KOZMETICKÉ ÍLY

Veľmi populárnym elementom kozmetického sveta, ktorý si už po prvom vyskúšaní získa srdce každého nadšenca jednoduchých, účinných, cenovo dostupných a čisto prírodných kozmetických riešení, sú práve prírodné bahná a kozmetické íly! Existuje ich početné množstvo a laik ich rozpozná ako prvé podľa farebnosti, avšak všetky majú rôzne vlastnosti, textúru, štruktúru i použitie.


KDE SA VZALI KOZMETICKÉ ÍLY


Íly sa už po stáročia využívajú v starostlivosti o krásu a sú prítomné takmer vo všetkých tradičných rituáloch krásy. Očisťujú, detoxikujú a posilňujú pokožku, zmierňujú opuchy a zápal. Všeobecnou charakteristikou všetkých ílov je, že majú schopnosť absorbovať prebytočný kožný maz a nečistoty z povrchu a pórov pokožky.
Každý kozmetický íl má inú minerálnu kompozíciu a ponúka rôzne výhody v rámci starostlivosti o pleť. Vysoký minerálny obsah ílu omladzuje pokožku, zatiaľ čo jeho textúra jemne exfoliuje a stimuluje pokožku. Pravidelné používanie ílových masiek hlavne zanechá pokožku čistú, odstráni odumreté kožné bunky, zlepší cirkuláciu pleti a prinesie hladkú a zdravú žiaru pokožky. Každá hlina môže absorbovať olej a nečistoty, ale každá hlina sa môže líšiť v úrovni absorpcie.
 

VYUŽITIE KOZMETICKÝCH ÍLOV

Íly môžu byť použité v telových a tvárových práškoch, telových a tvárových zábaloch, mydlách, pleťových krémoch, kúpeľových soliach a podobne. Tieto cenné suroviny sa môžu využiť aj ako prírodné farbivo a dodávať farbu mydlám a iným prípravkom, ako napríklad sú dekoratívne výrobky.

Na trhu môžeme nájsť viaceré íly, pozor si však treba dávať pri ich kúpe, z dôvodu, že sa často aj falzifikujú a tak sú v ponuke i chemicky farbené íly.

 


PREHĽAD NAJZNÁMEJŠÍCH KOZMETICKÝCH ÍLOV, KTORÉ BY STE ROZHODNE MALI VYSKÚŠAŤ

Bentonitový íl zelenkasto – sivej farby s výnimočnými absorpčnými vlastnosťami má hĺbkovo čistiace účinky, ktoré ho korunujú na prvé miesto v produktoch v boji proti akné. Starý juhoamerickí indiáni ho nazývali i zázračnou aztéckou hlinou. Je jedinečným kozmetickým skrášľovačom. Reguluje tvorbu kožného mazu a nastavuje rovnováhu pleti a problémových partií. Vlasy remineralizuje a dodáva im lesk, pomáha v boji proti lupinám, mastné vlasy prečistí. Má antiseptické a protiplesňové účinky, výborne poslúži proti kožným ochoreniam.

Kaolín, alebo biely íl, je veľmi jemný íl, ktorý patrí v kozmetike medzi najčastejšie používané íly. Je najjemnejší zo všetkých ílov a tým je vhodný predovšetkým na citlivú, suchú alebo zrelú pleť. Pôsobí ako prírodný detoxikačný prostriedok, ktorý preniká hlboko do štruktúry pokožky, účinne a šetrne odstraňuje odumreté bunky. Pokožku prečistí, vyhladzuje, regeneruje a revitalizuje. Pokožku zvláčňuje, zlepšuje jej štruktúru, zvyšuje jej elasticitu a pevnosť. Vďaka podpore látkovej výmeny v podkožných vrstvách napomáha zmierniť prejavy celulitídy. Úspešne sa využíva pri liečbe lupienky a ekzémov.

Zelenkastý francúzsky íl je látka so širokým spektrom využitia, tým sa výborne hodí na všetky typy pokožky. Je vhodný pre citlivú pleť, ale pre svoje čistiace, antiseptické a dezinfekčné účinky je tiež ideálny na zmiešanú až mastnú a aknóznu pleť. Napne, zjemní a regeneruje. Reguluje tvorbu kožného mazu a nastavuje rovnováhu pleti a problémových partií. Vlasy remineralizuje a dodá lesk, pomáha v boji proti lupinám, mastné vlasy prečistí. Íl je účinný prostriedok v starostlivosti o ústnu dutinu, pomáha riešiť problémy so zubami a ďasnami a napomáha v boji proti aftám

Marocký íl je charakteristický jeho hnedasto - červenkastou farbou. Sušením na slnku absorbuje jeho blahodarné účinky a svojim unikátnym zložením s obsahom oxidu kremičitého, horčíka, draslíka a vápnika pomáha pri remineralizácii pokožky. Jeho antibakteriálne účinky ho predurčujú na použitie na zmiešanú až mastnú, tiež na zrelú problematickú pleť. Stáva sa tým vynikajúcim pomocníkom v boji proti ekzémom, šupinatosti, aknóznej pleti, podráždenosti a svrbiacej pokožke.  Detoxikuje, reguluje tvorbu kožného mazu, regeneruje a vyhladzuje a tiež zmatňuje.

Žltý íl alebo Illit je vhodný pre všetky typy pleti, ale predovšetkým na zmiešanú až mastnú pleť, pretože absorbuje prebytočný maz a sťahuje póry. Stimuluje, osviežuje, regeneruje a revitalizuje pokožku, hĺbkovo ju vyživuje a posilňuje, zlepšuje tón pleti, absorbuje škodlivé látky z pokožky a detoxikuje ju. Zlepšuje tónus a navracia rovnováhu v tvorbe kožného mazu.

Ružový íl so svojou jemnosťou je vhodný na všetky typy pleti, špeciálne na unavenú a zrelú pleť, tiež aj na citlivú a podráždenú pokožku so sklonom k začervenaniu. Je bohatý na prírodné minerály a pokladaný za prírodný skrášľovač. Má výborné exfoliačné, čistiace a detoxikačné vlastnosti, protizápalové, antibakteriálne a antiseptické účinky. Pravidelným používaním pomáha zlepšiť textúru a vzhľad pleti, ktorá trpí ekzémom, psoriázou, akné alebo rosaceou. Redukuje suchosť a šupinatosť, zlepšuje elasticitu a pevnosť pokožky a odstraňuje odumreté bunky z pleti, čím ju zanecháva jemnú a vláčnu. Vďaka podpore látkovej výmeny v podkožných vrstvách napomáha zmierniť prejavy celulitídy. Úspešne sa využíva pri liečbe lupienky a iných dermálnych ekzémov.

 

Kozmetické bahná, vrátane kvalitného bahna z Mŕtveho mora, pomáhajú jemne exfoliovať a prirodzene remineralizovať pokožku. Vlhké bahno pomáha podporovať žiarivú pokožku, ktorá vyzerá hladšie, jemnejšie a zdravšie. Táto surovina sa môže používať vo formuláciách určených pre tvár i telo a je vhodná aj na použitie v kúpeľnom prostredí.

Bahná môžu byť použité prípravkoch navrhnutých na telo i tvár, t.j. v maskách, peelingoch i zábaloch. Môžu sa použiť aj na prípravu vlasových zábalov a pást a iných produktov na starostlivosť o vlasy, ktoré pomáhajú prirodzene očistiť vlasy a pokožku hlavy.

Bahno z Mŕtveho mora, tiež známe ako čierne bahno, je jemné vlhké bahno bohaté na minerály z vody a dna Mŕtveho mora. Používa sa už niekoľko storočí pre svoje kozmetické a zdravotné výhody. Voda z Mŕtveho mora okrem svojho pozoruhodného obsahu chloridu sodného je významne bohatá aj na iné minerály vrátane draslíka, horčíka, vápnika a množstva iných základných a stopových minerálov.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Microbiological characterisation of southern African medicinal and cosmetic clays
- Guide to Common Cosmetic Clay Types
- Different Types of Cosmetic Clays For Face and Body

 

 
Podobné produkty
Podobné články
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa