BAMBUCKÉ MASLO - KARITÉ

BAMBUCKÉ MASLOKARITÉ – SHEA BUTTER 

Čo je to bambucké maslo?

Bambucké maslo je rastlinný tuk, ktorý sa vďaka svojim úžasným vyživujúcim, zjemňujúcim a upokojujúcim vlastnotiam hojne využíva v kozmetike. Za jeho prospešné účinky sú zodpovedné mastné kyseliny, ktoré sa v ňom nachádzajú vo veľkom množstve: kyselina stearová, kyselina olejová, kyselina linolová, kyselina palmitová, kyselina linolénová, kyselina arachidová.
Na západnom pobreží Afriky je maslo Karité (domorodý názov) už stáročia všeliekom a pilierom tradičnej medicíny. Získava sa lisovaním za studena z jadier plodov tajomného a čarovnými bájami opradeného stromu Shea (odtiaľ názov „Shea butter“). Tvrdí sa, že si ho nechala dovážať, pokiaľ ide aj o kozmetiku tradične známa a spomínaná Kleopatra, v severnej Afrike sa zachovali písomné zmienky o pôsobení bambuckého masla a nemohli si ho nevšimnúť aj cestovatelia a bádatelia, ktorí prinášali správy o tomto zázraku do Európy.

Aký je rozdiel medzi rafinovaným a nerafinovaným bambuckým maslom?

Rafinované, nerafinované... Neviete aký je v tom vlastne rozdiel? Trochu vám s tým pomôžeme. Rozhodujúci je spôsob spracovania.

Nerafinované bambucké maslo sa získava z orechov stromu Karité dvoma spôsobmi: ručným alebo strojovým lisovaním. Spracovanie bambuckého masla lisovaním je zväčša za pomoci priemyselných lisovacích zariadení.

Rafinované bambucké maslo sa šetrným spôsobom zbavuje charakteristickej vône a farby, avšak na účinkoch mu to pri správnom sprocesovaní rozhodne neuberá.
 
Bambucké maslo má úžasnú schopnosť zjemňovať pokožku, uchváti vás svojou štruktúrou. Tradične zlepšuje odolnosť pokožky, má protizápalové účinky, preto sa okrem skrášľovania používa v tradičnej medicíne napr. pri svalových bolestiach, ošetrovaní reumy a rýchlemu hojeniu ranky po odstrihnutí pupočnej šnúry. Africkí novorodenci sú tradične masírovaní kvôli odolnosti pokožky a zlepšeniu svalového tonusu. Regeneruje bunky a kapiláry (vitamín A, E), iným slovom hojí popraskanú kožu.

Bohato vyživuje a hoci sa vám môže zdať, že zanechá mastný pocit, pokožka ho nádherne vstrebáva a ostáva hydratovaná a elasticky vláčna. Keďže má rovnaké vlastnosti ako sébum, podporuje samoregulačné schopnosti pokožky. Poskytuje úľavu pri podráždení, svrbení, po depilácií.

Tvorí základ mnohých kvalitných krémov a vyživuje suché vlasy a tiež sa používa na skvelé masáže. A vedeli ste, že bambucké maslo obsahuje prirodzený UV filter? Síce tento filter nie je psotačujúci na komplexnú cohranu pokožky pred vplyvom slnečného žiarenia a odporúča sa preto vždy používať opaľovacie prípravky s overeným a testovaným SPF, avšak aj bambucké maslo do istej miery pokožku chráni v lete, ale aj pred zimou a mrazom, vodou (pred plávaním, ošetruje po). Je nenahraditeľné pri ošetrení spálenín a omrzlín, urýchľuje hojenie rán vôbec, má fantastické účinky v starostlivosti o strie, o pokožku novorodencov.
 

Dobre vedieť
Okrem masla strom Shea poskytuje ďalšie suroviny s liečivým účinkom – kôra (antitusikum), koreň a listy (tráviace orgány a metabolizmus), kvety (typický med)

Karité - bambucké maslo zabezpečuje vláčnosť, elasticitu a hebkosť pleti, v konkrétnych prípadoch to znamená:

- prevencia strií
- starostlivosť o detskú pokožku
- ochrana a hydratácia pokožky celého tela
- ochrana podráždenej a citlivej pleti
- ochrana a výživa suchých vlasov
- upokojenie pleti po holení a depilácii
- ochrana pleti pred a po pobyte vo vode a v extrémnych podmienkach chladu či tepla (sauna)
- ochrana pokožky pred a po slnení - predlžuje opálenie

Podľa niektorých zdrojov je použitie karité masla obmedzené u ľudí s alergiou na orechy, v skutočnosti záleží na kvalite tejto suroviny. Existuje 5 stupňov kvality, preto si výrobcu a dodávateľa vášho bambuckého masla starostlivo vyberajte. Bambucké maslo, ktoré používame v Soaphorii je vyrábané šetrným spôsobom a pochádza od dodávateľa, ktorý pre svoju surovinu získal ekocertifikát. Ide teda o prvotriedne africké maslo so skvelými vlastnosťami.

Či je leto a či žima...

Ak ide o vašu pleť v zimnom období, nič ju nepoteší tak, ako práve exotické bambucké maslo. Kde sa vzala táto prísada pre krásne telo a prečo je taká ospevovaná? Hneď vám to prezradíme.

Bambucké maslo, ktoré často nájdete označené aj ako karité, pochádza z Afriky. Získava sa z plodov stromu „Shea Trea“. Má vysoké hydratačné vlastnosti a vďaka svojim zvláčňujúcim schopnostiam je jednotkou v kozmetickej starostlivosti o suchú pleť. Je preukázané, že má blahodarné účinky na liečenie ekzému, jaziev, strií, suchej pokožky, používa sa na popáleniny a inak poškodenú kožu. Rovnako ale ochráni pokožku pred mrazom, chladom a nepríjemným silným vetrom. Pomôže s ošetrením spálenín nielen od slniečka ale aj mrazu.

V parfumériách, lekárňach, drogériách i bio obchodoch zoženiete krémy s bambuckým maslom za prijateľné sumy a na výber je z rozličných typov, od prírodných cez parfumované až po obohatené o iné dôležité prísady.
Na tvár i telo

Vďaka schopnosti regenerovať a vyživiť suchú pokožku, sa používa bambucké maslo v starostlivosti o pleť i telo. Bojuje proti príznakom starnutia, regeneruje poškodenú pokožku a napráva škody spôsobené nesprávnou starostlivosťou. I preto sa bambucké maslo považuje za malý zázrak v kozmetike. Pokiaľ má vaša pleť sklony k vysušovaniu, azda nenájdete lepšieho spojenca, ktorý by vám v boji s olupujúcou sa kožou lepšie pomohol.

Používajte ho na celé telo, alebo len na suché miesta ako ruky, lakte, kolená či drsné päty. Po pedikúre natrite chodidlá hrubou vrstvou bambuckého masla, zabaľte do bavlnených ponožiek a uvidíte, aké budú o niekoľko hodín hladučké.

Krásne vlasy s karité

Na bambucké maslo nedajú dopustiť ani výrobcovia šampónov a vlasovej kozmetiky všeobecne. Vlasy dokáže vyživiť a po použití špeciálnej masky s bambuckým maslom sú krásne hebké a lesklé. Kondicionéry s bambuckým maslom ale používajte len na konce, inak by sa mohlo stať, že po použití budú korienky vlasov mastné a celý proces umývania vlasov budete musieť zopakovať.

Ako používať bambucké maslo?

Ak hľadáte nejaké obmedzenia pri používaní, môžeme vás ubezpečiť, že žiadne neexistujú. Je totiž absolútne všestranné – ako sme už spomínali, okrem kože ho ocenia aj vaše vlasy či nechty a znesie ho dokonca aj tá najjemnejšia detská pleť. Obsahuje veľa vitamínu E, ktorý je pre pokožku mimoriadne cenný. Zvyšuje totiž jej elasticitu, eliminuje tvorbu vrások a celkovo bojuje proti starnutiu a vysychaniu pokožky. Navyše, bambucké maslo vydrží skutočne dlho. Používajte ho v malých množstvách vo veľkosti mince - najprv jemne rozohrejte v dlaniach, aby ste rozpustili tuhšiu štruktúru a následne naneste jemný olejovomliečny „krémik“ presne tam, kde práve potrebujete. Vstrebáva sa síce o čosi dlhšie, no poteší vás skutočnosť, že vďaka vysokej hydratácii ho stačí aplikovať 2-3x do týždňa.

Zázrak pre pokožku trpiacu kožnými problémami

Bambucké maslo si poradí s viacerými kožnými problémami, či už ide o kožu podráždenú po opaľovaní alebo bojujúcu s akné či poraneniami. Podporuje liečbu pri niektorých ochoreniach, ku ktorým patrí ekzém a psoriáza. Môže za to jeho mimoriadne silná schopnosť vyživovať a fixovať vlahu v hlbších vrstvách, čo oceníte pri starostlivosti o lakte, členky či večne problematické chodidlá. Ak chcete suchej pokožke pomôcť ešte viac, nebojte sa pridať lyžicu masla priamo do vane s vodou. Bambucké maslo si dokonca poradí s hrubými a nevzhľadnými jazvami, ktoré môže veľmi jemne zosvetliť a pôsobí aj ako overená a účinná prevencia proti striám, preto je v kombinácii so svojím prírodným pôvodom veľmi obľúbené medzi budúcimi mamičkami.

Mimochodom, ak máte na jeseň suché pery, zaobstarajte si tyčinku s bambuckým maslom. Funguje vynikajúco!



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 6 Incredible Benefits of Shea Butter
- Everything You Ever Wanted to Know About Shea Butter
- Shea butter: the nourishing properties of Africa's best-kept natural beauty secret

 

 
Podobné produkty
Podobné články
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa