Pigmentové škvrny - ako vznikajú a ako môžete pomôcť predísť ich vzniku

Pigmentové škvrny - ako vznikajú a ako môžete pomôcť predísť ich vzniku

Ak vás trápia tmavé škvrny v dôsledku hyperpigmentácie, jedna vec je jasná: Dnes už existuje viac možností na vymazanie tohto neškodného, ​​ale nepríjemného zafarbenia. Čo je to vlastne hyperpigmentácia? Je to akýkoľvek kúsok pokožky, ktorý vyzerá tmavšie ako váš prirodzený tón pleti, pretože sa nadmerne produkuje hnedý pigment melanín. Hyperpigmentáciu možno pozorovať najmä na pečeňových škvrnách (alebo stareckých škvrnách) a slnečných škvrnách.


4 faktory, ktoré môžu spôsobiť hyperpigmentáciu

1. Zápal
Trauma kože – ako je akné, ekzém, uhryznutie hmyzom, rezné rany, škrabance, dokonca aj škrabanie alebo trenie, povedzme, silné trenie – môže spustiť zápal. Zápal zase môže spustiť bunky produkujúce pigment do vysokých rýchlostných stupňov a po zahojení zranenia za sebou zanechajú tmavú škvrnu. Keď je príčinou zmeny farby zápal, často sa to označuje ako pozápalová hyperpigmentácia.

2. Vystavenie slnku
Slnečné UV lúče spúšťajú extra produkciu melanínu ako spôsob ochrany vašej pokožky pred poškodením. Tento extra melanín je to, čo vám dáva opálenie. Ale keď je slnečné žiarenie časté alebo nadmerné, môže sa objaviť tmavé slnečné škvrny. Hoci slnečné škvrny nie sú rakovinové, na koži vystavenej slnku sa môžu vyvinúť prekancerózne škvrny, ktoré vyzerajú podobne ako slnečné škvrny. Z tohto dôvodu je dôležité nechať si kožu každoročne kontrolovať dermatológom.

 

 
3. Melazma
Melazma, ktorá sa často označuje ako „maska ​​tehotenstva“, je charakterizovaná hnedými škvrnami, ktoré sa bežne tvoria u žien s kolísajúcimi hladinami hormónov, napríklad počas tehotenstva. Tento typ hyperpigmentácie sa najčastejšie vyskytuje u žien, ale môže sa vyskytnúť aj u mužov. Predpokladá sa, že ju spúšťa kombinácia vystavenia slnku, genetiky a hormonálnych zmien, spája sa aj s používaním perorálnych kontraceptív. Okrem toho môžu melazmu spôsobiť aj iné hormonálne lieky používané na kontrolu pôrodnosti a symptómy menopauzy, ako aj iné typy liekov, o ktorých sa hovorí nižšie.
 


4. Zdravotný stav alebo lieky
Hyperpigmentácia môže byť spôsobená Addisonovou chorobou, poruchou nadobličiek, ktorá môže zvýšiť produkciu melanínu. Niektoré lieky vrátane antibiotík, nesteroidných protizápalových liekov (NSAID) a antimalariká môžu zvýšiť riziko hyperpigmentácie. Niektoré lieky na chemoterapiu môžu tiež spôsobiť dočasnú hyperpigmentáciu. V prípade chemoterapeutických liekov súvisiace tmavé škvrny zvyčajne vymiznú 10 až 12 týždňov po ukončení liečby, pretože nové kožné bunky nahradia odumreté.

Prevencia je na prvom mieste
Dnes je na výber množstvo korektorov tmavých škvŕn – ale rovnako dôležité je riešiť ich preventívne. Pomôcť vám môžu nasledujúce vedecky overené kroky.

Udržujte pokožku vlhkú, aby ste podporili regeneráciu buniek
Zatiaľ čo vaším primárnym cieľom pri hyperpigmentácii je zosvetlenie tmavých škvŕn, účinný hydratačný krém by mal obsahovať zložky, ktoré prospievajú pleti aj inými spôsobmi. Okrem riešenia problémov s pigmentom bude dobrý produkt obsahovať hydratačné látky, ako je glycerín alebo kyselina hyalurónová, a možno aj retinol na zvýšenie obratu buniek. Tieto neaktívne zložky umožňujú aktívnym rozjasňovačom pôsobiť efektívnejšie. Dobrý zvlhčovač môže tiež obnoviť lipidovú alebo tukovú bariéru pokožky, čím pomáha novým kožným bunkám zostať zdravými, keď vystupujú na povrch namiesto starých.

Ruky preč od uhryznutí hmyzom, čiernych bodiek a iných zranení
Akokoľvek lákavé môže byť poškriabať uštipnutie komárom alebo vytlačiť tvrdohlavú čiernu bodku, pamätajte na varovanie svojej matky – „Nerýp sa v tom!“ - a riaďte sa touto radou. Škrabanie a vyberanie na mieste len zvýši zápal, ktorý je zodpovedný za zmenu farby kože. Čím viac sa s tým teraz budete boriť, tým horšie to bude vyzerať neskôr.

Chráňte svoju pokožku pred slnkom
Najúčinnejším spôsobom, ako zabrániť zafarbeniu spôsobenému slnkom, je dôsledné nanášanie širokospektrálneho opaľovacieho krému s ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu (SPF) 30 alebo vyšším každý deň, dokonca aj počas zamračených alebo chladných dní. UV lúče jednoducho prenesú pigment do vrchných vrstiev pokožky a tmavé škvrny ešte stmavnú.
SPF označuje ochranu len pred UVB krátkovlnnými lúčmi. Na ochranu pred UVA dlhovlnnými lúčmi sa odporúča vybrať si produkt, ktorý obsahuje oxid titaničitý alebo oxid zinočnatý.
Okrem toho sa odporúča vyhýbať sa vonku medzi 10:00 a 14:00, keď je slnko najsilnejšie. Môžete tiež nosiť klobúk so širokým okrajom, aby ste si chránili hlavu, ako aj tvár, uši a krk.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Hyperpigmentation
- Postinflammatory hyperpigmentation
- Melasma

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa