NIMBOVÝ OLEJ

NIMBOVÝ OLEJ

Nimbový strom je pre Indov, ktorí veria v jeho neobmedzené schopnosti, posvätný. Nimba rastie v Indii a oficálne sa nazýva Ayadirachta indica. Priaznivé účinky nimbového oleja sa spomínajú už v starobylých textoch východoindickej kultúry nazývanej Harapa. Tieto texty sú staré 4500 rokov. Už v tomto období bola Nimba využívaná na liečbu mnohých chorôb. Aj ajurvédska medicína jej silu využívala na liečbu rôznych ochorení. Spoznajte s nami poklad menom nimbový olej.

ČO JE TO NIMBOVÝ OLEJ – NEEM OIL

Z nimbového stromu je možné použiť takmer všetko. Kôra je užitočná pri znižovaní horúčky, nevoľnosti a vracaní. Spolu s listami sú tiež populárnym liekom pri kožných chorobách. Šťava z listov zmiešaná s medom lieči aj žltačku a znižuje hladinu cukru. Plody sa používajú ako preháňadlo a sú nápomocné pri močových chorobách a vredoch. Najznámejším produktom tejto úžasnej rastliny je však nimbový olej.

Olej vyrobený lisovaním za studena si zachováva svoje vzácne látky. Obsahuje vitamín A, vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín D, bohatý je na bielkoviny, kyselinu linolovú, minerály. Nimbový olej má mastnú olejovú konzistenciu s ťažkou orieškovo – cesnakovou vôňou. Je svetlohnedej až tmavohnedej farby.
 


VLASTNOSTI NIMBOVÉHO OLEJA

Nimbový olej je v tuhom stave, teda nepredstavuje klasickú tekutinu, ale pre tekutú formu sa môže zmiešať s inými olejmi alebo stačí chvíľku počkať, kým sa rozpustí v dlaniach. Nimbový olej má pomerne silný zápach. Ak budete chcieť pridať niekoľko kvapiek esenciálneho oleja do akejkoľvek zmesi na prekrytie jeho výraznej vône, môžete pridať vašu obľúbenú vôňu. Nimbový olej bojuje proti baktériám, ktoré striehnu na našu pokožku na každom rohu. 

NIMBOVÝ OLEJ V KOZMETIKE

Nimbový olej obsahuje špeciálne zložky ako nimbin, nimbidin, nimbidol, gedunin, sodium nimbinate, quercetin, salannin a azadirachtin, ktoré majú jedinečné účinky na pokožku. Má vysoký obsah mastných kyselín, ktoré svojim účinkom zjemňujú a zvlhčujú pokožku. Obsahuje tiež vitamín E a esenciálne aminokyseliny, vďaka čomu pôsobí proti predčasnému starnutiu. Má tiež antibakteriálne  a upokojujúce vlastnosti. S ohromnými výsledkami sa používa na plesňové infekcie.  Čistením pleti koncentrovaným nimbovým olejom zabránite tvorbe vyrážok. Po pravidelnom čistení odstráni z tváre aj čierne bodky. Používa sa vo vlasovej kozmetike na posilnenie vlasov, pokožky hlavy a dodanie lesku.  Je to univerzálny prostriedok. Dokonca sa odporúča zmiešať trochu nimbového oleja s teplou vodou do rozprašovača a použiť proti parazitom na rastliny, zvieraciu srsť (proti blchám). Funguje ako prírodný insekticíd.  Nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy. 

NIMBOVÝ OLEJ A KOŽNÉ PROBLÉMY


Dermatológovia odporúčajú nimbový olej na liečbu lupienky, akné, ekzému, ovčích kiahní, pásového oparu a svrabu. Pri kožných ochoreniach zmierňuje svrbenie a redukuje vyrážky a pupienky. Urýchľuje tiež ich hojenie. Nimbový olej je vhodný aj na takzvanú plienkovú dermatitídu, lieči zapareniny na detskom zadočku, dokáže ich aj úplne odstrániť. Používa sa aj na masáže. Stačí pridať pár kvapiek k masážnemu oleju alebo účinnej masti a aplikovať na telo. Nimbové masáže zmierňujú artritídu a reumatizmus. Uvoľnia aj bolestivé kĺby a svaly. Pri drobných odreninách a popáleninách môže olej skvelo poslúžiť ako dezinfekcia a zároveň prostriedok pre urýchlenie hojenia rán. Je nápomocný pri hnisajúcich a zapálených ranách.
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Neem the wonder herb: a short review
- Neem oil benefits for skin
- Neem Oil & Leaves: 7 Impressive Health Benefits and Uses

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa