pH KOŽE

pH KOŽE

Takmer všetci sme o pH už počuli, prípadne sme čítali o jeho hodnote. Uvádza sa na najrôznejších typoch tovarov, dokonca i na krabičkách kozmetiky. Ale vieme, čo sa za ním skrýva? Keďže je to jeden významný kozmetický pojem, výnimočne trochu zabrúsime do chémie. 


ČO JE TO pH

Chemické okienko: Výraz pH - "potentia hydrogeni" znamená koncentrácia vodíkových iónov. Všetky zlúčeniny obsahujúce vodu majú určitú hodnotu pH a to v rozsahu 0 až 14. Hodnotu pH zisťujeme meracím prístrojom alebo lakmusovým papierikom. Tie sú voľne dostupné napríklad aj v sortimente vodu upravujúcich produktov. Neutrálna hodnota pH je 7.

Takéto alebo mierne vyššie Ph má mať aj vodovodná voda, ktorá sa za týmto účelom chemicky upravuje. Destilovaná voda a väčšina minerálnych vôd majú však pH nižšie ako 7, teda prirodzene kyslé. Aj názov acidofilného mlieka označuje jeho blízkosť ku kyslému prostrediu. Naopak, vodné roztoky klasických mydiel, práškov na pranie, či sóda bikarbóny majú hodnotu vyššiu ako 7. Hodnota pH teda slúži na porovnanie sily kyslosti alebo zásaditosti látok oproti vode.
 

MÁ AJ KOŽA ZMERATEĽNÉ pH?

Vďaka tomu, že kožný film vodu tiež obsahuje, môžeme zmerať jeho Ph. Už viac ako 100 rokov je známe, že ľudská koža má kyslú hodnotu pH. A to vďaka kyslým zložkám potu, mazu a kyslým produktom ich rozkladu. Hodnota pH však nie je rovnaká po celom tele, ako nás mylne informujú niektorí výrobcovia kozmetiky. V závislosti od lokality a rôznych individuálnych faktorov, má naša koža hodnoty ph 4,5 - 6,7, priemerne medzi 5,0 až 5,5. Starší ľudia a deti majú pH kožného filmu vyššie – to znamená, zásaditejšie.
 


PREČO JE DÔLEŽITÉ DBAŤ NA pH HODNOTY

Vedci odporúčajú, aby ľudia s citlivou pokožkou pozorne sledovali hodnotu pH u kozmetických výrobkov na starostlivosť o rôzne časti tela. Mierna kyslosť pokožky totiž slúži na vytvorenie vlastnej ochrannej bariéry pred škodlivými látkami a mikróbmi z vonkajšieho prostredia.
Keď je hodnota pH v nejakom kozmetickom výrobku vyššia, alebo naopak nižšia než 5,5, pokožka je nútená neustále upravovať svoju vlastnú rovnováhu pH. A to môže vyvolať podráždenie.
Dlhodobé používanie takýchto výrobkov môže viesť k tomu, že pH rovnováha pokožky sa natrvalo zmení. To môže byť niekedy vysvetlením vzniku suchej, svrbivej alebo podráždenej pokožky, či dokonca vzniku dermatologických ochorení, ako je ekzém.

AKO MÔŽE pH KOZMETIKY VPLÝVAŤ NA KOŽU

Ľudské telo je skrátka od prírody výborne naprogramované a všetky jeho procesy či charakteristiky majú svoj význam. Prirodzenú ochrannú bariéru kože by sme preto mali chrániť a pri výbere kozmetických produktov sa sústreďovať aj na to, ako môžu ovplyvniť pH našej kože. Existujú aj výrobky s cielene vyšším či nižším pH, ktoré má práve za úlohu vykonať pokožke službu.
Vezmime si napríklad kyseliny, ktoré sa v poslednom období stávajú čoraz populárnejšími aktívnymi látkami predovšetkým v pleťovej kozmetike. Priveľa kyselín však môže pokožku rozhodiť – podráždiť, vysušiť, dokonca môžu spôsobiť aj rozpraskanie podkožných cievok, vznik vyrážok a ďalšie problémy.

V opačnom prípade, ak ste fanúšikom zásaditých tonerov, rovnako je dôležité držať sa pravidla „všetkého veľa škodí“. Prílišné množstvo zásaditých látok môže viesť k vysušovaniu pleti, vzniku vrások, spúšťaniu tvorby známok starnutia.

Ak si teda prajete pleť exfoliovať, zbaviť odumretých kožných buniek, zjemniť jej povrch, vyhladiť a podporiť regeneráciu, siahnite po kyslejších produktoch. Nikdy však produkty nenechávajte pôsobiť na pleti dlhšie, ako je odporúčaná doba. Práve rozdiely v pH hodnotách a možné následky sú dôvodom, prečo sa obzvlášť oplatí držať sa odporúčaného spôsobu aj dĺžky aplikácie kozmetických výrobkov. Rovnako sa neoplatí takéto produkty používať častejšie, než je odporúčané, nakoľko aj pokožka sama potrebuje čas, aby sa zregenerovala. Zásadité produkty, naopak, pomáhajú suchej pokožke, ako aj pokožke so sklonom k psoriáze, ekzémom a dermatitídam. Jej prirodzené pH totiž pomáhajú nasmerovať k ideálnym hodnotám.

 

 
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- About Skin pH and Why It Matters
- What Is Skin pH? How to Tell if Yours Is Healthy, and Why It Matters
- These Factors Are Affecting Your Skin’s pH (Plus, How to Fix it)
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa