ZDRAVÁ KOZMETIKA – ČO TO JE A AKO JU ROZOZNAŤ

ČO JE TO ZDRAVÁ KOZMETIKA

Hoci pojem zdravá kozmetika nie je oficiálne definovaný, môžeme pod ním rozumieť jednoducho kozmetiku, ktorá nemá negatívny vplyv na zdravie človeka. Množstvo kozmetických produktov totiž obsahuje najrôznejšie zložky, ktoré podľa dlhoročných štúdií preukazujú potenciál ohroziť zdravie nielen pokožky, ale aj celého organizmu.

AKO JE VLASTNE MOŽNÉ, ŽE BY MOHLA BYŤ KOZMETIKA PRE ZDRAVIE NEBEZPEČNÁ?

Existujú zložky, ktoré sa pridávajú do kozmetických prípravkov z dôvodu funkcie plničov, farbív, aróm či konzervantov alebo aj iných, pričom tieto zložky nie sú pre použitie na pokožku úplne vhodné.

Príkladom môžu byť ťažké kovy v rúžoch. V mnohých komerčne vyrábaných rúžoch na pery sú v snahe docieliť nádherné farebné odtiene používané tieto zlúčeniny. Pritom napríklad dlhodobá expozícia olovu môže mať vážne zdravotné dôsledky, vrátane neurologických problémov, poškodenia obličiek a reprodukčných problémov. Olovo je škodlivé najmä pre deti, pretože môže ovplyvniť ich vývoj mozgu. Mamičky by preto mali byť obzvlášť opatrné pri výbere prvého „detského rúžu“, po ktorom srdiečka malých slečien často pištia. Aj dlhodobá expozícia ortuti môže mať toxické účinky na nervový systém, obličky a pokožku. Tieto účinky sú taktiež najvýraznejšie u tehotných žien a detí.
Nielen ťažké kovy, ale aj mnohé iné zložky kozmetických výrobkov môžu byť pre zdravie nebezpečné. Spomeňte si napríklad na toľko omieľané hliníkové soli v deodorantoch.

ČO BY NEMALA OBSAHOVAŤ ZDRAVÁ KOZMETIKA

Zdravá kozmetika by mala vyhýbať sa nasledujúcim zložkám a praktikám:
Parabény: Sú často používané ako konzervačné látky v kozmetických výrobkoch, ale ich potenciálne negatívne účinky na zdravie, ako napríklad hormonálna nerovnováha, sa skúmajú.
Ftaláty: Tieto chemikálie sa používajú na zvýšenie pružnosti a trvanlivosti plastových výrobkov. Niektoré ftaláty môžu mať negatívne účinky na reprodukčný systém a endokrinný systém.
Sodium lauryl sulfát (SLS) a sodium laureth sulfát (SLES): Tieto detergenty sa často nachádzajú v mydlách, šampónoch a zubných pastách. Môžu spôsobovať podráždenie pokožky a očí.
Syntetické vône: Mnohé syntetické vône môžu obsahovať toxické zlúčeniny a alergény, ktoré môžu spôsobovať podráždenie pokožky a dýchacie problémy.
Minerálne oleje: Sú často používané ako lacná náhrada prírodných olejov. Mohli by upchávať póry a spôsobovať podráždenie pokožky.
Formaldehyd a formaldehyd uvoľňujúce zlúčeniny: Tieto látky sa používajú ako konzervačné činidlá v niektorých kozmetických výrobkoch. Mohli by spôsobiť podráždenie a sú považované za potenciálne karcinogénne.
Mikroplasty: Tieto veľmi malé častice plastu sa nachádzajú v niektorých kozmetických výrobkoch, ako sú exfoliujúce krémy a zubné pasty. Môžu negatívne ovplyvňovať životné prostredie a zdravie.

Okrem týchto zložiek by zdravá kozmetika mala uprednostňovať prírodné a organické zložky, byť šetrná k životnému prostrediu, nebyť testovaná na zvieratách a mať transparentné označenie zložiek na obale, aby bolo ľahké pre spotrebiteľov identifikovať, čo sa nachádza vo výrobku.



AKO ROZOZNAŤ ZDRAVÚ KOZMETIKU

Jednoducho siahnite prednostne po overených prírodných produktoch. Takéto produkty vytvorené z poctivých prírodných ingrediencií sú nielen bezpečnejšie z pohľadu, že neobsahujú toxické zlúčeniny, ale zároveň sú pre pokožku omnoho výživnejšie, nakoľko práve príroda sama má veľkú silu. Najrôznejšie bylinky, extrakty či aktívne látky pochádzajúce z prírody majú obrovský potenciál nielen sa o vašu pokožku postarať, ale dokonca pomôcť zažehnať rôzne dermatologické problémy. Nie nadarmo si predsa tradíciu bylinkárstva zachovávame aj dnes, keď už máme vďaka pokroku farmaceutického priemyslu na rôzne neduhy k dispozícii množstvo liečiv.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Top Toxic Ingredients in Cosmetics
- Using Good Skin Care Products
- 5 Long Term Benefits of Using Natural Skin Care Products



Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa