NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOZMETIKE – BENZÉNY

NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOZMETIKE – BENZÉNY

PREČO SA BENZÉNY POUŽÍVAJÚ
Benzalkonium chloride a benzethonicum chloride je antimikrobiálna a konzervačná látka, biocíd. Nachádza sa v hydratačných krémoch, opaľovacích krémoch, prostriedkoch na čistenie tváre, liečbu akné, úľavu od bolesti. Benzyl acetát je rozpúšťadlo, ktoré nájdete v množstve produktov osobnej starostlivosti. Často sa ukrýva pod pojmom fragrance, teda parfum. Bronopol je veľmi častý konzervant. Najčastejšie sa s ním stretnete v omladzujúcich produktoch, produktoch na čistenie pleti a odličovačoch. Určite ho však nenájdete v Kanade, kde je zakázaný pre svoju dráždivosť.

AKO BENZÉNY PÔSOBIA NA ĽUDSKÉ ZDRAVIE


Benzethonicum chloride môže poškodzovať imunitný systém, vyvolať astmu. Štúdie na zvieratách poukazujú na endokrinné poruchy a poruchy mozgu, nervového systému, ovplyvnenie dýchacích ciest a krvného obehu. Je to možný karcinogén.
Benzyl acetát je rovnako nebezpečný pre zdravie človeka. Jeho nebezpečenstvom je rýchlosť, akou vsakuje do pokožky, a aj to, ako hlboko je schopný preniknúť. Medzi pokusnými zvieratami ho našli aj v pečeni. Štúdie na zvieratách poukazujú na prekrvenie pľúc; možný gastrointestinálny (týkajúci sa žalúdka a čriev) toxín, poškodzuje pečeň, dýchacie cesty.  Táto látka je spojená s rakovinou pankreasu (podžalúdková žľaza), veľmi ľahko sa absorbuje do pokožky a spôsobuje rýchlu reakciu v tele. Toxická látka pre imunitný systém, mnohé alergické reakcie.To, čo v zložení vidíme uvedené ako „parfum“ môže v prípade komerčnej kozmetiky obsahovať od 10 do 300 skrytých chemikálií, ktoré nie sú uvedené na obale a mnohé z nich nikdy neboli testované pre bezpečnosť. Niektorí výrobcovia, predovšetkým tí, ktorí varábajú prírodnú kozmetiku poctivej kvality, používajú na výrobu vône aj éterické oleje, takže vždy hľadajte v popise, z čoho bola vôňa vyrobená a či je prírodného pôvodu. Ak takéto označenie chýba, pravdepodobne ide o syntetickú vôňu.
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Benzethonium
- Benzene Contamination in Sunscreen Products in the US
- Why is cancer-causing benzene widespread in personal care products?
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa