OXID ZINOČNATÝ

OXID ZINOČNATÝ – ČO TO JE

V zásade sa jedná o prírodný pigmentovaný minerál vo forme jemne mletého prášku. Najčastejšie sa využíva pre svoje výrazné biele sfarbenie, ale tiež pre antibakteriálne či protiplesňové účinky. Oxid zinočnatý sa v prírode vyskytuje ako nerast zinkit, ale väčšina oxidu zinočnatého sa vyrába synteticky.


PRIEMYSELNÉ VYUŽITIE OXIDU ZINOČNATÉHO

Oxid zinočnatý je teda biely prášok nerozpustný vo vode, používaný okrem iného aj ako prísada do mnohých materiálov - plastov, keramiky, skla, cementu, farby, potravín, cigaretových filtrov. Najväčší význam má v maliarstve ako pigment zinková beloba (akvarel, pastel, olejomaľba). Je súčasťou gumárenských zmesí pri vulkanizácii kaučuku, špeciálne odolných skiel, glazúr. V medicíne sa používa pre svoje deodorizujúce a antibakteriálne vlastnosti, pre túto vlastnosť sa pridáva do potravinárskych obalov, gumy, bavlneného textilu.

OXID ZINOČNATÝ V KOZMETIKE

Oxid zinočnatý nájdete v mnohých kozmetických prípravkoch. Pôsobí ako prírodný deodorant, využíva sa ako aktívna zložka prírodných opaľovacích krémov, biely pigment používaný v prírodnom mejkape a v mydle. Oxid zinočnatý bol jedným z vôbec prvých prostriedkov používaných v deodorantoch. Nezabránil poteniu, len zápachu, preto sa pri výrobe antiperspirantov začali používať hliníkové zlúčeniny, ktoré obmedzujú prirodzené procesy tela. V dezodorantoch má oxid zinočnatý antibakteriálny účinok, zabraňuje baktériám v množení a rozkladaní potu, čo je hlavná príčina nepríjemného zápachu. Oxid zinočnatý nepreniká do pokožky, ale ostáva na povrchu a vytvára tak akúsi bariéru pred vonkajšími vplyvmi. Preto je ideálny na zabránenie vzniku plienkových zaparenín u malých detí, ale aj ochranu poranenej či poškodenej pokožky.
 
OXID ZINOČNATÝ A SPF KOZMETIKA

Oxid zinočnatý sa tiež používa v krémoch a mliekach ako aktívna zložka prípravkov na opaľovanie, ktoré sú založené na princípe odrazu žiarenia. Ochraňuje pred spálením spôsobovaným UVB žiarením i nebezpečnejším problémami spôsobovanými UVA žiarením prenikajúcim do našej pokožky a to vďaka svojim schopnostiam toto žiarenie odrážať. Oxid zinočnatý je skvelá aktívna zložka prírodných krémov na opaľovanie, pretože nepreniká do pokožky, nedráždi a je fotostabilný.
 

ZÁZRAK MENOM ZINKOVÝ KRÉM / ZINKOVÝ BALZAM

Známy kozmetický pomocník, ktorý sa bežne nájde takmer v každej domácnosti - zinková masť tiež obsahuje oxid zinočnatý. A to vďaka tomu, že je antibakteriálny, potláča zápaly a hnisanie. Jeho úlohou je okrem iného tlmiť zvýšenú produkciu mazových žliaz, ktorá zapríčiňuje akné. Forma zinkovej masti je síce mastná, ale vyrážky vysúša a lieči. Najlepšia je aplikácia na noc, no ak chcete silnejší účinok, môžete ju používať aj počas dňa. Krém však treba poriadne rozotrieť, aby nezostal biely, čo je jeho poznávacie znamenie. Masť ako taká je určená na starostlivosť o podráždenú pokožku, preto s ňou nemusíte čakať iba na čas, kedy sa vám na tvári zjaví nepekná červená bodka. Týmto produktom z lekárne môžete zabojovať aj proti pokožke podráždenej umelými materiálmi, proti jazvičkám na tele a takisto aj proti oparom. Pomáha najmä vtedy, ak je herpes najboľavejší a potrebujete ho upokojiť, schladiť a chrániť. Na noc ho natrite zinkovou masťou a nechajte pôsobiť. Urýchľuje jeho hojenie a pomáha tiež predchádzať vzniku chrastičiek a jazvičiek, ak herpes zasahuje aj na pokožku.
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Zinc and skin health: overview of physiology and pharmacology
- How Does Zinc Oxide Benefit Your Skin?
- Zinc Oxide: A Guardian Against Sun Damage







Podobné produkty
Podobné články
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa