NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOZMETIKE - FORMALDEHYD

NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOZMETIKE - FORMALDEHYD

Na štítkoch nájdete aj tieto názvy: formaldehyd, formalín, metanal, metylaldehyd, oxometán, oxymetylén, DMDM hydantoín, diazolidinylmočovina, imidazolidinylmočovina. Formaldehyd je bezfarebný, silne horľavý a aromatický. Formaldehyd je vlastne plyn, nie je kvapalný, ale pretože s plynmi sa nezaobchádza veľmi jednoducho, iba nám tak lietajú po miestnosti bez ochoty spolupracovať, zvyčajne sa rozpustí vo vode, aby bol viac kompatibilný, tak na 10% až 30%. Táto kvapalná zmes sa potom nazýva formalínom.

PREČO SA FORMALDEHYD POUŽÍVA


Kontrolné orgány v Nemecku v novembri 2010 upozornili na nepovolený zvýšený obsah formaldehydu v koncentráciách okolo 1,8% v prostriedkoch na vyrovnávanie vlasov. Produkty pochádzajúce z USA i Brazílie bolo možné kúpiť na internete a boli ľahko dostupné v kozmetických salónoch, ktoré si dovážajú svoje zásoby zo zahraničia. Na európskom trhu je predaj prostriedkov na vyrovnávanie vlasov s obsahom formaldehydu zakázaný smernicou 76/768/EHS, predsa sa dostávajú k zákazníkom prostredníctvom internetu alebo neopatrných kaderníckych salónov, ktoré dovážajú svoje výrobky z tretích krajín. Nielen v Európe, ale i v Írsku boli výrobky s obsahom formaldehydu na úrovni 1,7 až 2,0% z trhu stiahnuté a Írsko vydalo prostredníctvom systému RAPEX varovanie pre všetky európske krajiny.
 

AKO FORMALDEHYD PÔSOBÍ NA ĽUDSKÉ ZDRAVIE

Formaldehyd je chemická látka uznávaná v EÚ i v USA ako ľudský karcinogén. Ľudia, ktorí sú vystavení vyššej expozícii formaldehydu môžu trpieť na rakovinu nosohltana a leukémiou. Je to kontaktný alergén, ktorý spôsobuje podráždenie pokožky, očí a sliznice. Predsa sa povoľuje jeho použitie v kozmetike a vo výrobkoch pre domácnosti; bežne je používaný i ako konzervant v lekárskych laboratóriách. EÚ uznáva formaldehyd ako karcinogén a smernice regulujú jeho použitie, čo však neznamená, že ho európski výrobcovia v kozmetike nepoužívajú.
 


AKO VYBERAŤ KOZMETIKU BEZ FORMALDEHYDU

Existuje niekoľko základných pravidiel, ako sa vyhnúť formaldehydu v kozmetike. Vyhnite sa prostriedkom na vyrovnávanie vlasov zo zahraničia, hlavne zďaleka sa vyhnite internetovým stránkam a salónom ponúkajúcim technológiu brazílskeho vyrovnávania vlasov, keratínovú liečbu, keratínovú rekonštrukciu vlasov. Vyhnite sa každému laku na nechty, na ktorom nie je vyslovene vypísané, že je bez formaldehydu. Nekupujte výrobky obsahujúce DMDM-Hydantoin. Tento konzervačný prostriedok totiž uvoľňuje formaldehyd. Nekupujte výrobky obsahujúce quaternium-15.Tiež uvoľňuje formaldehyd. Vyhnite sa aj výrobkom obsahujúcim diazolidinyl urea (alebo Germall 115). Ďalšia častá mikrobiálna látka uvoľňujúca formaldehyd. Výrobky obsahujúce imidiazolidinyl urea (alebo Germall II) sú tiež nebezpečné. 

Formaldehyd uvoľňujú: para-formaldehyde, hexamethylene tetramine, DMDM hydantoin, polynoxyline, dimethylolurea, preventol D1, preventol D2, preventol D3, quaternium 15, bakzid, bakzid P, parmetol k50, grotan BK, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, KM 103, biocide DS 5249 (Proxel T), tris hydroxymethyl nitromethane (Tris nitro), hydroxymethylglycinate (Suttocide A)

FORMALDEHYD V BEŽNOM ŽIVOTE


V angličtine bol už pred troma desaťročiami zavedený výraz „sick building syndrome“ (tzv. syndróm chorých budov), ktorý označoval súbor nevysvetliteľných príznakov ochorení ako bolesť hlavy, podráždenie dýchacích ciest a očí, nevoľnosť, slabosť. Tieto prejavy sa často spájali s nárastom ďalších ochorení – alergie, astmy, kožných aj dýchacích porúch, a to všetko v spojitosti so zlou kvalitou vzduchu vo vnútri budov. Práve formaldehyd je typickým zástupcom problematiky uzatvorených priestorov. Hlavným zdrojom formaldehydu v bytoch býva jeho vybavenie – nábytok z drevotriesky, preglejky, lepenky, podlahoviny, farby, laky, koberce či tapety. Najnebezpečnejšia je drevotrieska – obľúbený materiál výrobcov lacného nábytku do detských izieb a spální. Na jej výrobu sa totiž spotrebuje veľké množstvo močovinovo-formaldehydovej živice, ktorá dokáže do ovzdušia uvoľňovať formaldehyd aj počas mnohých rokov. Akútne účinky vysokej koncentrácie formaldehydu v ovzduší sa prejavujú miestnym dráždením slizníc očí a horných dýchacích ciest so vznikom zápalu, opuchom, slzením, suchosťou v hrdle, bolesťami hlavy, kašľom, kýchaním, závratmi, pocitom na zvracanie. Príznaky sú často vážnejšie na začiatku expozície, po čase ustupujú. Chronické účinky po dlhodobom a opakovanom vystavení sa formaldehydu sa prejavujú ako chronický kašeľ, chronické poruchy dýchacích ciest, astma, bronchitída a dermatitída. Formaldehyd je pre ľudí vysoko toxický, nezávisle od spôsobu vystavenia – pri vdýchnutí, požití aj pri prechode pokožkou. Je karcinogénny a mutagénny, môže spôsobiť dedičné genetické poškodenie. Pri vdychovaní môže vyvolať podráždenie očí, slizníc, bolesti hlavy, pocit pálenia v hrdle ako aj zhoršenie prejavov astmy. Štúdie už preukázali súvis medzi vystavením sa formaldehydu a rozvojom astmy v detstve. Formaldehyd rovnako poškodzuje ženský reprodukčný systém. O formaldehyde sa v odborných kruhoch hovorí ako o jednej z príčin atopického ekzému, chronických zápalov stredného ucha, a hoci pre väčšinu ľudí sú jeho účinky dočasné, u časti populácie môže skutočne vyvolať alergiu. Až viac ako 10 % ľudí naň môže byť citlivých a prudko reagovať na ľubovoľné množstvo.

Nasledujúce materiály sú tiež primárnym zdrojom expozície formaldehydu:
- Preglejka, lisované drevo, drevotrieskové dosky, drevovláknitá doska strednej hustoty. Tieto produkty používajú lepidlá, ktoré obsahujú formaldehyd, a sú bežne používané v domácej výstavbe a rekonštrukcii, a pri výrobe “úsporného” nábytku a skriniek
- Farby, lepidlá, laky na podlahy
- Výrobky pre domácnosť, ako sú tapety, lepenka a výrobky z papiera
- Výfuky z pripojených garáží alebo z vonku
- Dym z krbov a kachlí na drevo
- Tabakový dym
- Kozmetické výrobky, ako sú laky na nechty, niektoré výrobky starostlivosti o vlasy
- Nekrčiace sa látky a ošatenie.

 

 
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Should You Actually Be Worried About Formaldehyde in Beauty Products? We Investigate
- Formaldehyde And Formaldehyde-Releasing Preservatives
- Formaldehyde: What Is It and Why Is It in My Cosmetics?
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa