LEVANDUĽA LEKÁRSKA

LEVANDUĽA LEKÁRSKA

Je voňavá bylinka, ktorú možno pestovať aj v našich zemepisných šírkach, v záhonoch na záhradách ako aj v hrantíkoch na balkónoch či oknách. Levanduľa zahŕňa viac ako 30 druhov. Rastie nadivoko, ale hlavne sa pestuje v Stredomorí (Provensálsku, Toskánsku ), Španielsku, Bulharsku, Chorvátsku, ale aj v Severnej Afrike, Indii, Austrálii, na Novom Zélande alebo v Amerike. Má veľmi široké uplatnenie. Začiatkom leta, keď celé Provensálsko zaleje slnko, sfarbia sa lúky do fialova.

LEVANDUĽA A JEJ VLASTNOSTI A ÚČINKY

Ako si vypestovať liečivú leanduľu

- je to veľmi stará kultúrna rastlina a poznáme ju pod viacerými názvami: francúzska levanduľa, úzkolistá levanduľa, pravá levanduľa, voňavá levanduľa
- je bohato rozvetvená rastlina, ktorá má 90-120 cm výšku
- koreňovú sústavu má veľmi hustú, ktorá siaha veľmi hlboko
- listy má strieborno sivé, kvety fialovo modré
- v jednom hriadku sa môžu objaviť i svetlomodré prípadne biele kvety
- celá rastlina má veľmi silnú, pôvabnú vôňu, je krásnou rastlinou koreninovej a okrasnej záhrady, jej hodnotu zväčšuje aj to, že v zime má pekné lístie
- môžeme ju sadiť do skupín, alebo do väčšieho črepníka
 
Kedy zbierať levanduľu

- kvety zbierame tesne pred kvitnutím, do kytice zviažeme a zavesíme
usušené kvety pred použitím rozdrobíme zo stonky, listy je najlepšie sušiť na mreži

Ako používať levanduľu

- kvety aj listy sa dajú použiť za čerstva i v sušenej forme, odvar z kvetín sa dá vnútorne použiť proti nervozite, nervovému vypätiu, príp. na zlepšenie trávenia, proti nadúvaniu
- tento odvar môžeme použiť i do kúpeľa
- sušené kvety sa používajú na osvieženie ovzdušia aj do skríň, na odpudenie moľov
- zakvitnuté stonky za čerstva alebo sušené zviazané do kytice sa dajú použiť aj na dekoráciu
- lístočky a stonky sa používajú na osvieženie kúpeľa aj na ochutenie koreninového octu

Aké sú účinky levandule

- odbúrava kŕče, má utišujúce účinky
- zosilňuje nervový systém a pomáha aj pri krvnom obehu
- túto rastlinu, poloker pestujeme predovšetkým pre oleje, pre jej blahodarné účinky na naše zdravie, náladu a okolie
 

LEVANDUĽA AKO LIEČIVÁ BYLINA


Má široké využitie, v domácnosti, kuchyni , pri liečbe aj kozmetike. V liečiteľstve je to upokojujúci prostriedok, ktorý tíši migrénu a zbavuje nás bolesti hlavy, znižuje pocit nervozity, úzkosti a napätia, teda pôsobí na celý náš nervový systém pri depresii a hystérii. Vhodná aj pre epileptikov. Jej sila sa využíva aj pri liečbe dýchacích problémov, pri chrípke a angíne. Je skvelým pomocníkom pri popáleninách, má silné protizápalové účinky, pomáha pri lupienke, ekzémoch a vyrážkach. Je vhodná na všetky typy pleti a najmä pri masážach (aj malých detí. Je možné ju inhalovať, vtierať do pokožky, natierať boľavé miesta postihnuté reumou, dnou a zápalmi. Regeneruje pokožku.

Levanduľové prípravky sa používajú pri popáleninách, i pri tých od slnka. Vašu pokožku upokojí, zmierni alergickú reakciu a prispieva k regenerácii pleti. Levanduľová voda je tiež vhodná na citlivú pokožku, pri prejavoch akné, kedy dezinfikuje pokožku a upokojuje. Stále častejšie sa vôňa levandule používa ako alternatívny spôsob k syntetickým liekom pri nespavosti v podobe levanduľových vankúšov či vrecúšok. Podporuje tiež vylučovanie žlče. Používa sa i na problémy v ústnej dutine a skvele pôsobí pri plynatosti a zápche. Obľúbeným je napr. levanduľový kúpeľ pomáha pri nervozite, nespavosti, na upokojenie po psychicky náročnom dni. Zbaví vás stresu a podráždenosti. Zlepší stav kožných plesní , kožných problémov a omladí pokožku.

LEVANDUĽA V KOZMETIKE

Levanduľa má v kozmetickom priemysle široké uplatnenie. Využíva sa vo forme esenciálneho oleja, macerátu, extraktu, prášku i hydrolátu... Kozmetickým produktom nedodáva len príjemnú kvetinovú vôňu s charakteristickými tónmi, ale tiež množstvo svojich priaznivých účinkov dokáže preukázať na pokožke práve vďaka kozmetickým výrobkom.

Levanduľový olej sa môže používať v starostlivosti o všetky typy pleti. Vďaka svojim vlastnostiam, ktoré môžu napomôcť tlmiť zápaly a tiež regulácii tvorby kožného mazu sa odporúča predovšetkým ako prísada do kozmetiky určenej pre mastnú, na akné náchylnú pokožku so zápalovými zmenami. Levanduľový olej dokonale regeneruje pokožku, urýchľuje hojenie rán a upokojuje podráždenia. Funguje dobre aj v kozmetike proti opuchom pod očami a vďaka vlastnostiam stimulujúcim prietok krvi a lymfy, uplatnenie si nájde aj v prípravkoch znižujúcich celulitídu. Levanduľa pôsobí prirodzene dezodoračne a zmierňuje zápach potu, preto je často zložkou dezodorantov, prírodných telových mydiel a sprchových gélov. Výborne si levanduľu môžete vychutnať aj vo forme kúpeľa.

Levanduľový olej je nenahraditeľným materiálom aj pri starostlivosti o vlasy. Pôsobí silne proti lupinám a proti plesniam. Zabraňuje vypadávaniu vlasov a ich nadmernému masteniu, stimuluje ich rast.

Okrem svojich kondičných vlastností má levanduľa tiež jedinečné aromaterapeutické vlastnosti. Dokonale uvoľňuje, upokojuje nervový systém, uľahčuje zaspávanie, zmierňuje bolesti hlavy, dokonca pôsobí ako antidepresívum a zlepšuje náladu. Vôňa levandule odpudzje aj hmyzu, preto sa levanduľový olej často používa ako zložka prípravkov odpudzujúcich komáre a páperie.

LEVANDUĽA A AROMATERAPIA

Levanduľový esenciálny olej s jeho vyváženými kvalitami je považovaný hlavne za ukľudňujúci a relaxačný. Avšak má aj protizápalové, antibakteriálne a analgetické účinky. Taktiež podporuje a stimuluje imunitný systém. Je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy ako aj pre deti od narodenia. V aroamterapii sa levanduľový olej najčastejšie využíva na:
Trávenie a menštruačné kŕče - Mnoho ľudí trápia kŕče, ktoré dokáže levanduľa v črevách uvoľniť. Pomáha pri uvoľnení plynov z čriev a pri regulovaní menštruačného krvácania, čo využíva mnoho žien s bolestivou menštruáciou.

Respiračné ťažkosti - Levanduľa slúži aj ako sedatívum a antidepresívum.

Uvoľnenie svalov - Levanduľa je povestne známa aj vďaka jej schopnosti efektívne uľaviť od bolesti a zápalom spôsobeným artitrídou, či bolesťou v krížoch, bolesťami svalov, reumou, alebo zápalom sedacieho nervu a svalovej bolesti spôsobenej napätím.

Pre upokojenie mysle a dobrý spánok - Levanduľa prináša pokoj a ukľudňuje myseľ. Redukuje stres a upokojuje nervovú sústavu, čím pomáha pri depresii. Uvoľňuje bolesť hlavy a pomáha pri nespavosti. Bojuje so zlou náladou a robí lepšiu atmosféru všade, kde sa využíva.

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:







Podobné produkty
Podobné články
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa