AKO CESTOVAŤ EKOLOGICKY

Ako cestovať EKOlogicky

Sezóna dovoleniek je definitívne tu! Určite sa už aj vy tešíte na svoje nové dobrodružstvá. Dovolenka je čas pre Vás, a Vašu rodinu, kedy si spolu oddýchnete a naberiete nových síl. Avšak, aj počas dovolenky netreba zabúdať na našu krásnu planétu. Preto sme si pre Vás pripravili pár tipov, ako cestovať ekologicky a nezaťažovať životné prostredie.


NOSTE SO SEBOU SVOJU FĽAŠU/TERMOHRNČEK

Vezmite si so sebou fľašu odolnú proti rozliatiu alebo hliníkovú fľašu s vodou. Po tom ako sa “očekujeme” na letisku, väčšina z nás zamieri rovno do kaviarne a objedná si kávu so sebou, ktorú si vychutnáme počas dlhého čakania na lietadlo. Takto to môže ísť ďalej a počas celej dovolenky si nazbierame plné vrece zbytočne vytvoreného odpadu z plastových fliaš, či kelímkov od kávy. Riešenie je jednoduché. Vezmite si so sebou vlastnú znova použiteľnú fľašu, či termo hrnček, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a vydržia Vám niekoľko rokov. Ak sa dá, pite pitnú vodu z vodovodu. Naopak, ak ste v krajine, kde nemáte prístup k pitnej vode, naplňte si svoju fľašu v reštauráciách, kde ponúkajú filtrovanú vodu.

ODPOJTE SVOJ DOMOV OD ELEKTRINY

Pred odchodom z domu na výlet, či je to na víkend alebo tri týždne, odpojte všetko, čo je vo vašej domácnosti. Dokonca aj keď niečo nepoužívate, stačí, keď to vypojíte zo siete. Táto maličkosť nielen šetrí elektrinu, ale aj peniažky.

ZBAĽTE SA NAĽAHKO

Môže sa to zdať nepodstatné, ale balenie sa naľahko má obrovský vplyv na životné prostredie. Ak je vaša taška ľahšia (povedzme, že si zbalíte len jeden kufor namiesto dvoch), znamená to, že lietadlo bude mať hmotnosť o 50 kíl menej, autobus, ktorým cestujete, alebo auto, ktorým idete, bude o to ľahšie a každá z týchto zmien znamená, že spotreba paliva bude tiež nižšia.
 
VYUŽÍVAJTE VEREJNÚ DOPRAVU ALEBO CHOĎTE PEŠO

Hoci nemusíme vždy chcieť ísť autobusom, či vlakom, hromadná doprava je zďaleka ekologickejším spôsobom cestovania, pretože v porovnaní s autom využíva menšie množstvo paliva na jedného cestujúceho. A ešte lepšie, keď je to možné, prečo neísť pešo? Jedným z najlepších spôsobov, ako si užiť akékoľvek miesto, je prechádzka po vlastných nohách a je to skvelé aj pre vaše zdravie!

JEDLO OD MIESTNYCH

Či už cestujete alebo nie, nákup miestnych potravín, ale aj iných produktov znamená, že nikto nemusel prevážať tento tovar po celej krajine. Nákup alebo konzumácia miestnej produkcie tiež podporuje miestne podniky. Priznajme si to, jedlo je jedným z „najchutnejších“ spôsobov, ako spoznať cieľ našej cesty.
 

VYBERAJTE EKOLOGICKÉ HOTELY

Existuje mnoho ekologicky šetrných hotelov / ubytovní, ktoré sa objavujú po celom svete. Tieto ubytovacie zariadenia sa vyznačujú ochranou životného prostredia tým, že zabezpečujú nasledovné:
• Zodpovedne využívanie elektriny
• Znižujú množstvo odpadovej vody
• Hotel/podnik je vybudovaný na stabilných miestach, ktoré nie sú náchylné na záplavy a tiež nepoškodzujú ekosystém
• Podpora environmentálnych postupov, ako sú aktivity na čistenie pláže, či lesa

NAKUPUJTE NA MIESTE

Tento bod súvisí aj s bodom “zbaľte sa naľahko”. Okrem toho, kúpte si miestny tovar a vyskúšajte niečo nové. Tiež sa uistite, že využijete svoju opakovane použiteľnú tašku pri nákupe a pokúsite sa znížiť používanie plastových tašiek.

NAPITE SA PIVA

Pojem „drink near beer“ je novým rastúcim trendom, nie je to však úplne nová koncepcia. Čo to znamená? Nech ste kdekoľvek, pite pivo, ktoré sa vyrába v blízkosti. Keď už cestujete, prečo nepiť miestne pivo? Nielenže ste ekologickejší, ale aj podporujete miestne pivovary. Nazdravie!

POVEDZ NIE!

Povedzte nie malým TRAVEL SIZE kozmetickým výrobkom, ktoré síce vyzerajú roztomilo, no tiež vytvárajú pri každej dovolenke zbytočný odpad. Radšej zainvestujte do jednej sady prázdnych cestovných balení na kozmetické prípravky, do ktorým môžete svoje prípravky preliať pri každom výlete.


Toto bolo len zopár tipov, ako dovolenkovať ekologicky. Určite máte aj vy svoje vychytávky, a my budeme radi, keď sa o ne s nami podelíte.

 

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa