Domáce triky na boj proti akné

Existujú domáce rady, ktoré môžu pomôcť zlepšiť akné a pupienky. Domáce lieky na akné zahŕňajú jemné bylinné krémy a gély, esenciálne oleje, prírodné doplnky výživy, ale aj zmeny životného štýlu. Akné totiž najčastejšie vzniká, keď sa póry upchajú alebo infikujú baktériami. Preto je možné použiť špecifické domáce prostriedky, ktoré pomôžu vyrovnať hladinu mazu v pokožke, znížiť zápal, zabiť baktérie a zabrániť budúcemu výskytu akné.




Príčiny akné
Akné je, veľmi skrátene povedané, precitlivenosť mazových žliaz kože. Hormóny, baktérie a zápaly môžu viesť k vzniku akné na koži.
Príčiny akné môžu tiež zahŕňať:
niektoré lieky: lítium, steroidy, antikonvulzíva
obmedzujúce oblečenie: ramenné vypchávky, batohy, podprsenky s kosticami, čelenky
endokrinné poruchy: syndróm polycystických ovárií (PCOS)
genetika: zdedená od rodinných príslušníkov
fajčenie: najmä u starších jedincov
Domáce lieky na akné
Ak máte záujem vyskúšať určité topické lieky, je dobré sa pred aplikáciou lokálneho lieku priamo na kožu porozprávať s dermatológom, alebo si najskôr urobiť patch test, ktorý pozostáva z nanesenia malého množstva liečiva na pokožku zápästia alebo ruky na testovanie kožných reakcií.
1. Tea tree oil
Olej z čajovníka je prírodný, antibakteriálny a protizápalový, čo znamená, že môže zabíjať baktérie, ktoré spôsobujú akné. Protizápalové vlastnosti oleja z čajovníka naznačujú, že môže pomôcť znížiť opuch a začervenanie pupienkov.
Revízna štúdia z roku 2019 sa zamerala na existujúce dôkazy o oleji z čajovníka a akné. Vedci zistili, že produkty z čajovníkového oleja môžu znížiť počet vredov po akné u ľudí kvôli antimikrobiálnym schopnostiam čajovníka. Táto istá štúdia tiež zaznamenala výskum, ktorý ukazuje, že celkový počet lézií akné účastníkov štúdie sa znížil z 23,7 na 10,7 po 8 týždňoch používania produktov na tvár s čajovníkovým olejom.
Ako používať čajovníkový olej
Ľudia si môžu na akné aplikovať výťažok z čajovníka v krémoch, géloch alebo esenciálnych olejoch. Výskum z roku 2016 však poukazuje na to, že olej z čajovníka môže u niektorých jedincov spôsobiť alergické reakcie, a navrhuje, aby ľudia používali produkty s obsahom oleja z čajovníka pod 5% koncentráciou dôveryhodného zdroja, aby sa vyhli podráždeniu pokožky.
2. Jojobový olej
Jojobový olej je prírodná voskovitá látka extrahovaná zo semien jojobového kríka. Voskové látky v jojobovom oleji môžu pomôcť opraviť poškodenú pokožku, čo môže tiež pomôcť urýchliť hojenie rán, vrátane akné. Niektoré zo zlúčenín v jojobovom oleji môžu pomôcť znížiť zápal kože, a tým znížiť začervenanie a opuch okolo pupienkov, bielych bodiek a iných zapálených lézií.
V štúdii z roku 2012 vedci poskytli 133 ľuďom ílové masky na tvár, ktoré obsahovali jojobový olej. Po 6 týždňoch používania masiek dvakrát až trikrát týždenne ľudia zaznamenali 54% zlepšenie akné.
Ako používať jojobový olej
Skúste zmiešať jojobový olej s gélom, krémom alebo ílovou pleťovou maskou a aplikujte ho na akné. V opačnom prípade naneste niekoľko kvapiek jojobového oleja na vatový tampón a jemne ním potrite zápalové ložiská.
3. Aloe vera
Aloe vera je prirodzené antibakteriálne a protizápalové, čo znamená, že môže znížiť výskyt akné a dokonca aj zabrániť vzniku akné. Aloe vera obsahuje molekuly cukru, aminokyseliny a zinok, vďaka čomu je vynikajúcim zvlhčovačom a ochranou pokožky. Je vhodný najmä pre ľudí, ktorí majú suchú pokožku z iných prípravkov proti akné.
V štúdii z roku 2021 vedci zistili, že výskyt hrbolčekov, lézií a suchej pokožky sa znížil aj pri jednoduchom použití aloe vera v podobe masky.
Ako používať gél z aloe vera
Vyčistite si pleť, najmä oblasti zasiahnuté akné a potom naneste tenkú vrstvu krému alebo gélu z aloe vera. Postup opakujte dva krát denne.
4. Med
Po tisíce rokov med liečil kožné ochorenia, pretože obsahuje veľa antioxidantov, ktoré môžu pomôcť vyčistiť upchaté póry.
Ako používať med
Pomocou čistého prsta alebo vatového tampónu votrite trochu medu do pupienkov. V opačnom prípade pridajte med do pleťovej alebo telovej masky.
5. Zinok
Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam je zinok často propagovaný ako metóda na zníženie akné a začervenania. Lepšie výsledky však môže človek očakávať pri aplikácii doplnku priamo na pokožku formou kozmetiky, než príjmom výživových doplnkov. Dôvodom je, že keď sa zinok užíva perorálne, časť doplnku sa rozloží v procese trávenia a môže stratiť účinnosť.
Ako používať zinok
Vyberte si kvalitnú kozmetiku s obsahom zinku. Regeneračný balzam či zinkový krém vás svojou účinnosťou určite presvedčia.
6. Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje vysoké koncentrácie skupiny polyfenolových antioxidantov nazývaných katechíny. Niektorí ľudia s akné majú v póroch príliš veľa mazu alebo telu vlastných olejov a nemajú dostatok antioxidantov. Antioxidanty pomáhajú telu rozkladať chemikálie a odpadové látky, ktoré môžu poškodiť zdravé bunky. Zelený čaj tiež obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť:
    znížiť produkciu kožného mazu
    znížiť výskyt baktérie P. acnes
    znížiť zápal
Ako používať zelený čaj
Každý môže piť zelený čaj alebo si dať extrakt zo zeleného čaju na pokožku. Jedna štúdia z roku 2017 dokonca zistila 79 – 89 % zníženie výskytu bielych a čiernych bodiek po používaní polyfenolového extraktu zeleného čaju počas 8 týždňov.


7. Echinacea
Echinacea, nádherná a majestátne kvitnúca bylinka, môže obsahovať zlúčeniny, ktoré pomáhajú ničiť vírusy a baktérie, vrátane P. acnes. Mnoho ľudí verí, že echinacea môže posilniť imunitný systém a znížiť zápal, aby bojovala alebo predchádzala infekciám, vrátane prechladnutia a chrípky. Aj keď existujú určité dôkazy, že echinacea môže pomôcť zastaviť šírenie P. acnes a zvrátiť zápal spôsobený baktériami, súčasný výskum je minimálny.
Ako používať echinaceu
Môžete aplikovať echinaceové krémy na miesta s akné alebo užívať doplnky s echinaceou.

8. Rozmarín
Extrakt z rozmarínu alebo Rosmarinus officinalis obsahuje chemikálie a zlúčeniny s antioxidačnými, antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami. Výskum z roku 2016 naznačil, že extrakt z rozmarínu môže znížiť zápal spôsobený baktériou P. acnes, ktorá spôsobuje akné.
Ako používať rozmarín
Zvoľte si rozmarín vo forme hydrolátu a používajte ho namiesto pleťového tonika, alebo pridajte pár kvapiek rozmarínovej silice do vášho obľúbeného pleťového oleja.

9. Kokosový olej
Rovnako ako niektoré iné uvedené prírodné liečivá, kokosový olej obsahuje protizápalové a antibakteriálne zlúčeniny. Tieto vlastnosti znamenajú, že kokosový olej môže pomôcť odstrániť baktérie spôsobujúce akné a znížiť začervenanie a opuch pupienkov. Vďaka svojim upokojujúcim a hydratačným účinkom môže kokosový olej pomôcť urýchliť hojenie otvorených vredov po akné.
Ako používať kokosový olej
Skúste votrieť čistý, panenský kokosový olej priamo do oblasti s akné.








Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Natural and alternative ways of treating acne
- simple home remedies to get rid of pimples
- 7 Easy Home Remedies for Acne




Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa