Všetko o najbežnejších kožných problémoch a ich liečbe

Najbežnejšie kožné problémy a ich liečba

Rôzne kožné problémy sa veľmi líšia v príznakoch a závažnosti. Môžu byť dočasné alebo trvalé a môžu byť bezbolestné alebo bolestivé. Niektoré kožné ochorenia sú nezávažné a iné môžu byť život ohrozujúce. Niektoré kožné poruchy majú situačné príčiny, zatiaľ čo iné môžu byť geneticky podmienené. Zatiaľ čo väčšina kožných porúch je nezávažná, iné môžu naznačovať vážnejší problém. Pozrime sa spoločne na najbežnejšie kožné problémy, ich charakteristiku a možnú liečbu.


Akné
Akné sa bežne vyskytuje na tvári, krku, ramenách, hrudníku a hornej časti chrbta. Prejavy na koži sa skladajú zo začervenania, čiernych bodiek, bielych bodiek, pupienkov alebo hlbokých, bolestivých cýst a uzlín. Tento stav môže zanechať jazvy alebo spôsobiť stmavnutie pokožky, ak sa nelieči. Ľudia s tmavšou pokožkou môžu tiež zaznamenať tmavé škvrny známe ako post-zápalová hyperpigmentácia (PIH). Akné je možné z veľkej časti dostať pod kontrolu správne volenou kozmetikou, v závažnejších prípadoch pomôže návšteva kožného lekára.

Opar
Tento problém sa prejavuje ako červený, bolestivý pľuzgier naplnený tekutinou, ktorý sa objavuje v blízkosti úst a pier. Ľudia so svetlejšou pokožkou si môžu všimnúť viac začervenania ako ľudia s tmavšou pokožkou. Postihnutá oblasť často brní alebo páli skôr, ako je rana viditeľná. Ohniská zápalu môžu byť tiež sprevádzané miernymi príznakmi podobnými chrípke, ako je nízka horúčka, bolesti tela a opuchnuté lymfatické uzliny. Pre liečbu oparov postačí lokálne liečivo. Ako úspešné sa ukazujú tiež prípravky s obsahom medovky či čajovníka.


Pľuzgier
Pľuzgiere sú charakterizované vodnatou, čírou oblasťou naplnenou tekutinou na koži. Môžu byť menšie ako 1 centimeter (cm) (vezikula) alebo väčšie ako 1 cm (bulla) a môžu sa vyskytovať samostatne alebo v skupinách. Pľuzgiere sa môžu nachádzať kdekoľvek na tele. Na pomoc pri pľuzgieroch sa názory rozchádzajú. Niktoré radia prepichovať, iní nie. V každom prípade, pokožka má úžasnú schopnosť regenerovať sa, a ak jej trošku pomôžete, pľuzgieru sa zbavíte raz dva.

Žihľavka
Svrbivé, vyvýšené škvrny, ktoré sa vyskytujú po vystavení alergénu. Škvrny môžu byť teplé a mierne bolestivé na dotyk. Žihľavka na tmavšej pokožke sa môže zdať vyvýšená alebo zapálená a môže byť o niečo tmavšia alebo svetlejšia ako vaša prirodzená farba pokožky. Na svetlejšej pokožke sa žihľavka zvyčajne javí ako červená. V prípade výskytu žihľavky sa v prvom rade zbavte pôvodného alergénu. Chráňte kožu pred slnkom a poctivo ju natierajte výživnými masťami, ktoré zmiernia svrbenie a upokoja pokožku.
 
Aktinická keratóza
Tento stav spôsobuje hrubú, šupinatú alebo chrumkavú kožnú „náplasť“. Zvyčajne je menšia ako 2 cm alebo približne také veľká ako guma na ceruzku. Často sa objavuje na častiach tela, ktoré sú často vystavené slnku, ako sú ruky, paže, tvár, pokožka hlavy a krk. Náplasť na koži má zvyčajne ružovú farbu, ale môže mať hnedú, hnedú alebo sivú základňu. Táto náplasť môže mať rovnakú farbu ako okolitá koža u ľudí s tmavšou pokožkou. Odporúča sa vyhľadať lekársku pomoc.


Rosacea
Toto chronické kožné ochorenie prechádza cyklami vyblednutia a recidívy. Relapsy môžu vyvolať korenené jedlá, alkoholické nápoje, slnečné žiarenie, stres a črevné baktérie Helicobacter pylori. Existujú štyri podtypy rosacey, ktoré zahŕňajú širokú škálu symptómov. Bežné príznaky zahŕňajú sčervenanie tváre, zvýšené červené hrbole, suchosť pokožky a citlivosť pokožky. Ľudia s tmavším odtieňom pokožky si môžu všimnúť hnedé sfarbenie alebo suché a opuchnuté škvrny tmavej kože. Rosaceu dokáže držať pod kontrolou vhodne zvolená kozmetika, prípadne dermatológom odporúčané postupy.


Alergia na latex
Tento stav sa považuje za zdravotnú pohotovosť. Môže byť potrebná naliehavá starostlivosť. Kontaktujte 9112 alebo miestne pohotovostné služby. Alergia na latex spôsobuje vyrážku, ktorá sa môže objaviť v priebehu niekoľkých minút až hodín po vystavení latexovému produktu. Na tmavšej pokožke môže byť menej viditeľná alebo sa môže javiť svetlejšie alebo tmavšie ako okolité tkanivo. Spôsobuje tiež teplé, svrbiace podliatiny v mieste kontaktu, ktoré môžu pri opakovanom vystavení latexu nadobudnúť suchý, chrumkavý vzhľad. Častice latexu vo vzduchu môžu spôsobiť kašeľ, nádchu, kýchanie a svrbenie, slzenie očí. Ťažká alergia na latex môže spôsobiť opuch a ťažkosti s dýchaním.
 

Ekzém
Ekzém je charakterizovaný žltými alebo bielymi šupinatými škvrnami, ktoré sa odlupujú. Postihnuté oblasti môžu byť svrbiace, mastné alebo suché. Na svetlej pokožke môže ekzém spôsobiť červenú vyrážku. Táto vyrážka sa môže objaviť aj ako hnedá, fialová alebo sivá na tmavšej pokožke. V oblasti s vyrážkou sa môže objaviť aj vypadávanie vlasov. Základom starostlivosti o ekzematickú pokožku je premasťovanie – pravidelné a dôkladné.


Psoriáza
Spôsobuje šupinaté, striebristé, ostro ohraničené škvrny na koži. Ľudia s tmavšou pokožkou môžu tiež zaznamenať tmavohnedé alebo purpurové škvrny na koži. Ložiská sa bežne nachádzajú na pokožke hlavy, lakťoch, kolenách a spodnej časti chrbta. Tento stav môže byť svrbivý alebo asymptomatický. Psoriázu upokojuje premasťovanie a hydratávia pokožky.


Osýpky
Medzi príznaky osýpok patrí horúčka, bolesť hrdla, červené alebo slziace oči, strata chuti do jedla, kašeľ a nádcha. Spôsobuje tiež červenú vyrážku, ktorá sa šíri z tváre nadol po tele 3 až 5 dní po objavení sa prvých príznakov. Táto vyrážka môže byť ťažšie viditeľná na tmavšej pokožke. Vo vnútri úst sa môžu objaviť drobné červené škvrny s modro-bielymi stredmi. Osýpky ošetruje kožný lekár.

Bazalióm
Tento stav je často charakterizovaný vyvýšenými, pevnými a bledými oblasťami, ktoré môžu pripomínať jazvu po vážnom úraze. Môže spôsobiť kupolovité, ružové alebo červené, lesklé a perleťové oblasti, ktoré môžu mať zapustený stred, ako kráter. Pre ľudí s tmavou pokožkou sa môže zdať tmavšia a menej perleťová. Krvné cievy na raste môžu byť viditeľné. Môže spôsobiť ľahké krvácanie alebo vytekajúcu ranu, ktorá sa nezdá, že sa hojí alebo sa zahojí a potom sa znova objaví. Ošetrenie sa odporúča absolvovať po konzultácii s lekárom.


Spinocelulárny karcinóm
Tento stav sa často vyskytuje v oblastiach vystavených ultrafialovému (UV) žiareniu, ako je tvár, uši a chrbát rúk. Môže byť charakterizovaná šupinatou, červenkastou škvrnou kože, ktorá prechádza do vyvýšeného hrbolčeka, ktorý naďalej rastie. Na tmavšej pokožke môže byť hrbolček svetlejší. Môže tiež spôsobiť výrastok, ktorý ľahko krváca, nehojí sa alebo sa zahojí a potom sa znova objaví. Ak máte podozrenie na spinocelulárny karcinóm, určite neodkladajte návštevu kožného lekára pre určenie diagnózy.


Melanóm
Toto je najzávažnejšia forma rakoviny kože, ktorá je bežnejšia u ľudí so svetlou pokožkou. Môže sa objaviť kdekoľvek na tele ako znamienko, ktorý má nepravidelne tvarované okraje, asymetrické tvary a viaceré farby. Môže sa tiež prejaviť ako znamienko, ktoré časom zmenilo farbu alebo sa zväčšilo, je zvyčajne väčšie ako guma na ceruzku. Zistite viac o melanóme.

Lupus
Medzi príznaky lupusu patrí únava, bolesti hlavy, horúčka a opuchnuté alebo bolestivé kĺby. Môže spôsobiť šupinatú vyrážku v tvare disku, ktorá nesvrbí ani nebolí. Šupinaté červené škvrny alebo prstencové tvary sa najčastejšie nachádzajú na ramenách, predlaktiach, krku a hornej časti trupu a zhoršujú sa vystavením slnečnému žiareniu. Spôsobuje tiež teplú, hnedú alebo červenú vyrážku, ktorá sa šíri po lícach a mostíku nosa ako motýlie krídla a zhoršuje sa na slnku. Lupus je autoimunitné ochorenie, ktoré je potrebné liečiť pod lekárskym dohľadom.

Kontaktná dermatitída
Tento stav sa objavuje hodiny až dni po kontakte s alergénom. Spôsobuje vyrážku s viditeľnými okrajmi a objavuje sa tam, kde sa vaša pokožka dotkla dráždivej látky. Koža môže byť svrbivá, šupinatá. Svetlejšia pokožka sa môže javiť ako červená, zatiaľ čo tmavšia pokožka sa môže javiť ako fialová, sivá alebo tmavohnedá. Môže tiež spôsobiť pľuzgiere, ktoré vytekajú alebo sa stávajú praskajúcimi. Liečba je symptomatická, tkvie v odstránení alergénu a upokojení pokožky.


Vitiligo
Vitiligo je charakterizované stratou pigmentu v koži v dôsledku autoimunitnej deštrukcie buniek, ktoré dodávajú pokožke jej farbu. Ohniskové vitiligo spôsobuje stratu farby kože len v niekoľkých malých oblastiach, ktoré sa môžu spájať. Segmentový vzor vitiligo spôsobuje depigmentáciu na jednej strane tela. Vitiligo môže tiež spôsobiť predčasné šedivenie pokožky hlavy alebo vlasov na tvári. U ľudí s rôznymi odtieňmi pokožky sa zvyčajne vytvoria škvrny na koži oveľa svetlejšie, než je ich prirodzený odtieň pokožky. U ľudí s tmavšou pokožkou má tendenciu byť výraznejšia, čo môže spôsobiť zvýšenú stigmu súvisiacu s týmto stavom. Vitiligo je nepríjemné najmä z hľadiska psychiky, zdravie však nijak vážnejšie neohrozuje.
 
Bradavice
Bradavice sú spôsobené mnohými rôznymi typmi vírusu nazývaného ľudský papilomavírus (HPV). Môžu sa nachádzať na koži alebo slizniciach a môžu sa vyskytovať jednotlivo alebo v skupinách. Bradavice sú nákazlivé a môžu sa preniesť na iné osoby. Na pokožke môžu byť tmavšie. Odporúča sa lokálna liečba dostupnými prostriedkami, ako výborne účinný sa ukazuje byť aj nimbovníkový olej.


Kiahne
Ochorenie môže spôsobiť zhluky svrbivých, červených alebo hnedých pľuzgierov naplnených tekutinou v rôznych štádiách hojenia po celom tele. Vyrážka je sprevádzaná horúčkou, bolesťami tela, bolesťou hrdla a stratou chuti do jedla. Ovčie kiahne zostávajú nákazlivé, kým sa všetky pľuzgiere nezošúchajú. Ovčie kiahne môžu byť horšie viditeľné na tmavšej pokožke. Dobrou správou je, že liečba je lokálna a po prekonaní ochorenia organizmus získava imunitu.
 

Seboroický ekzém
Tento stav je charakterizovaný žltými alebo bielymi šupinatými škvrnami, ktoré sa odlupujú. Postihnuté miesta môžu byť červené, svrbiace, mastné alebo mastné. Ľudia s tmavšou pokožkou môžu tiež zaznamenať hypopigmentáciu alebo stratu farby kože v postihnutých oblastiach. V oblasti s vyrážkou môže dôjsť k vypadávaniu vlasov. O seboreickú pokožku je potrebné sa adekvátne starať. Existuje množstvo kozmetických prípravkov, ktoré môžu pomôcť zmierniť prejavy.


Keratóza pilaris
Tento bežný stav kože sa najčastejšie vyskytuje na rukách a nohách, ale môže sa vyskytnúť aj na tvári, zadku a trupe. Do 30. roku života sa to často vylieči samo. Často spôsobuje škvrny na koži, ktoré sa zdajú hrboľaté, vyzerajú mierne červené a sú drsné. Príznaky sa môžu zhoršiť v suchom počasí. Vlasové folikuly môžu vyzerať tmavšie ako okolitá pokožka na tmavšej pokožke. Na svetlejšej pokožke budú zvyčajne vyzerať červené alebo fialové.


Lišaj
Stav spôsobuje kruhové, šupinaté vyrážky so zvýšeným okrajom. Koža v strede prsteňa sa môže zdať čistá a zdravá a okraje prsteňa sa môžu rozširovať smerom von. Koža často pociťuje svrbenie. Prsteň je zvyčajne červený alebo ružový na svetlej pokožke a hnedý alebo sivý na tmavšej pokožke. Liečba je lokálna.

 

Melasma
Tento bežný stav kože spôsobuje, že sa na tvári a – zriedkavo – na krku, hrudníku alebo pažiach objavujú tmavé škvrny. Melazma je častejšia u tehotných žien (chloazma) a jedincov s tmavšou farbou pleti alebo intenzívnym slnečným žiarením. Okrem zmeny farby kože to nemusí spôsobiť iné príznaky. Do roka môže zmiznúť sám alebo sa môže stať trvalým. Zmeny na koži nie sú nijak nebezpečné.


Impetigo
Tento stav je bežný u dojčiat a detí. Zvyčajne spôsobuje dráždivú vyrážku, ktorá sa často nachádza v oblasti okolo úst, brady a nosa. Môže tiež spôsobiť pľuzgiere naplnené tekutinou, ktoré ľahko vyskočia a vytvoria medovo sfarbenú kôrku. Na tmavšej pokožke to môže byť horšie vidieť. Lieči sa aplikovaním mastí.

 

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Clinical aspects of congenital skin defects
- Healing responses of skin and muscle in critical illness
- The 10 Most Common Skin Conditions

 

Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa