HYDROLÁTY

HYDROLÁTY

Kvetové vody alebo inak nazývané hydroláty boli našim predkom podľa niektorých zdrojov známe už od počiatku nášho letopočtu, ak nie ešte skôr. Najmä v posledných rokoch si však získali nielen popularitu, ale i srdcia mnohých žien, či dokonca i mužov. Ich jedinečné vlastnosti a blahodarné účinky na rôzne typy pleti a tiež kožné problémy, ich priam predurčujú k tomu, aby sa stali súčasťou povinnej výbavy každej jednej kúpeľne, nevynímajúc ani tú vašu. Viete však, akým spôsobom prebieha ich výroba a čo je potrebné k tomu, aby prišli na svet?

Hydroláty vznikajú ako vedľajší produkt pri výrobe éterických olejov pomocou destilácie. Na výrobu éterických olejov je však potrebných niekoľko kilogramov, ba niekedy až ton rastlín, ktoré vo svojich siličnatých bunkách obsahujú vysoko koncentrované vzácne oleje - silice. Tie sa pri destilácii vyparujú a zachytávajú, aby mohli byť následne použité samostatne, kombinované alebo riedené na mnohé účely od tých kozmetických až po aromaterapiu a mnohé ďalšie. Hydrolát predstavuje vodu, ktorá vzniká destiláciou týchto rastlín a obsahuje vysoké množstvo účinných látok v koncentrácii, ktorá je bezpečná na používanie priamo na pokožku bez potreby riedenia.

Keďže je však prvý spôsob výroby veľmi náročný na množstvo použitých surovín a hydroláty pri ňom vznikajú "len" ako vedľajší produkt, v súčasnosti sa kvetové vody vyrábajú najmä samostatne. Spôsob ich výroby je nazývaný vodnou destiláciou, odkiaľ je odvodený aj samotný názov, vodný destilát - hydrolát. V jednoduchosti a krátkosti sa dá tento proces opísať aj tak, že sa lupene kvetov nasypú do vody, ktorá sa privedie k varu. Para, ktorá pri vare vzniká, kondenzuje a zbiera sa do predpripravenej nádobky. Celý proces odparovania a kondenzácie môže trvať približne 20 minút, v závislosti od množstva vody a bylín.

Výsledná vyzrážaná "voda" predstavuje práve destilát - kvetovú vodu s obsahom cenných látok prospešných pre vašu pleť.
Hoci znie takýto spôsob prípravy pomerne jednoducho, je potrebné dobre poznať konkrétne rastliny, ako aj ovládať princípy destilácie. Práve preto sa hydroláty vyrábajú v originálnych destilačných zariadeniach pod prísnym dozorom špecializovaných odborníkov, ktorí sú zárukou najvyššej kvality výsledného produktu.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa