšie upraviť rutinu starostlivosti o pleť na zimu. Odstráňte všetky drsné a adstringentné produkty ako alkohol a vône a používajte vysokokvalitné produkty s minimálnym množstvom dráždivých zložiek. Akonáhle je vaša pokožka hladká a hydratovaná, môžete do svojej rutiny pomaly začleniť niektoré z vašich obľúbených produktov.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- What to know about dry skin in winter

- The Definitive Guide to Preventing Dry Skin - From a Top Dermatologist

- The Top 10 Tips for Healthy Winter Skin

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa