Ako správne (ne)kombinovať kozmetické zložky

Ako správne (ne)kombinovať kozmetické zložky

V predchádzajúcom článku sme sa dozvedeli, ktoré kozmetické zložky rozhodne stoja za vyskúšanie. Nad výberom svojej kozmetiky by sme mali ale rozmýšľať ešte o trošku viac.

Nie je to len o tom, ktorá zložka je super účinná. Kozmetické produkty by sme mali vedieť aj správne kombinovať. Pozrime sa spoločne na svoje poličky s kozmetickými prípravkami. Niektorí z nás nájdu dokonale zladenú kolekciu toneru, odličovacieho mlieka, čistiaceho gélu, peelingu, masky, krému a séra z jednej kolekcie. Iní zas nájdu pestrý miš-maš prípravkov rôznych značiek či kolekcií. Určite na tom nie je nič zlé, no nevhodne kombinované kozmetické prípravky niekedy môžu narobiť viac škody ako úžitku. Tí z Vás, ktorí majú všetky prípravky z jednej kolekcie, sa nemusia ničoho báť. Špecialisti a výrobcovia kozmetiky na vhodné kombinácie účinných látok mysleli za Vás, a tak máte o starosť menej. Máte vo svojej kúpeľni spomínaný miš maš? Prečítajte si pozorne etikety. Ak ste na etiketách či v zozname ingrediencií našli retinol, kyselinu glykolovú, salycilovú, mliečnu, mandľovú alebo vitamín C, zbystrite pozornosť. Práve tie sú výbornými kozmetickými zložkami, ktoré však v určitých kombináciách strácajú svoje schopnosti.

Predstavujeme Vám retinol


Že Vám slovo retinol nič nehovorí? Určite ste už počuli o vitamíne A. Tento úžasný vitamín má mnoho derivátov, ktorým spolu hovoríme retinoidy. Jeden z nich je práve retinol.

Retinol aktuálne zažíva v kozmetickom priemysle veľkú slávu a my sa nemôžeme čudovať. Tento derivát vitamínu A je vynikajúcim bojovníkom proti starnutiu pleti a tvorbe nových vrások. Okrem toho účinne minimalizuje výskyt už vzniknutých jemných vrások. Retinol dokáže pleť jemne exfoliovať, čím prispieva k dosiahnutiu rozjasnenej, obnovenej a hebkej pleti. Napomáha regulovať tvorbu kožného mazu, predchádza upchávaniu pórov, a práve preto sa skvele hodí aj na mastnú, zmiešanú alebo aknóznu pleť.

Jeho používanie vedie k regulácii tvorby neestetických čiernych bodiek a vyrážok. Retinol si dokáže poradiť aj s tmavými škvrnami spôsobenými slnečným žiarením, jazvami po akné, hyperpigmentáciou a celkovým zjednotením tónu pleti. Stojí za vyskúšanie, že? Ak sa rozhodnete siahnuť po prípravku, ktorý obsahuje retinol, mali by ste vedieť, že by sa nemal kombinovať s niektorými látkami.

 
Nekombinujte ho s a alfa a beta hydroxykyselinami (AHA a BHA)
Nebojte sa slova “kyselina”, hydroxykyseliny sú výbornými pomocníkmi v pleťovej starostlivosti. Hydroxykyselinysú organické kyseliny, ktoré sa môžu nachádzať v prírodných zdrojoch ako je ovocie, alebo môžu byť vyrobené synteticky. Bežne ich nájdeme v prípravkoch pleťovej starostlivosti. Alfa (AHA) a beta (BHA) hydroxykyseliny majú na pleť výborné účinky. Rozdiel medzi alfa a beta hydroxykyselinami je v tom, že AHA sú rozpustné vo vode, zatiaľčo BHA sú rozpustné v tukoch.

V kozmetických prípravkoch môžeme nájsť rôzne typy týchto kyselín:


AHA:

kyselina glykolová (Glycolic Acid) - Jedna z najpoužívanejších AHA kyselín. Je derivovaná z cukrovej trstiny. Jej výhodou sú malé molekuly, ktoré dokážu prenikať hlbšie do vrstiev pokožky a regulovať obnovu buniek. Výsledkom je jasnejšia a zdravšia pleť. V prípravkoch sa zvyčajne používa v koncentrácii 5% a často je kombinovaná s kyselinou mliečnou.

kyselina mliečna (Lactic Acid) - Táto kyselina sa derivuje z mlieka. Rovnako ako kyselina glykolová je výborným exfoliantom. Pracuje vo vyšších vrstvách pokožky a k pleti je veľmi delikátna. V kozmetických prípravkoch by sa mala vyskytovať v koncentrácii 2%.

kyselina citrónová (Citric Acid) - Kyselina citrónová dokáže taktiež odstraňovať odumreté kožné bunky. V kozmetických prípravkoch má taktiež úlohu antioxidantu a regulátora hladiny pH. Táto AHA kyselina sa derivuje z citrusových plodov.

kyselina mandľová (Mandelic Acid) - Zo spomenutých kyselín má najväčšie molekuly. To znamená, že nepreniká hlboko do pleti, a tak je aj najmenej používanou z AHA kyselín. Vďaka väčším molekulám a jej pôsobeniu je najvhodnejšia pre citlivú pleť.

kyselina jablčná (Malic Acid) - Ďalšia výborná zložka s exfoliačnými účinkami. Derivuje sa z jabĺk. Má väčšie molekuly, a preto dokáže exfoliovať iba na najvrchnejšej vrstve pleti.
 

BHA

kyselina salicylová (Salicylic Acid) - Je výborným pomocníkom v boji proti akné. Keď sa póry zanesú odumretými kožnými bunkami a olejom, často sa na pleti objavia čierne bodky alebo pupienky. Kyselina salicylová preniká do pokožky a snaží sa rozpustiť odumreté kožné bunky, ktoré upchávajú póry, teda pomáha predchádzať vzniku čiernych bodiek, vyrážok a akné.

Výhodou AHA a BHA kyselín je ich schopnosť odstraňovať odumreté kožné bunky z povrchu pokožky, ďalej pomáhajú čistiť zanesené póry a stimulujú tvorbu nových kožných buniek. Práve preto ich najčastejšie nájdeme v zložení pleťových tonerov, čistiacich prípravkov a peelingov. Výsledkom týchto vlastností je hebučká, mladistvá a rozjasnená pokožka. Aj keď majú podobné účinky ako spomínaný retinol, ich kombinácia pre pleť nie je prospešná. Prečo je to tak?

Obe tieto kozmetické zložky majú exfoliačný účinok. Je síce pravda, že retinol nie je taký silný exfoliant ako hydroxykyseliny, no každopádne obe zložky pomáhajú odstraňovať odumreté kožné bunky na povrchu pokožky. Ich kombinácia teda môže viesť k nadmernému vysušovaniu, podráždeniu a strate vlhkosti pokožky. Tieto látky preto radšej použite spolu s glycerínom alebo kyselinou hyalurónovou, ktoré majú výborné hydratačné vlastnosti a pomôžu predísť strate vlhkosti pleti.

Retinol si nerozumie ani s vitamínom C

Dáte si aj Vy každé ráno jedno Céčko pre podporu imunity? Vitamín C je výborný antioxidant, ktorý má na pleť výborné účinky. Chráni pred poškodením voľnými radikálmi, upravuje tonus pleti, rozjasňuje ju a podporuje produkciu kolagénu. Preto sa výborne hodí pre zrelú pleť, ktorá vekom stráca schopnosť prirodzene produkovať kolagén. Avšak, kombináciou vitamínu C s retinolom o tieto úžasné účinky môžete ľahko prísť. Kľúčovým faktorom v tomto prípade je rozdielna hladina pH týchto látok, ktorá je zodpovedná za to, že tieto látky navzájom neutralizujú svoje účinky. Čo je výsledkom? Pravdepodobne na svoju pleť aplikujete dve úžasné zložky, no tie nie sú schopné pleti pomôcť a správne účinkovať. Rozhodne prípravky s ich obsahom nevyhadzujte do koša! Stačí, ak ich používanie oddelíte a použijete ich samostatne. Retinol napomáha tvorbe kolagénu a výborne regeneruje pleť, preto si jeho aplikáciu odložte na večer. Vitamín C si výborne rozumie s fotoprotektívnymi prípravkami a posilňuje ich ochranné vlastnosti, a tak na jeho aplikáciu nezabudnite vymedziť priestor v rámci ranného pleťového rituálu.


Vráťme sa na chvíľku k hydroxykyselinám

Už sme sa dozvedeli, aké účinky majú hydroxykyseliny a vitamín C. Síce sú ich účinky lákavé, ale zas a znova by sme mali byť pozornejší pri ich používaní. Vitamín C je mierne nestabilná látka, ktorú môžu negatívne ovplyvniť viaceré faktory - napríklad svetlo, teplota alebo hladina pH. Kyslé prostredie, ktoré na pleti zanechávajú prípravky s obsahom AHA a BHA, môže ovplyvniť aj pH vitamínu C. V lepšom prípade sa stane vitamín C neúčinnou látkou, ktorá pleti nebude môcť predviesť svoje kúzlo. V horšom prípade môže dôjsť k vysúšaniu, začervenaniu a nepríjemnému podráždeniu pleti. To predsa nechceme, však?

Ak si teda sami nechcete vytvoriť kožné vyrážky, podráždenia, či stratu vlhkosti pleti, radšej sa vyhnite vyššie spomenutým kombináciam aktívnych látok. Rozhodne tým nemáme na mysli, aby ste prípravky s týmito látkami prestali používať. Tieto vitamíny a kyseliny predsa prinášajú našej pleti mnoho úžasných benefitov! Jednoducho buďme pri ich aplikácii opatrní a prenechajme každej zložke svojich 15 minút slávy, aby mohla našej pleti dopriať to najlepšie sama o sebe.

 

 
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Common Active Ingredients
- How does Retinol Work?
- Why is Topical Vitamin C Important for Skin Health?
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa