ŠÍPKY

ŠÍPKY 

Šípová ruža, ktorá u nás bohato rastie, je neprehliadnuteľnou ozdobou prírody snáď po celý rok. Na jar, keď kvitne, ale i na jeseň, keď vytvorí množstvo červených plodov, ktoré cez prechádzky bielou zimou krásne kontrastujú s okolím. Nie je výnimočná len pre oku lahodiaci zrak, ale aj jej kvety, no najmä plody, sa cenia ako liečivo. Šípky sú jedným zo zázrakov prírody, ktorý snáď ani nemá seberovného konkurenta.

Šípky poznali už v starovekom Grécku a Ríme. Kvety používali do kúpeľov, boli symbolom lásky, túžby a nežnosti, ale tiež mlčanlivosti a mladosti a z plodov šípok si vyrábali náhrdelníky, ktoré mali slúžiť ako ochrana pred zlom, ale zároveň mali aj pritiahnuť milovanú osobu.

Tiež starovekí liečitelia vedeli o povzbudzujúcich účinkoch viacerých častí šípovej ruže. V ľudovom liečiteľstve sa používali jej kvety, korene, plody, a niekde dokonca i hálky vznikajúce na listoch kríkov. Okvetné lístky slúžili ako preháňadlo, z kvetov sa získavala silica alebo ružový olej, ktorý sa pridával do vonných kúpeľov a používa sa dodnes, hlavne na výrobu mydiel a parfumov.
 


V ČOM SPOČÍVA LIEČIVÁ SILA ŠÍPOK

Veľmi vyhľadávané a používané sú v súčasnosti najmä plody šípovej ruže. Šípky sa používajú čerstvé i sušené pre veľký obsah vitamínu C a karoténu. Okrem týchto zložiek obsahujú aj vitamíny B1, B2, K a vitamín P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C. Plody šípovej ruže sú bohaté aj na pektíny, triesloviny, organické kyseliny a silice.

Aj tu však platí, že obrovské hodnoty zdraviu prospešných látok sa po zbere rýchlo zmenšujú, preto je vhodné dbať na čerstvosť plodov. Nemusíme ich iba sušiť, zdravý obsah dokážeme veľmi dobre a dlho uchovať vo forme slabej tinktúry. Pozor na tepelnú úpravu - vitamín C sa pri nej ničí.

AKO ZBIERAŤ A SPRACOVÁVAŤ ŠÍPKY

Šípky na čaje a rôzne iné využitie v liečiteľstve či kozmetike zbierame od konca septembra do konca októbra, keď sú ešte tvrdé a sfarbené do oranžova až červena, kým nezmäknú (spravidla sa to stane po prvých mrazoch), musia byť zdravé a tvrdé. Najviac vitamínu C obsahujú práve v období svojej zrelosti. Keď sú už prezreté, mäkké a hnedkasto sfarbené, strácajú vitamín C. Pri zbere radšej použime rukavice, často sa stane, že sa ruky porania na tŕňoch, ktorých má táto krásna rastlinka neúrekom.

Používať sa môžu čerstvé i sušené. Ešte dnes z nich ľudia pripravujú čaje, džemy, kompóty, domáce víno, med, sirup i šípkový pretlak a omáčky k divine. Pitím čaju zo šípiek si prirodzene doplníte hladinu vitamínu C a dodá vám tiež potrebnú energiu počas zimy, jarnej únavy, vhodné je jeho pitie i počas tehotenstva. Dobre usušené šípky majú oranžovú až červenú farbu, ovocnú vôňu a mierne trpkú chuť.

Sušíme ich opatrne, do maximálnej teploty 30°C a prerezané napoly. Uskladňujeme najviac jeden rok, preto je vhodné robiť si každoročne nové a menšie zásoby, ktoré sme aj schopní spotrebovať.

ŠÍPKY A ICH PRIAZNIVÉ ÚČINKY NA ĽUDSKÉ TELO


Obrovské množstvo vitamínov C, A, B, P, K, horčíka a ďalších minerálnych látok vytvárajú spolu s najvyšším množstvom antioxidantov medzi rastlinami skvelý koktejl, ktorý by si mal preventívne dopriať každý, kto sa stará o svoje zdravie. Okrem preventívneho účinku sa považujú tradične za prírodný všeliek. Najvýraznejšie sa uplatňuje pri chrípkových ochoreniach, postihnutiach ciev, obehového systému či problémoch s paradentózou. V kozmetike je zas veľmi cenený šípkový olej, ktorý má vynikajúce liečivé a omladzujúce účinky.

Vitamín C popri iných pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus znižuje lámavosť kapilár, vitamín K má vplyv na normálnu zrážanlivosť krvi. Šípky majú aj močopudný a sťahujúci účinok. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Môžeme ich používať ako povzbudzujúci prostriedok pri rekonvalescencii. Šípky sú najlepším prírodným liekom proti paradentóze a ochoreniu ďasien.

Ruža šípová zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám, odporúčajú ju pri zle hojacich sa ranách, napomáha normálnemu zrastaniu kostí pri zlomeninách. Zlepšuje funkciu malého mozgu a látkovú výmenu v organizme.
Ďalšie účinky šípok na ľudský organizmus:
• antidepresívne
• pôsobí antibakteriálne
• protizápalové
• prečisťujúce

DOBRE VEDIEŤ: Šípkový čaj si doma pripravíme veľmi jednoducho. Na pol litra vody použijeme dve lyžičky na kúsky pokrájaných šípok, ktoré necháme v studenej vode macerovať asi hodinu. Potom ich v tej istej vode privedieme k varu a zakryté necháme ešte 10 min lúhovať. Pozor! Čaj cedíme cez veľmi husté sitko, aby sa nám do šálky a následne do tela nedostali drobné chĺpky, ktorými sú obalené šípkové jadierka. Pripravíme a vypijeme si vždy čerstvý čaj a užívame si jeho liečivé účinky.

Šípky vám pomôžu pri prevencii pred chorobami, budovaní lepšej imunity, ochrane pred rakovinou, dodávajú potrebnú energiu, zaháňajú únavu a depresiu, pomáhajú pri vstrebávaní železa v organizme, podpore činnosti pečene, ochrane pred zápalmi, kardiovaskulárnymi, neurodegeneratívnymi ochoreniami či poškodením zraku, spomaľujú starnutie, podporujú hojenie rán a boj s baktériami.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
Rose hip seeds are not waste
Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils
Rosehip Oil Vs Vitamin C for Face: Benefits, Side Effects, and How to Choose

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa