Sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna má veľa možností využitia. Nasypte čajovú lyžičku do pol hrnčeka vody a zamiešajte. Zmes potraste v ústach a kloktajte. Potom ústa vypláchnite vodou. Všetky pachy sú neutralizované, nie len prekryté. Pastu, či prášok môžete použiť i na vaše podpazušie pre neutralizáciu telesného pachu. Pri pálení záhy, ale aj pri nepríjemných pocitoch po konzumácii ťažkých jedál, vypite pol pohára vody s polovicou lyžičky sódy bikarbóny. Ak tieto zdravotné problémy nepominú, postup znovu opakujte po dvoch hodinách.

Pri poštípaní hmyzom opäť použijeme pastu z jedlej sódy, ktorou natrieme na postihnuté miesto. Namiesto mydla môžeme použiť opäť pastu zo sódy bikarbóny, teda 3 diely sódy a 1 diel vody, alebo môžeme vodu nahradiť jemným tekutým mydlom. Nasypte si do dlani malé množstvo jedlej sódy spolu s obľúbeným šampónom.

Umyte vlasy tak ako vždy a poriadne prepláchnite. Jedlá sóda pomôže odstrániť zbytky vlasových produktov ako sú gély, laky a iné. Pre krásne a zdravé vlasy je potreba sa starať i o kefy a hrebene. Odstráňte mastnotu kief z vlasov v roztoku z čajovej lyžičky sódy rozpustenej v teplej vode. Nechajte niekoľko minút ponorené, opláchnite a nechajte uschnúť. Ak chcete mať krásnu pleť, treba, aby ste kožu pravidelne zbavili odumretých kožných buniek. Na tento účel ideálne poslúži peeling zo sódy bikarbóny. Príprava je jednoduchá, zmiešajte sódu s vodou v pomere 1:3 a krúživými pohybmi naneste na pleť, opláchnite a pokožku ošetrite telovým mliekom.

Pre bezpečné a efektívne vyčistenie vani, umývadla i drezu stačí nasypať jedlú sódu na hubku a vydrhnúť povrch. Pokiaľ chcete extra čistiacu silu, zmiešajte sódu bikarbónu, kuchynskú soľ a ľubovoľný prostriedok na riad. Dokonale čistí aj hrnce a panvice. Vyčistí aj mikrovlnku, rúru na pečenie a striebro. Usadeniny od kávy a čaju vytvárajú škaredé mapy a horknú kvôli nim nápoje. Opäť stačí na hubku nasypať jedlú sódu a vydrhnúť. Môžete ňou umývať aj podlahu. Dokonca i čmáranice z pasteliek na stene vyčistíte pomocou sódy ľahko. Sóda bikarbóna sa môže pridávať aj do práčky, pretože vyrovná PH vody a oblečenie je čistejšie. Vhodná je aj na jemné detské oblečenie. Odstraňuje aj mastné fľaky.
 
Zelená zelenina, napríklad hrach či fazuľka, si udrží intenzívnejšiu farbu, pokiaľ sa do vody na varenie pridá trocha jedlej sódy. Zelená zelenina si vo vode zachová prírodnú farbu, ak pridáte jednu lyžičku jedlej sódy. Zeleninu, ovocie a šalát umyjete lepšie, keď pridáte na liter vody, jednu až dve čajové lyžičky jedlej sódy. Ak máte príliš kyslé ovocie, tento problém môžete odstrániť pridaním štipky sódy na 1 kg ovocia. Ak chcete, aby sa fazuľa a ďalšie strukoviny uvarili rýchlejšie, pridajte lyžičku jedlej sódy na 4 litre vody.

Navyše pomáha aj proti nadúvaniu. Aj kapusta sa rýchlejšie uvarí a navyše sa zachovali vitamíny, stačí ak pridáte 1 lyžičku sódy bikarbóny. Čaj a káva budú zvlášť voňavé, ak pridáte štipku jedlej sódy do šálky. Sóda jedlá sa hodí pri kombinácií s kyslými prísadami, ako je ocot či citrónová šťava, ale aj s jogurtom alebo cmarom. Vyžaduje však presné dávkovanie. Pokiaľ sa pridá príliš veľké množstvo, dostanú pokrmy nepríjemnú príchuť. Zmäkčí mäso naložené v chladničke. Ak trošku pridáte do paradajkovej omáčky, pôsobí proti kyseline. Používa sa aj ako náhrada droždia.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Sodium Bicarbonate
- SODIUM BICARBONATE
- Perfumes, cosmetics and soaps: modern cosmetics
 

Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa