HARMANČEKOVÝ HYDROLÁT

HARMANČEKOVÝ HYDROLÁT

Harmanček sprevádza ľudstvo už od staršej doby kamennej a semienka tejto skromnej rastlinky sa uchovajú v zemi až 100 rokov. O liečivých účinkoch harmančeka vedeli už naši predkovia. Podľa starogermánskej mytológie bol harmanček zasvätený bohovi slnka Baldurovi a mladé dievčatá nemohli prejsť okolo neho bez toho, aby sa mu uklonili. Vo veľkej úcte ju mali aj starí Egypťania, ktorí čaj z harmančeka popíjali pred skrášľovacími kúrami. Harmanček, rumanček alebo kamilka má nespočetne veľa liečivých účinkov – pôsobí protizápalovo, hojí rany, pôsobí uvoľňujúco a proti kŕčom, antisepticky, zmierňuje bolesti, upokojuje, pôsobí dobre na žalúdok a podľa ľudových liečiteľov  upravuje aj menštruačný cyklus. 

Jemne voňavá harmančeková voda pomáha hojiť poškodenú pokožku, zmierňuje zápaly a opuchy, ktoré sú nimi spôsobené. Je vhodná hlavne k ošetreniu zapálenej a podráždenej pokožky, zmierňuje svrbenie, v obkladoch je výborná na suché, podráždené oči a očné zápaly. Je adstringentná, hodí sa na odličovanie, čistenie a tonizovanie pleti. Možno ju inhalovať pri nosovom katare a na zmiernenie opuchu nosovej sliznice. Obklady alebo osvieženie sprejom pomáhajú pri migrénach, strese a výbušnosti. Uľavuje pri tehotenskej nevoľnosti, kŕčoch, bolestiach a pri dýchacích problémoch. Harmančeková voda je hydrolát prvej voľby pre novorodencov a kojencov. Je bezpečný na použitie hneď po pôrode, pridáva sa do kúpeľov alebo sa strieka do postieľky pre lepší spánok. Pomáha hojiť zapareniny, uľavuje pri kolike, upokojuje pred spaním. Jemná a bezpečná je na vtieranie do ďasien pri prerezávaní zúbkov. Zmierňuje nervozitu a návaly zlosti. Harmančeková voda je určená na  pooperačné rany, uhryznutie a uštipnutie, odreniny, alergie a iné kožné problémy. Veľmi sa osvedčila na liečbu preležanín, otvorených rán a ďalších hnisajúcich prejavov pokožky. Významne prospieva pri nádche, nachladnutí a ďalších ťažkostiach dýchacích ciest. Na rozdiel od chemických liečiv, ktoré obvykle a často trvalo narušia schopnosť vnímať vône a tým aj chuť, harmanček túto schopnosť podporuje a obnovuje.

Použiť ju možno na viacero spôsobov. Ako osviežujúci sprej alebo obklad či len k potieraniu pokožky; ako prídavok do krémov, gélov a pleťových mliek podľa špecifického účinku na pokožku; na hojenie poškodenej alebo podráždenej pokožky; na čistenie a tonizáciu pleti;  na naparovanie tváre a inhaláciu; na terapeutické účely, vhodná pri starostlivosti o tehotné, kojencov a seniorov; na prevoňanie prádla či prestierania; pri starostlivosti o domácich miláčikov, ktorí sú na silné vône príliš citliví; na jemnú dezinfekciu rúk a pokožky; pri starostlivosti o vlasy a vlasovú pokožku; ako ústna voda sa používa na dezinfekciu ústnej dutiny a na kloktanie.  Pre svoj upokojujúci vplyv na psychiku je táto kvetinová voda vodná i na upokojenie detí, keď nechcú zaspať. Stačí postriekať vankúš a užívať si jej jemnú vôňu. 



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa