Ako efektívne vybrať telové mlieko

Ako efektívne vybrať a následne používať telové mlieko

Hydratácia je jedným z tých krokov starostlivosti o pokožku, ktoré sú rovnako úplne jednoduché a základné, no zároveň mimoriadne dôležité. Jednoduché nanesenie krému alebo mlieka – dokonca aj takého, ktoré nie je nabité všetkými druhmi aktívnych zložiek – môže viesť k tomu, že vaša pokožka bude extrémne zdravá. (A áno, bude tiež výborne vyzerať.)

Ak patríte tiež k tým, ktorí sa o pokožku tváre starajú príkladne, avšak nižšie už koža akoby pre nich neexistovala, ste na správnom mieste. Ide totiž len o to, aký je váš výber a akým spôsobom vybrané produkty aplikujete. Používanie telového mlieka skutočne nie je žiadna veda. Viete vlastne, prečo by telové mlieko malo byť súčasťou vašej každodennej rutiny? Prinášame vám tiež jednoduché spôsoby, ako maximalizovať jeho hydratačné účinky.

Aké sú výhody telového mlieka?


Hlavnou výhodou telového mlieka je poskytnúť vlhkosť vrchnej časti pokožky, čím sa vytvorí vrstva, ktorá zadrží vodu a živiny, zabráni vysušeniu a celkovo podporuje zdravie pokožky. To je skutočne zhrnutie toho najpriamejšieho a najzákladnejšieho účelu telového mlieka, hoci v súčasnosti existuje množstvo receptúr, ktoré poskytujú benefity aj nad rámec ich zamýšľanej povinnosti. Vo všeobecnosti sa kategória produktov starostlivosti o telo vďaka najrôznejším inováciám rozrástla a do popredia sa dostáva používanie aktívnych zložiek, ktoré sa môžu zamerať na špecifické problémy, ako sú jemné linky a vrásky, akné na tele a dokonca aj stavy, ako je ekzém a keratózapilarisn či iné.



Ako si vybrať telové mlieko?

Podľa dermatológov je najlepšie začať tým, že zvážite svoj typ pokožky – konkrétne to, koľko vlhkosti vaša pokožka potrebuje. Presnejšie povedané, ak máte veľmi suchú pokožku, hľadajte hustejšie prípravky na báze oleja s vyššími koncentráciami zmäkčovadiel a okluzívnych zložiek. (O čo presne ide o chvíľu.) Máte vyváženú až suchú pleť? Pravdepodobne vám pokožka poďakuje za ošetrenie ľahšími možnosťami na báze vody.

Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako tieto dva druhy telovým mliek rozlíšiť: Čokoľvek hustejšie alebo sýtejšie sa bude s väčšou pravdepodobnosťou nazývať krém alebo balzam, zatiaľ čo ľahšie prípravky sú označené ako telové mlieka. Tiež redšie telové mlieka a emulzie na vodnej báze sa zvyčajne dodávajú vo fľašiach s pumpičkou, zatiaľ čo hustejšie prípravky sú častejšie balené do kelímkov, z ktorých je potrebné krém naberať prstami.
 
V sortimente Soaphoria nájdete riešenie pre každý typ pokožky a tiež sa môžete rozhodovať podľa konzistencie či zloženia, ktoré vám vyhovuje najviac. Ak si prajete, aby sa produkt po aplikácii ľahko a rýchlo vstrebával, telový krém či mlieko, teda výrobok s obsahom vodnej zložky, bude pre vás ideálny. Vyberajte podľa hustoty, konzistencie, vôňe či typu obalu a zvoľte si napríklad telovú manu, telový jogurt či telový elixír. Ak dávate prednosť produktom, ktoré na pokožke zanechajú jemný ochranný olejovo mliečny film, uprednostnite výber z kategórie telové balzamy a maslá. Tieto produkty neobsahujú žiadnu vodnú zložku, avšak pokožka sa poďakuje za ich extra vyživujúce účinky. Ideálnou voľbou bude telové suflé, univerzálny balzam, tuhý telový krém či organické maslo. Vedeli ste, že telové mlieko môžete rovnako nahradiť aj vyživujúcim olejom? Ošetrujúce oleje na telo pôsobia preventívne nielen proti vysušovaniu, ale aj proti predčasnému starnutiu pokožky.
 

Pár slov o ingredienciách

Tri najbežnejšie kategórie ingrediencií, ktoré sa nachádzajú v hydratačných prípravkoch akéhokoľvek druhu, sú zvlhčovadlá, zmäkčovadlá a okluzívne látky, z ktorých každá funguje trochu iným spôsobom.

Zvlhčovadlá sú zložky, ktoré priťahujú vodu a zachytávajú ju v pokožke, pričom kyselina hyalurónová a glycerín patria medzi najbežnejšie. Tieto majú tendenciu byť hviezdami ľahších telových mliek, pretože na pokožke nemusia byť nevyhnutne ťažké alebo mastné.

Zmäkčovadlá sú zložky, ktoré zmäkčujú pokožku na pocit a vyhladzujú vzhľad pokožky, vďaka čomu získate okamžitý pocit hydratácie, ktorý si zamilujete. Bežnými príkladmi sú zložky ako jojobový olej a skvalán.
Okluzívne látky – oleje, maslá, vosky (a v prípade komerčnej kozmetiky tiež dokonca silikóny) – sú zložky, ktoré fungujú tak, že vytvárajú vrstvu na povrchu pokožky, ktorá skutočne utesňuje a uzamyká vlhkosť, čím sa minimalizuje to, čo je známe ako transepidermálna strata vody.

V ideálnom prípade chcete kombináciu všetkých troch typov zložiek v dobrej hydratačnej formulácii, aj keď opäť, všetko závisí od vášho typu pokožky.

Je tiež dobré zvážiť oblasť tela, ktorú ošetrujete. Zatiaľ čo vám prejde používanie rovnakého zloženia pre vaše končatiny a trup, dermatológovia zdôrazňujú dôležitosť výberu veľmi hustého, veľmi okluzívneho zloženia pre ruky a nohy. Pokožka na dlaniach a chodidlách je najhrubšia koža na tele a je tiež vystavená drsným podmienkam prostredia. Hustejšie, viac okluzívne formulácie sú ideálne pre pokožku v týchto oblastiach a pomáhajú uzamykať vlhkosť pre vnútorné bunkové vrstvy.

Kedy a ako používať telové mlieko?

Odborníci tvrdia, že telové mlieko by sa malo používať aspoň raz denne, ideálne po sprchovaní. Je obzvlášť dôležité aplikovať telové mlieko po sprche. Horúca voda a para môžu vysušiť vašu pokožku najmä počas zimy a ošetrenie hneď po sprche tiež pomáha uzamknúť vlhkosť na pokožke, čím ju udržuje jemnú a hydratovanú. Stručne povedané, krémovanie po sprche nie je len jednoduchým rituálom, ale tiež vám pomôže maximalizovať účinky uvedeného krému, mlieka či balzamu.
Ako na to? Pokožku zľahka osušte uterákom – mala by byť stále trochu vlhká – potom na celú pokožku naneste dostatočné množstvo krému, balzamu alebo mlieka a votrite ho rukami, kým sa úplne nevstrebe.

Dobrá rada na záver

Jedna fľaštička telového mlieka dokáže s vašou pokožkou skutočne veľké veci. Vyberte si preto zloženie podľa toho, ako suchú máte pokožku a potom ho aplikujte každý deň po sprche na ešte vlhkú pokožku, aby ste maximalizovali výhody. No nie je to jednoduché?
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa