KONOPNÝ OLEJ

KONOPNÝ OLEJ

Mnohí ľudia si konope spájajú najmä s marihuanou, ale za studena lisovaný konopný olej s ňou ani inými drogami nemá vôbec nič spoločné. Naopak, pre naše zdravie je hotovým pokladom. Konopný olej totiž obsahuje až 80% polynenasýtených mastných kyselín, čo ho zaraďuje na absolútnu špičku medzi rastlinnými olejmi.


PREČO JE KONOPNÝ OLEJ POKLAD V STAROSTLIVOSTI O POKOŽKU

Pre pokožku sú najdôležitejšie kyseliny omega-6-linoleová, omega-6-gama-linoleová a omega-3-linoleová, ktoré sú pre ľudský organizmus esenciálne – to znamená, že si ich nevie sám vytvoriť, a preto ich musíme prijímať z potravy alebo vstrebávaním cez pokožku. Spomenuté kyseliny majú regeneračné, zvláčňujúce, upokojujúce, protizápalové a premasťujúce schopnosti a posilňujú odolnosť pokožky.

Obsahuje tiež kyselinu gamalinolénovú, ktorá má silné protizápalové účinky, pomáha udržiavať prirodzenú vlhkosť pleti a pomáha zmierniť alebo vyliečiť kožné problémy ako atopický ekzém a lupienka.

Konopný olej obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, D. Ďalej obsahuje aj fytosteroly, minerály vápnik, horčík, draslík a železo. Vďaka vyváženému zastúpeniu nenasýtených esenciálnych mastných kyselín je konopný olej považovaný za vôbec najhodnotnejší z rastlinných olejov. Na rozdiel od minerálnych olejov, ktoré neobsahujú výživné látky a pri použití ktorých pokožka nedýcha, je konopný olej lisovaný za studena, aby bola zachovaná jeho bioaktivita. Výborne sa vstrebáva.
 


KONOPNÝ OLEJ PRE CELKOVÉ ZDRAVIE ČLOVEKA

Pri konzumácii je konopný olej najzdravší za studena. Denne sa odporúča skonzumovať pred jedlom 1 až 2 polievkové lyžice konopného oleja. Vhodné je jeho využitie v studenej kuchyni, napríklad pri príprave zeleninových šalátov. Treba ho skladovať v tme a chlade, aby nezažltol.

Má blahodárne účinky na náš organizmus. Znižuje hladinu cholesterolu. Pôsobením na kľúčový enzým v tele bráni produkcii ďalšieho cholesterolu. Chráni organizmus pred prepúšťaním zdraviu škodlivých látok. Má priaznivý vplyv na stavbu a funkciu pečeňových buniek, zvyšuje detoxikačnú a regeneračnú schopnosť pečeňových buniek.

Pri zápaloch čriev a žlčníka pôsobí protizápalovo. Je účinným antioxidantom, ktorý je vhodný pri prevencii srdcovo cievnych ochorení i rakoviny.

Jeho protizápalové účinky sú prospešné pri ochoreniach kĺbov. Pomáha v boji s atopickou dermatitídou aj psoriázou. Má protizápalové, antibakteriálne a dezinfekčné účinky. Konzumácia oleja prospieva pokožke vďaka esenciálnym kyselinám a hlavne vysokému obsahu metabolidu omega-6 GLA (kyselina gama-linolénová) a vitamínu E. Pleť je hebkejšia a s menším počtom vrások.

VLASTNOSTI KONOPNÉHO OLEJA

- Upokojuje pleť a zmierňuje začervenanie.
- Eliminuje suchosť a podráždenie.
- Zmierňuje prejavy ekzémov i psoriázy.
- Zjemňuje a regeneruje pokožku.
- Zbavuje svrbenia, pálenia.

Konopný olej predstavuje pomerne suchý typ oleja, preto je výnimočne dobrým riešením na nanášanie na kožu. Obzvlášť osožný je pri používaní na kožné ochorenia ako psoriáza či atopický ekzém. Regeneruje pokožku a posilňuje jej prirodzenú imunitu. Využíva sa aj na vlasy, dokáže ich regenerovať a posilniť.

Konopný olej môže významne doplniť konvenčné riešenia pri liečbe závažných kožných ochorení a na rozdiel od farmaceutického riešenia problému je možné a žiadúce konopný olej užívať dlhodobo alebo trvalo bez vedľajších účinkov, s mnohými ďalšími benefitmi pre organizmus. Vynikajúci je po opaľovaní na spálenú pokožku, na ošetrenie bežných popálenín.

Konopný olej má svojskú vôňu, ktorá však nie je veľmi výrazná ani rušivá. Nie je veľmi hustý, ľahko sa vtiera do vysušenej pokožky a pokožku zanecháva len mierne mastnú.

AKO POUŽÍVAŤ KONOPNÝ OLEJ NA KOŽU


Konopný olejček môžete jednoducho nanášať na ľubovoľnú časť tela, ktorej túžite dopriať jeho skvostné účinky. Je výborným zvlhčovačom, ktorý však príliš nemastí, preto je vhodný pre všetky typy pokožky či pleti. Pomôže zatočiť s kožnými problémami a naštartuje regeneračné procesy, vďaka čomu jeho používanie vedie ku krajšej, zdravšej a žiarivejšej pleti. Pokožku okamžite upokojuje a zmierňuje nepríjemný pocit svrbenia, zároveň pokožku do hĺbky vyživuje.

Konopný olej môžete bez problémov používať aj v starostlivosti o vlasy. Naneste malé množstvo oleja na vlasovú pokožku, poriadne vmasírujte a nechajte pôsobiť niekoľko hodín pred následným bežným umytím vlasov. Takto ošetrovaná vlasová pokožka postupom času znovu objaví svoju rovnováhu. Eliminujú sa suché a svrbivé miesta, zápalové ložiská, i ekzém ustúpi. Vlasy budú pevnejšie, lesklejšie, už na pohľad zdravšie.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Health Benefits of Hemp Seed Oil
- 12 Incredible Uses for Hemp Seed Oil
- Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis



 

 
Podobné produkty
Podobné články
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa