MANGOVÉ MASLO

MANGOVÉ MASLO

Vedeli ste, že mango je nielen vynikajúcou delikatesou, ale je výborné aj v starostlivosti o vlasy a pokožku? Mangové maslo sa nedávno stalo veľmi populárnym medzi milovníkmi prírodnej kozmetiky. Vďačí za to svojmu exotickému pôvodu, ktorý láka na vyskúšanie? V čom tkvie jeho tajomstvo? Aké sú vlastnosti mangového masla a ako dokáže pomôcť našej pokožke či vlasom? Dozviete sa v článku...


ČO JE TO MANGOVÉ MASLO


Mangovník pochádza z Indie, strom dorastá do výšky 40 metrov. Jeho plody sú sladké a výživné. Je bohaté na vitamíny: pokryje skoro tri štvrtiny odporúčanej dennej dávky vitamínu C a štvrtinu odporúčanej dennej dávky vitamínu A. Nájdete v ňom takmer všetky vitamíny skupiny B, vitamíny A, E a K, je bohaté na sacharidy, rastlinnú vlákninu, ale aj fruktózu, meď, horčík a draslík. Okrem toho obsahuje vápnik, sodík, fosfor, železo, zinok a polyfenoly, antioxidant betakarotén a zeaxanthin. Z aminokyselín sú najdôležitejšie arginín, asparagín, serín, leucín a lyzín, ktoré si telo nedokáže samo syntetizovať z dostupných zdrojov. Obsahuje mastné kyseliny olejovú, palmitovú, linolovú, stearovú.

Mangové maslo sa získava zo semien lisovaním za studena, čoho výsledkom je biela látka takmer bez zápachu, ktorá má pri izbovej teplote tuhú krémovú konzistenciu. Už odpradávna sa používa v starostlivosti o pleť, predovšetkým na jej hydratáciu a vyhladzovanie, ale aj na liečbu poranení. Po nanesení na pokožku sa mangové maslo okamžite vstrebáva bez toho, aby na pleti zanechávalo mastné škvrny. Bez obsahu konzervačných látok a bez potreby chladenia vydrží čerstvé aj počas dvoch rokov.
 

VLASTNOSTI MANGOVÉHO MASLA

Vďaka svojmu vysokému obsahu kyseliny stearovej má mangové maslo tuhú konzistenciu. Ľahko sa topí pri teplote tela, a tak sa výborne hodí aj na masáže. Vyživuje pokožku a zanecháva ju jemnú a hodvábnu s nemastným ochranným štítom.

Povzbudzuje tvorbu mazu potrebného na hydratáciu vlasovej pokožky, podporuje taktiež rast kožného tkaniva. Mangové maslo obsahuje fytosteroly, ktoré znižujú zápaly a príznaky podráždenia. Stimuluje krvný obeh, čím posilňuje a spevňuje pokožku, spomaľuje proces starnutia a poskytuje ochranu pred škodlivým slnečným UV žiarením. Zmierňuje svrbenie, jeho antioxidačné polyfenoly, ako aj vitamín C a vitamín E viažu na seba voľné radikály, čím sa znižuje riziko vzniku rakoviny kože a riziko vzniku vrások. Vitamíny v ňom obsiahnuté vyživujú vlasy a vlasovú pokožku: vlasy tak nadobúdajú svoj stratený zdravý lesk.
Mangové maslo je účinným hydratačným prostriedkom, preto sa odporúča najmä na suchú a starnúcu pokožku. Vďaka svojej rýchlej nasiakavosti je účinne použiteľné na všetky typy pleti. Úžasné maslo na pery a vhodné ako hydratačné maslo i pre citlivú pokožku.


MANGOVÉ MASLO V KOZMETIKE

Mangové maslo je veľmi populárne najmä u výrobcov mydiel, ktorí ocenia jeho zvláčňujúce a hydratačné vlastnosti. Môže sa pridávať do podomácky vyrobených hydratačných krémov, vhodné je aj ako balzam na pery.

Mangové maslo má prirodzené zvláčňujúce vlastnosti, umožňuje hojenie rán a má regeneračné schopnosti. Tradične sa používalo v dažďových pralesoch a trópoch na zmäkčenie pleti pre svoje upokojujúce, hydratačné a ochranné vlastnosti.

Obnovuje pružnosť a znižuje degeneráciu buniek pokožky. Keď budete experimentovať s týmto maslom, pravdepodobne objavíte jeho ďalšie použitie. Dermatológovia odporúčajú často mangové maslo na liečbu vrások. Na ošetrenie lámavých, suchých vlasov je najviac účinná kyselina stearová. Ak použijete mangové maslo vo forme zábalu na vlasy, vytvorí sa na nich ochranný film a tak ich ochráni pred rizikom ďalšieho poškodenia.

Má teda široké možnosti využitia: účinne ošetruje suchú pokožku, lieči kožné vyrážky, lieči olupovanie kože po opaľovaní, vyčistí škvrny a vrásky, zmierňuje svrbenie kože, lieči popáleniny od slnka, je vhodný ako krém na holenie pre hladké oholenie, lieči malé kožné rany a kožné trhliny, hydratuje, vyhladzuje tvrdú alebo hrubú kožu, je vhodné pri uštipnutí hmyzom, zmierňuje strie počas tehotenstva, podporuje zdravé omladenie pokožky, lieči svalovú únavu, bolesti a napätie, zmierňuje kožné alergie, zmierňuje ekzém a dermatitídu a prekoná drobné línie a vrásky.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Bagging of mango (Mangifera indica cv.Keitt') fruit influences fruit quality and mineral composition
- Prospective evaluation of mango fruit intake on facial wrinkles and erythema in postmenopausal women: A randomized clinical pilot study
- Mango Butter For Skin: Benefits & Uses

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa