Lepok v kozmetických produktoch

Lepok v kozmetických produktoch

Lepok v kozmetických výrobkoch predstavuje pre naň citlivé, intolerantné alebo alergické bytosti vážny problém.

Viete čo to je celiakia?

Celiakia vzniká u geneticky predisponovaných pacientov. Je to autoimunitná choroba prejavujúca sa zmenami na sliznici tenkého čreva. Hlavným vyvolávajúcim faktorom choroby je lepok (glutén). Je to zmes prolamínových proteínov, ktoré sa vyskytujú v zrnách obilnín ako je pšenica, raž či jačmeň. V dnešnej dobe pomerne veľa ľudí trpí s touto chorobou avšak málokto vie, že lepok sa skrýva nielen v potravinách, ale aj v kozmetických výrobkoch.

Čo hovoria štatistiky?

Podľa štatistiky ženy používajú denne v priemere 6 až 10, muži 3 až 5 kozmetických výrobkov. Keď si vezmeme celiatikov a možné zložky obsahujúce lepok, je to dosť veľké číslo potenciálnych rizík.

Ako sa prejavuje celiakia?

Prejavy neznášanlivosti lepku nemusia byť len tráviace ale aj kožné. U mnohých pacientov spôsobuje kozmetické problémy - suchú kožu, mäkké a lámavé nechty. Začína sa obyčajne malými svrbivými vyrážkami, ktoré prechádzajú do pálivých skupinových "vačkov" podobných herpesu. Lokalizujú sa hlavne na lakťoch, kolenách, ramenách, ale aj na chrbte či hlave. Tieto kožné prejavy však nie sú spôsobené povrchovým účinkom gluténu na koži.

Soaphoria a lepok

U nás sa lepok vyskytuje v minimálnom množstve t. j v minimálnom počte kozmetických výrobkov. Pri každom výrobku však uvádzame kompletné zloženie, vďaka ktorému budete mať istotu, že je pre vás výrobok bezpečný.
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Gluten in Makeup: Does it Matter?
- Gluten in Cosmetics: Is There a Reason for Concern?
- 5 Facts About Gluten-Free Skin Care



 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa