ŠKORICA

ŠKORICA

V dávnej minulosti sa škorica vyvažovala zlatom. Za zázračnú ju považovali už starí Gréci a Egypťania. Škorica je orientálne korenie, ktoré sa do sveta rozšírilo v 15. a 16. storočí, keď si ho zo svojich ciest obchodníci privážali ako jednu zo vzácností Orientu. Škorica rastie v podobe malého stromu a nachádza sa najčastejšie v celej južnej Ázii a na Strednom východe. Je to kôra stromu, ktorá je k dispozícii v tyčinkách alebo prášku. Obsahuje kalcium, železo, vitamín A, B-6, magnézium a C vitamín.
Škorica sa v poslednom čase spomína predovšetkým v súvislosti s jej protirakovinovými účinkami. Pripisuje sa jej schopnosť zastaviť rozširovanie nežiaducich buniek. Výsledky čoraz viac poukazujú na jej pozitívne účinky na znižovanie vysokej hladiny cukru. Má upokojujúce účinky, uvoľňuje napätie a stimuluje krvný obeh. Znižuje poruchy dýchania a ostatných rytmických činností nášho organizmu.

Je výborná pri liečbe zmätočných duševných stavov po rozchode, pred rozvodom, pri strate zamestnania. V starobe pomáha udržiavať duševnú čulosť tým, že uvádza do súladu mozgové prúdy. Škorica dokáže regenerovať tkanivá a urýchľovať látkovú premenu. Pravá mletá škorica je skutočným zázrakom priamo z vašej kuchyne. Podporuje účinok inzulínu, preto by nemala chýbať v jedálnom lístku diabetikov a znižuje tiež hladinu zlého cholesterolu. Je antioxidačná a mierne znižuje zrážanlivosť krvi. Pomáha odstrániť zápach z úst a v zimných mesiacoch zahreje celé telo. Priaznivo pôsobí u žien, ktorým zmierňuje menštruáciu a prechodové problémy. Škorica je aj účinné afrodiziakum a spolu s medom a zázvorom lieči nachladnutie, chrípku, rôzne infekcie a kožné ochorenia. Pomáha udržiavať zdravú, čistú a pevnú pleť.
 
Spolu s medom je škorica účinnou zbraňou pri akné, ktorá pleť zbaví baktérií, prekrví ju a hydratuje. Najpoužívanejšou je maska z troch lyžíc medu a jednej lyžice škorice, ktorú aplikujete priamo na pleť. Týmto spôsobom môžete liečiť aj vyrážky na iných častiach tela. Schopnosťou škorice je aj prekrvovanie. Jej obsah v kozmetických produktoch zahrieva pokožku, rozprúdi mikrocirkuláciu a ak sa pasujete s celulitídou, dobre viete, že práve tieto procesy proti nej zaberajú. Ako najúčinnejšie sa ukazujú škoricové zábaly.

Je nutné pripomenúť aj jej nepriaznivé účinky a to hlavne škorice Cassia. Obsahuje totiž látku zvanú kumarin, ktorá je toxická pre pečeň a obličky. Testami sa zistilo, že vyvoláva u hlodavcov rakovinu. Kumarin je toxická zlúčenina benzopyron obsiahnutá v rozličných rastlinách. Ak používate škoricu Cassia len zriedka na ozdobu koláčov a podobne, nie je sa čoho báť. Ak zvyknete škoricu využívať často, určite siahnite po ceylónskej. Odborníci odporúčajú maximálne jednu čajovú lyžičku denne alebo max. 6 gramov.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 10 Evidence-Based Health Benefits of Cinnamon
- Top 5 health benefits of cinnamon
- Cinnamon: overview of health benefits
 

Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa