Typ pleti a stav pleti

Typ pleti a stav pleti 

Ak správne pochopíte svoj typ pleti, pomôže vám to zistiť, ktoré produkty, zložky a ošetrenia sú pre vás osobne najvhodnejšie, takže môžete naplno využiť potenciál svojej pleti. Čo ale v prípade, ak váš typ pleti ovplyvňuje aj jej stav? Aký je vlastne rozdiel medzi typom a stavom pleti?

Typ pleti je štruktúra našej pokožky, ktorú do značnej miery určuje genetika. Váš typ je založený buď na veľkosti pórov a jedinečnej produkcii oleja (podľa čoho typy pleti delíme na normálny, mastný, suchý a kombinovaný/zmiešaný typ) alebo na zvýšenej reaktivite pokožky (na základe čoho rôzni jedinci svoj typ pleti charakterizujú ako citlivý a aknózny typ). Typ pleti zostane zvyčajne rovnaký po celý život. Len niekoľko faktorov, ako je chemoterapia, tehotenstvo či vážne hormonálne problémy majú potenciál zmeniť váš typ pleti.

Na druhej strane, stav vašej pleti je jej reálny stav v súčasnosti – berúc do úvahy faktory ako počasie, strava, stres, znečistenie a reakcia na produkty starostlivosti o pleť. Stavy pleti sa definujú tiež ako kožné problémy a zahŕňajú dehydratáciu, zápal, hyperpigmentáciu, čierne bodky, vyrážky, jemné linky, drsnú štruktúru a stratu elasticity, ale aj mnohé ďalšie, ktoré vás môžu potrápiť.
 
Typy a stavy pleti sú často zamieňané, čo spôsobuje, že daný problém preháňate alebo neliečite adekvátne jeho vážnosti. Napríklad, ak sa na vašej tvári znenazdajky objavia vyrážky, môžete si myslieť: "Ach, musím mať aknózny typ pleti." Ale v skutočnosti by ste mohli mať len vyrážky ako dočasný stav pleti. Kľúčový rozdiel je v tom, že aknózny typ pleti bude potrebovať pôsobiť na upokojenie akné na dennej báze, zatiaľ čo niekto s vyrážkami ako kožným ochorením či dočasným problémom môže potrebovať iba niekoľko produktov na liečbu tohto stavu, keď sa objaví.
 


Aký je váš typ pleti?

Prvé štyri typy pleti sa vyznačujú veľkosťou pórov a tvorbou mazu:

- Normálny typ pleti má jednotné malé, no viditeľné póry po celej tvári a uprostred dňa/na konci dňa môže získať mastný lesk v strede tváre.

- Mastný typ pleti má veľké póry, ktoré sú viditeľné po celej tvári až po líniu vlasov. Táto hrubšia a odolnejšia pokožka zvyčajne získava mastný lesk ráno a/alebo krátko po vyčistení.

- Suchý typ pleti má veľmi jemné, takmer neviditeľné póry bez mastného lesku na pleti. Táto tenká, jemná pokožka je náchylnejšia k odlupovaniu, drsnej štruktúre a jemným líniám.

- Zmiešaný typ pleti má vlastnosti buď kombinácie typov pleti mastná/normálna alebo normálna/suchá. Veľkosť pórov môže byť viditeľná cez T-zónu a cez stred tváre sa môže vyvinúť mastný lesk.

Posledné dva typy pleti nemožno určiť čistým pozorovaním a vyžadujú si ďalšie skúmanie predtým, ako niekoho zaradíte do jednej kategórie:
- Citlivý typ pleti je taký, ktorému bola diagnostikovaná rosacea alebo trpel od detstva dvoma alebo viacerými z nasledujúcich stavov: astma, ekzém a senná nádcha (sezónne alergie).

- Aknózny typ pleti je charakteristický tým, že sa identifikujete aspoň s dvoma z nasledujúcich troch


(1) výskytom vyrážok, ktoré sa vyskytujú vo vašej rodine,
(2) s výskytom akné na začiatku puberty a
(3) máte tendenciu pociťovať vyrážky na chrbte alebo hrudníku. .

Ak si stále nie ste istí, aký je váš typ pleti, objednajte sa na kozmetiku a poraďte sa o ďalšom ošetrení s odborníkom. Typy pokožky a jej stavy sú často zamieňané, čo môže spôsobiť, že budete preháňať alebo nedostatočne liečiť to, čo sa deje s vašou pokožkou.


Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 5 Different Types Of Skin And How To Take Care Of Each Type
- What’s Your Skin Type?
- What type of skin do I have?

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa