RYŽOVÝ OLEJ

RYŽOVÝ OLEJ

Zmýšľali ste sa niekedy nad tým, aké tajomstvo sa skrýva za krásou japonských žien? Ako je vlastne možné, že ich prekrásne svetlá pleť tak žiari? Zdá sa, akoby ani nemali vrásky a o kožných problémoch by sa dozvedali len z iných krajov. Poďme sa spoločne pozrieť na jeden z ich najväčších pokladov v starostlivosti o telo, pleť, vlasy i celkové zdravie. Ryžový olej sa dá nazvať aj prírodným zázrakom. Či už sa rozhodnete zaradiť ho do svojho jedálnička alebo kozmetických rituálov, určite neurobíte krok vedľa.

ČO JE TO RYŽOVÝ OLEJ

Ryža je jednou z najznámejších obilnín a pritom zároveň aj prírodný antioxidant. Známa a obľúbená príloha k hlavným jedlám v slovenských kuchyniach má však aj iné využitie. Vedeli ste, že z nej máme aj olej? Ryžový olej sa získava z ryžových otrúb, ktoré sa nachádzajú medzi ryžovou šupkou a jadrom. Základnou zložkou ryžového oleja sú nenasýtené mastné kyseliny(46% kyseliny olejovej, 36% linolovej a 1% linolénovej). Zloženie mastných kyselín, vitamínov a minerálov je absolútne unikátne. Bohatý je aj na vitamín E, ktorý pôsobí ako prírodný antioxidant a reguluje tvorbu voľných radikálov v tele. Výborný je tiež ako prevencia proti vzniku srdcovo cievnych chorôb. Vnútorné užívanie ryžového oleja je prínosné napríklad aj pre zníženie krvného cholesterolu a LDL cholesterolu, ktorý je škodlivý a zvyšuje zdraviu prospešný HDL cholesterol.
 
OCHRANNÉ VLASTNOSTI RYŽOVÉHO OLEJA

Podľa niektorých zdrojov ryžový olej dokonca zachytí ultrafialové žiarenie a bráni mu preniknúť do kože. Z tohto dôvodu sa používa aj pri výrobe ochranných krémov proti slnečnému žiareniu, avšak nemožno sa spoľahnúť, že by nás ryžový olej sám o sebe ochránil pred UV žiarením. V zásade, ak má prírodný olej prirodzené schopnosti blokovať slnečné žiarenie, hodnota či účinnosť týchto schopností je len veľmi malá a rozhodne nenahradí poctivý krémik s dostatočným SPF.

RYŽOVÝ OLEJ V KUCHYNI

V kuchyni je obľúbeným olejom. Má delikátnu chuť a je vhodný na dlhé varenie i smaženie. Takmer všetky ázijské reštaurácie majú v ponuke jedlá smažené na ryžovom oleji. Použitie ryžového oleja je výhodné aj z ekonomického hľadiska, pretože v procese varenia je jeho spotreba o 20% nižšia ako pri iných rastlinných olejoch. Jemne ryžová, nevýrazná až neutrálna chuť so svetlo hnedou farbou je pre ryžový olej typická. Vďaka nej neovplyvňuje chuť pripravovaných pokrmov. Pretože má vyšší bod pripálenia a nízku priľnavosť, je vhodný aj na smaženie. Možno ho použiť aj na pečenie, pre studenú kuchyňu, na prípravu šalátov a dressingov, ktorých chuť jemne doladí.
 

RYŽOVÝ OLEJ V KOZMETIKE


Tak, ako je obľúbený v kuchyni, tak je aj v kozmetike. Ryžový olej je považovaný za tajomstvo krásnej pleti a vlasov ázijských žien, najmä Japoniek, ktoré ho zvyknú aplikovať na pleť aj vlasy. Má vplyv na rast vlasov a tiež sa využíva v starostlivosti o mihalnice a obočie. Zábaly s ryžovým olejom sú vynikajúce na zlepšenie stavu tenkých a poškodených vlasov.

Prírodné antioxidanty predlžujú mladistvosť pokožky – je to vynikajúci hydratačný, dobre vyživujúci a ochranný prostriedok pre všetky druhy pleti, vhodný je aj pre tú najcitlivejšiu. Je hypoalergénny, ľahko sa vstrebáva a neupcháva póry - je vhodný aj pre mastnú pleť. Napomáha k regenerácii pokožky a zabraňuje vzniku vrások, zvyšuje pevnosť a pružnosť pokožky. Použiť ho môžete aj starostlivosť o detskú pokožku. Japonský ryžový olej sa používa sa na čistenie pleti a na zmiernenie tvorby vrások v okolí očí. Dobre odstraňuje make-up. Zlepšuje štruktúru pleti, je jemný a ideálny pre čistenie a hydratáciu pleti. Považuje sa za prostriedok, ktorý pôsobí preventívne proti poškodeniu pokožky spôsobenému slnečným žiarením. Ideálny je pre pleť postihnutú psoriázou, dermatitídou, ružou, ekzémom, svrbiacou suchou pokožkou a ako prevencia vzniku akné.


Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 9 Surprising Benefits of Rice Bran Oil
- Rice Bran Oil: Benefits, Nutritional Value and Uses
- Applications of rice bran oil








Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa