VYSPI SA DO KRÁSY

Vyspi sa do krásy

Skúšaš snáď už stý pleťový krém, masku alebo tonikum, no Tvoja pleť stále odmieta spolupracovať a nevyzerá zdravo? Pravidelne podstupuješ rôzne kozmetické procedúry, na chvíľku je všetko O.K., no po pár dňoch sa pleť znova vráti do starých koľají a prejaví sa rôznymi nedokonalosťami? Trápi ťa akné, dehydratovaná pleť, skoré vrásky, nejednotný tón pleti či iné kožné nedostatky, no nevieš si s nimi poradiť? Nevieš čo robíš zle, alebo čo by si mohla urobiť inak?

Správna starostlivosť o pleť samozrejme záleží aj na vybraných kozmetických prípravkoch, no veľký krok smerom ku krásnej a zdravej pleti možno urobiť aj vďaka zdravšiemu životnému štýlu.

Ktoré (zlo)zvyky či aktivity môžu negatívne vplývať na zdravie a krásu pleti?

Strašiakom zdravej pleti je jednoznačne fajčenie. Fajčenie zužuje malé krvné cievky vo vrstvách kože, následkom čoho sa znižuje aj prietok krvi v týchto cievkach. Výsledkom slabého prietoku krvi je mdlá a bledá pokožka. A čo viac, fajčenie obmedzuje taktiež zásoby kyslíka a živín potrebných pre zdravú pleť. Vedela si, že tabak obsahuje látky, ktoré poškodzujú kolagén a elastín, vďaka ktorým je naša pleť pevná a pružná?

A to stále nie je všetko! Rozmýšľala si niekedy nad mimikou, ktorá sprevádza fajčenie? Špúlenie pier, žmúrenie očí, zmrašťovanie a naťahovanie pleti. Áno, takto si ľahko zarobíš na skoré mimické vrásky.

Veľká zmena k lepšiemu rozhodne môže prísť aj pri zmene stravy. Nezdravé či mastné jedlá majú za následok v istých prípadoch rôzne dermatitídy. Všetci občas zhrešíme, no nadmerná konzumácia cukrov podporuje tvorbu zápalových procesov. To môže mať za následok zhoršenie stavu pleti ako začervenanie, bolestivé akné, svrbenie, ale aj ekzémy.
 
Aj kravské mlieko v kombinácii s inými spracovanými potravinami a cukrom môže narušiť hladinu inzulínu a vytvárať u niektorých hormónov nerovnováhu. Keď trávime mlieko, rozkladáme bielkoviny, ktoré obsahuje, a premieňame ich na hormóny, ktoré sú veľmi podobné inzulínu. Čím vyššiu máme v tele hladinu inzulínu, tým sme náchylnejší na infekciu, t.j. máme zároveň aj väčšie sklony k zápalovým prejavom na pokožke - akné, ekzém, rosacea... Ak je zápal v tele prítomný ako dlhodobý problém, môže viesť dokonca k rozpadu kolagénu, rýchlejšiemu objavovaniu sa jemných vrások a zhoršeniu celkového zdravia pokožky. Mliečne výrobky ale nemusia byť strašiakom v každom prípade.

Samozrejme, pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou je najlepšou cestou vyhnúť sa “klasickým” mliečnym výrobkom, alebo ich nahradiť dostupnými rastlinnými alternatívami. Avšak, aj v prípade, že naše telo si s laktózou a ďalšími látkami obsiahnutými v kravskom mlieku dokáže bez problémov poradiť, nemali by sme zabúdať, že na kvalite a pôvode zvolených mliečnych výrobkov naozaj záleží. Povedzme nie nízkokalorickým a odtučneným produktom, ktoré sa po všetkých tých úpravách na skutočné mlieko už takmer nepodobajú a uprednostnime kvalitné mlieko, jogurty, syry a iné pochúťky pochádzajúce od lokálnych dodávateľov, ktoré nám a nášmu organizmu poskytnú z mlieka len to najlepšie vo forme prospešných bielkovín, vápnika a vitamínov.
 

Ak do stravy zároveň zaradíme aj množstvo ovocia a zeleniny, naša pleť sa nám rozhodne poďakuje a obdarí nás na oplátku žiarivým a zdravým vzhľadom. Ovocie a zelenina obsahujú množstvo antioxidantov a vitamínov, ktoré napomáhajú správnej regenerácii buniek. Zdravé tuky obsiahnuté napríklad v orechoch, ľanových semiačkach alebo ostropestrecovom oleji pomáhajú posilniť bunkové membrány, tým sa stávajú kožné bunky odolnejšími proti poškodeniu vonkajšími vplyvmi. Zdravé tuky, antioxidanty a vitamíny majú za následok pevnejšiu, jasnejšiu a odolnejšiu pleť ale aj vlasy. Nezabudni však, že nie je “hruška ako hruška”. Znova platí, že ak siahneš po poctivých produktoch od lokálneho dodávateľa či suseda záhradkára, netrafíš vedľa. Navyše ušetríš aj nejakú tú uhlíkovú stopu. PS. nezabudni ovocie a zeleninu pred konzumáciou dôkladne umyť.

Zapi to!

Je to jednoduché, odpoveďou môže byť vzácna a jednoduchá voda. A prečo? Koža je orgán. Každý orgán je tvorený bunkami a bunky sú tvorené z vody. Ak svojej pokožke nedopraješ potrebné množstvo vody, bude dehydrovaná, čo sa prejaví suchou napnutou pokožkou či šupinkami. Suchá pokožka má nižšiu obranyschopnosť a je náchylnejšia na tvorbu vrások. Stačí, ak budeš dodržiavať správny pitný režim. Vo všeobecnosti je to 2,5 až 3 litre čistej vody denne - aj tu je však potrebné počúvať vlastné telo. Ak si pýta viac, dopraj mu, ak nevládze, nenúť ho. Množstvo prijatých tekutín sa môže líšiť od zdravotného stavu, druhu prijatej tekutiny, jedla ale napríklad aj pohlavia. Ak na pitný režim zabúdaš, pomôžu Ti rôzne aplikácie, ktoré Ti tvoju dennú dávku vody určite pripomenú. Dobrou pomocníčkou Ti bude aj fľaša, do ktorej si naplníš stále čerstvú a chutnú vodičku a budeš ju nosiť všade so sebou. Nielen, že je to praktické, ale keďže sa vyhneš plytvaniu PET fľašami, aj prudko ekologické. Hydratáciu pleti môžeš poskytnúť aj prostredníctvom pleťových krémov, ktoré v zložení obsahujú vodu, kyselinu hyalurónovú alebo iné hydratačné látky. Tie sa o pleť postarajú ale iba zvonku.

Zahoď starosti.

Áno, aj stres môže mať za dôsledok rôzne kožné komplikácie. Stres totiž vytvára v tele hormóny, ako napríklad kortizol, ktorý podporuje nadmernú tvorbu olejov. Pravidelný stres sa teda postará o neželanú mastnejšiu pleť a následne aj o sklony k akné či ďalším nepríjemným dermatitídam. Stres môže spôsobovať aj zhoršenie atopického ekzému, rosacei, psoriázy alebo aj vyvolať nepríjemné opary. Nájdi si tak každý deň pre seba aspoň 30 minút. Malá drobnosť ako pokojná prechádzka, ľahká jóga, kúpeľ či malý domáci wellness v podobe pleťovej masky dokáže z tela otriasť celodenný stres a odplaviť toxíny.

Vyspi sa do krásy!

Áno ľahko sa to napíše a ešte ľahšie povie, ale aj kvalitný spánok dokáže pleť vo veľkej miere ovplyvniť. Počas spánku naše telo, vrátane našej pokožky, odpočíva. Ak nedostaneme dosť odpočinku, naša pokožka sa nemôže správne regenerovať a chrániť pred poškodením a zápalom. Nedostatok spánku znižuje bariérovú funkciu kože, čo vedie k rýchlejšej strate vody, a ako sme si už prečítali, dehydratovaná pokožka môže byť suchšia. Nedostatok spánku môže znižovať aj hladinu rastového hormónu, ktorý ľudské telo vylučuje počas prvých pár hodín spánku. V dôsledku toho sa môže tiež rozkladať kolagén a elastické tkanivo, čo môže mať za výsledok ochabnutú pokožku a vrásky. Najzreteľnejšie príznaky nedostatku spánku sú napríklad začervenané oči a kruhy pod očami. Hoci tmavé kruhy môžu byť čiastočne zapríčinené genetikou, deprivácia spánku ich môže zhoršiť, pretože môže spôsobiť zhromažďovanie krvi v cievach pod očami. Táto nahromadená tekutina sa na pokožke môže prejaviť aj vo forme nepríjemných a nevzhľadných opuchov. Ak máš ľahký spánok, vygoogli si napríklad rôzne cviky či triky ako lepšie zaspať.

Zistili sme spolu...

že k zdravej pleti vedie zdravé telo bez toxínov. K zbaveniu sa toxínov telu pomôžeme napríklad aj aktívnym životom a športom. Dbaj tiež na to, aby bola Tvoja obliečka na vankúši stále čistá a najlepšie ušitá z prírodných materiálov ako bavlna či ľan. Nezabúdaj svoju pleť čistiť a hydratovať, z času na čas jej dopraj extra starostlivosť ako masku či masáž svojim obľúbeným olejčekom. Dopraj si čas pre seba a daj svojmu telu a pokožke len to najlepšie.

 

 
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Why do We Need Sleep?
- Factors Affecting Sleep and Sleep Quality
- How to Fall Asleep Fast
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa