KEĎ ZUBNÁ PASTA ŠKODÍ

KEĎ ZUBNÁ PASTA ŠKODÍ

O zuby sa treba príkladne starať. Umývať by sme si ich mali minimálne dva razy denne, ideálne by bolo po každom jedle. Zubná pasta je neoddeliteľnou súčasťou čistenia zubov. Zamysleli ste sa ale nad tým, že aj ona môže škodiť? Keď si prečítate zloženie zubných pást, môžete tam nájsť veľa škodlivých látok, ktoré skôr uškodia ako pomôžu. Na čo by sme si mali dať pozor?

1. Sodium Lauryl Sulfate: látka prírodného pôvodu, čo ale nezaručuje jej bezpečnosť. Lauryl sulfát sodný nájdete v mnohých kozmetických výrobkoch ako sprchové gély, šampóny a zubné pasty. Znižuje povrchové napätie, rozpúšťa tuky a oleje. Sprvu by ste ho našli najmä vo výrobkoch na čistenie áut. Postupne ju však začal využívať aj kozmetický priemysel. V zubných pastách škodí asi najviac zo všetkých látok. Pomáha vytvárať bohatú penu. Dnes sa o škodlivosti Lauryl sulfátu vie pomerne dosť, no napriek tomu nie je zakázané jeho používanie v kozmetike. Medzi negatívne účinky patrí napríklad dráždenie očí a slizníc, alergické reakcie a dermatitídy, ale veľkým nebezpečenstvom je aj fakt, že táto látka sa kumuluje v pečeni, mozgu či srdci. Niektoré štúdie poukázali aj na možný karcinogénny účinok Lauryl sulfátu sodného. Vynára sa otázka, prečo sa ešte stále používa, keď je taký škodlivý. Možno preto, že látka SLS je lacnejšia ako iné povrchovo aktívne látky. Možno preto, že ročný obrat z týchto výrobkov je len v Európe viac ako 30 miliárd eur.

2. Fluór a fluoridy: Existujú štúdie, ktoré preukázali, že fluorid v skutočnosti vôbec neznižuje riziko vzniku zubného kazu a je škodlivý pre ľudský organizmus vo viacerých ohľadoch. Fluorid totiž môže spôsobiť nevoľnosti, zvracanie, či hnačku. Priveľké dávky by mohli u malých detí viesť k závažným zdravotným problémom . Toxická dávka zubnej pasty obsahujúcej fluorid môže dokonca viesť aj k úmrtiu. Smrteľnou dávkou pre malé asi dvojročné dieťa je asi 42% obsahu tuby fluoridovej pasty, pre štvorročné dieťa je to asi 56% a pre šesťročné asi 70% obsahu. Podľa viacerých štúdií a výskumov je naše telo fluórom zásobované dostatočne a netreba nám fluoridované pasty, pretože kumulácia tejto látky v organizme môže spôsobiť veľa zdravotných problémov.
 
3. Triclosan: Je antibiotická a antimikrobiálna zložka, ktorá sa bežne používa vo výrobkoch určených na ústnu hygienu, ale aj v prostriedkoch na riad, ruky či v dezodorantoch. Jej používanie zvyšuje odolnosť baktérií v ľudskom organizme, a preto je liečba mnohých chorôb podstatne komplikovanejšia ako kedysi. V niektorých štúdiách sa poukázalo na to, že triclosan ovplyvňuje produkciu hormónov štítnej žľazy.

4. Abrazíva: Spôsobujú poškodenie hornej vrstvy zubu a môže tak dochádzať k rýchlejšiemu obrusu zubu.

5. Umelé sladidlá: Ich vplyv na ľudský organizmus je značne negatívny, často používaný sacharín nenájdete na zozname bezpečných potravinových zložiek.

Tak, ako nám môže uškodiť zubná pasta, tak nám môžu škodiť aj zlozvyky pri umývaní zubov. Mnohí z nás používajú nesprávnu zubnú kefku. Ideálne je čo najšetrnejšie čistenie mäkkou kefkou, ktorá by mala mať tú správnu veľkosť - ako rúčka, tak i kefka. Treba ju skladovať v suchom prostredí, pretože vlhké a otvorené prostredie kúpeľne je plné baktérií. Všeobecné pravidlo hovorí o tom, že zubnú kefku treba meniť približne každé 3 až 4 mesiace, ale niekedy sú naliehavé situácie ako prechladnutie, chrípka či brušná viróza alebo iná infekcia, kedy ich treba vymeniť hneď. Zuby treba umývať dostatočne dlho a dôkladne, aby sme predišli vzniku zubného kazu.
 

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 11 Ways to Keep Your Teeth Healthy
- Brushing Your Teeth
- Fluoride vs. Fluoride-Free Toothpastes
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa