ALERGIE - PATCH TEST

PATCH TEST – test znášanlivosti kozmetického výrobku pokožkou

Čo je to „Patch test“? Ako sa tento test vlastne vykonáva, čo ním sledujeme a prečo by sme ho nikdy, ale naozaj nikdy nemali vynechať?

V súčasnosti je snáď zázrak, ak človek netrpí jedinou alergiou. Vďaka výdobytkom modernej doby, priemyselne spracovávaným potravinám, extrémnemu znečisteniu ovzdušia, ktoré sa prejavuje už aj mimo veľkých miest a tiež vďaka zmene klímy ako takej a mnohých ďalších faktorov sa z nás, ľudí, stávajú precitlivené bytosti. Len málo z nás si v kolotoči radostí i strastí každodenného života stíha uvedomovať, s akými rôznymi vplyvmi prichádzame neustále do styku. Pritom nielen náš vnútorný organizmus, ale aj koža, ktorú vnímame akoby samozrejme, sa stáva čoraz náchylnejšou na podráždenie či dokonca rozvoj dermálnych problémov a chorôb, vrátane nepríjemných alergií. A práve preto je extrémne dôležité sledovať a dbať nie len na to, čo konzumujeme, ale aj na množstvo a typ látok, s ktorými naša koža prichádza do priameho styku. Áno, samozrejmosťou je aj správny výber kozmetiky! Ale ako na to? V nasledujúcom článku sa pozrieme nielen na to, čo je to alergia, ako alergia vzniká, aké sa prejavuje alergia a čo je to kožná alergia, ale predovšetkým na spôsob vykonania opatrení, aby sme sa akejkoľvek kožnej alergii v spojitosti s kozmetikou dokázali vyhnúť.

ALERGIA – čo to je?


Alergia je v zásade prehnanou reakciou organizmu, konkrétne nášho imunitného systému, na rôzne externé podnety, ktoré sú za bežných okolností pre človeka neškodné. Alergická reakcia nastáva vtedy, ak súhrou okolností náš imunitný systém vyhodnotí daný podnet ako nebezpečný a začne sa voči nemu brániť. Alergie poznáme rôzne. Najčastejšie sa vyskytujú alergie na peľ, prach, roztoče, plesne, zvieraciu srsť, potravinové alergie, alergie na lieky a liečivá a iné.
 

ALERGIA – ako vzniká?

Alergické ochorenia vznikajú kombináciou faktorov dedičnosti a prostredia. Niektoré alergie teda môžu byť zakódované v génoch, množstvo z nich sa však môže objaviť až v priebehu života. Ak teda máte v rodine alergika, je možné, že sa tieto alergie vyskytnú aj u ďalších členov. Zároveň sa však alergia môže objaviť aj u jedinca bez genetickej predispozície. Bez ohľadu na jej pôvod či intenzitu prejavov, žiadnu alergiu by sme nemali podceňovať a v prípade podozrenia je na mieste alergologické vyšetrenie a prijatie opatrení. S alergiou je pri správnej liečbe možné žiť bez väčších problémov, hoci s niektorými obmedzeniami. Avšak neliečená alergia môže postupom času prerásť vo väčšie zdravotné problémy. Výskumy napríklad ukazujú spojitosti medzi peľovými či prachovými alergiami a rozvojom astmatických ochorení. Tiež je známe, že alergie sa zhoršujú aj pribúdajúcim vekom.
 

ALERGIA – ako sa prejavuje?


Príznaky alergie môžu byť rôzne. Závisia predovšetkým od konkrétneho alergénu a sústavy či orgánu, ktorý ovplyvňuje. Vo všeobecnosti môžeme alergické prejavy rozdeliť nasledovne:

- Alergické reakcie dýchacích ciest: vodnatý výtok z nosa, kýchanie, svrbenie sliznice nosohltanu, upchávania nosa, bolesti hlavy, pocit sťaženého dýchania, hlavne pri výdychu, pískanie pri dýchaní, tlak na hrudníku, kašeľ.
- Alergické reakcie očí: slzenie, vodnatý výtok z očných spojiviek, pocit rezania, svrbenia očí, svetloplachosť.
- Alergické reakcie tráviaceho traktu: kŕčovité bolesti brucha, „krútenie“ v bruchu, hnačka, nevoľnosť, vracanie.
- Alergické reakcie kože: výsyp, žihľavka, opuch, svrbenie pokožky. Svrbenie (pruritus) patrí medzi charakteristické prejavy alergie, sprostredkuje ho látka histamín, ktorá sa uvoľňuje v tele pri alergickej reakcii.

K celkovým prejavom alergickej reakcie sa tiež často pridávajú symptómy ako slabosť, únava, ospalosť, závrat, bolesti hlavy.

KOŽNÁ ALERGIA

Alergie kože patria k hlavným dôvodom návštevy kožných lekárov a dermatológov. Mnoho jedincov trápia najrôznejšie alergické prejavy na koži – od jemného začervenania, cez svrbenie, opuchy, výsypy a vyrážky, až po pálenie, dermatitídu a ekzém. Najbežnejším problémom je kontaktná dermatitída, teda alergická reakcia, ktorá vzniká na podnet priameho kontaktu s alergénom – dráždivou látkou. Reakcia organizmu vzniká a na koži sa prejaví spravidla do 24, najneskôr však 48 hodín od kontaktu kože s alergizujúcou látkou. Tá môže byť rôzneho pôvodu. Problémy na koži môže spôsobiť šperk, prací prášok, roztoče, niektoré kovy ako napríklad nikel, ale aj kozmetika. Práve kozmetiku málokto vníma ako alergén, obzvlášť pred touto témou zatvárajú oči ľudia, ktorí si obľúbili prírodnú kozmetiku. V spoločnosti totiž ešte stále existuje presvedčenie, že prírodná kozmetika je hypoalergénna, teda neobsahuje alergény, nevyvoláva alergické reakcie, je vhodná pre úplne každého bez rozdielu pohlavia, veku, typu pokožky či alergologických diagnóz. To je však veľký omyl.

ALERGÉNY V PRÍRODNEJ KOZMETIKE


Chceme či nechceme, pravda je taká, že veľké množstvo alergénov má pôvod práve v prírode. Logicky tak prírodná kozmetika môže obsahovať alergizujúce látky, ktoré sa bežne vyskytujú v surovinách používaných na jej výrobu. Ak trpíte alergiou a viete o tom, pravdepodobne ste dostatočne obozretní a „tomu svojmu“ alergénu sa vyhýbate aj vďaka štúdiu zloženia jednotlivých potravín či výrobkov, ktoré nanášate na pokožku. Opatrnosti však nie je nikdy dosť a je pravda, že mnohí ani len netušíme, ako môže v rôznych obdobiach na rôzne podnety reagovať naša pokožka. Ako teda overiť, či je pre nás daný kozmetický výrobok naozaj vhodný, bezpečný a nevyvolá nám na koži alergickú reakciu? Jednoducho – odpoveďou je poctivé vykonanie Patch testu.

PATCH TEST – alfa a omega nielen testovania kozmetických výrobkov

Množstvo kozmetických zložiek môže mať na našu pokožku nepriaznivý vplyv. Nehovoríme pritom len o známych nebezpečných zložkách ako sú sulfáty, silikóny, parabény, ropné deriváty, ťažké kovy atď., ale aj o úplne prirodzených a bežne neškodných látkach, ktoré môžu, ale nemusia vyvolávať alergické reakcie. Určite ste už počuli o tzv. Patch teste. Pozrime sa spoločne na to, aký je význam tohto testu a ako ho správne vykonať.

PATCH TEST – čo to vlastne je a ako ho správne vykonať?

Ak ste už mali tú česť byť testovaný na reakcie na alergény, potom pre vás Patch test nebude žiadnou novinkou. Ako vieme, pri alergologických testoch sa na malú plôšku kože nanesú koncentrované alergizujúce látky a následne sa sleduje, či tieto jednotlivé látky vyvolajú na pokožke akúkoľvek reakciu. V prípade Patch testu postupujeme úplne rovnako – malé množstvo kozmetického výrobku nanesieme na plôšku pokožky, ideálne na zápästie alebo predlaktie. Tu necháme produkt pôsobiť minimálne 24 hodín, ideálne však až 48 hodín. Ak sa po tomto čase na pokožke neobjaví žiadna zvláštna reakcia, výrobok je pre vás bezpečný a môžete ho bez obáv používať podľa odporúčanej aplikácie. Ak pokožka v mieste nanesenia produktu sčervená, svrbí, páli, opuchne či akokoľvek inak prejaví nepokoj, pravdepodobne je pre vás niektorá zo zložiek výrobku iritujúca a potenciálne pre vás predstavuje aj alergén. V tomto prípade pokožku opláchnite vlažnou vodou a výrobok v žiadnom prípade nepoužívajte. Ak reakcia po teste pretrváva, alebo je pre vás obzvlášť znepokojujúca, rozhodne neváhajte a vyhľadajte pomoc lekára.

EXTRA TIP PRE EXTRA CITLIVÉ BYTOSTI

Pre všetkých tých, ktorých trápi extrémne precitlivená pokožka, je určite veľmi náročné nájsť výrobok, ktorý by nielen prešiel testom znášanlivosti pokožkou, ale navyše ešte aj plne vyhovoval potrebám pleti. Máme pre vás dve správy, ako to už býva, jednu horšiu, druhú lepšiu. Začneme tou horšou, čo vy na to?
ZLÁ SPRÁVA – Skutočne bezpečný výrobok, ktorý zaručene sadne vašej pleti či pokožke a nespôsobí im šarapatu, jednoducho neexistuje. K úspešnému objaveniu vášho kozmetického svätého grálu putuje vskutku kľukatá cestička, na ktorej sa mnohokrát spálite a vaša pokožka dostane poriadne zabrať. Jedinou cestou je totiž skúšať, skúšať, skúšať. To, že výrobok neobsahuje alergény nemusí totiž zákonite znamenať, že vašej citlivej pleti prospeje. Potreby vašej pleti sú výnimočné, špecifické a len ona sama dokáže rozhodnúť o tom, či sa s daným produktom bude priateliť alebo nie. Objavenie toho správneho výrobku teda môže byť nielen zdĺhavé, ale dokonca až vyčerpávajúce. Prejdime ale na tú dobrú správu:

DOBRÁ SPRÁVA – Nekonečná cesta hľadania toho pravého nemusí byť finančne taká náročná, ako by sa vám mohlo zdať. Práve pre vás sú totiž úplne ideálnou voľbou vzorky. Nemáte istotu, či vám bude výrobok vyhovovať? Či sa neprejaví vaša alergia alebo nezopakuje predošlá nepríjemná skúsenosť? Vsaďte na vzorky! Množstvo kozmetického výrobku vo vzorke je práve také, aké potrebujete na otestovanie produktu na vlastnej koži a spozorovanie jeho vlastností, na základe ktorých sa môžete, ale aj nemusíte rozhodnúť pre kúpu plnohodnotného výrobku.

DOBRÁ SPRÁVA Č.2 – Nie, nemusíte zanevrieť na prírodnú kozmetiku :) Aj v našom svete existujú výrobky, ktoré sú vhodné na citlivú pokožku. Ktoré citlivú pokožku upokoja, pomôžu naštartovať regeneráciu, vyživia ju a zároveň jej poskytnú potrebnú ochranu.

 

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Occurrence of Allergens in Cosmetics for Sensitive Skin
- The importance of patch testing skin care products
- Top 6 Reasons to Use Natural Skin Care Products

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa