ROZMARÍN LEKÁRSKY

ROZMARÍN LEKÁRSKY

Rozmarín bol používaný už v stredoveku nielen ako korenie, ale aj ako liečivá bylina a kadidlo. Rozmarín bol, a do dneška zostal symbolom lásky a smrti. Motív rozmarínu sa často objavuje v ľudovej poézii a piesňach. V minulosti sa pestoval na dedinách takmer v každom dome. Patrilo mu vždy čestné miesto v domácnosti. Bol považovaný za kvet lásky a vernosti. Pri grilovaní ho môžeme pridávať do ohňa. Svojou vôňou vytvára príjemnú atmosféru. Tvorí súčasť vonných zmesí.

ROZMARÍN A JEHO VLASTNOSTI A ÚČINKY

Ako si vypestovať liečivý rozmarín

Pestovanie rozmarínu nie je nijako náročné. Vypestovať si ho môžete zo semienka ako aj z odrezku. Ak mu nájdete vhodné miesto, iste sa vám podarí vypestovať silnú rastlinku. Rozmarín môžete pestovať v byte na okennej parapete, rovnako ako v exteriérovom kvetináči. Najlepšie sa mu ale bude dariť vo voľnej pôde, kde sa vám za pár rokov rozrastie na krásny rozvetvený a voňavý kríček. Rozmarín je dostatočne odolný voči suchu, v časoch, kedy je minimum zrážok mu však doprajte zálievku, aby vám úplne nevyschol. Pri správnej starostlivosti váš rozmarín tiež bez obáv prezimuje bez potreby špeciálnych opatrení.

Kedy zbierať rozmarín

Z rozmarínu zbierame predovšetkým stonky s lístkami. Tie je možné zbierať v podstate bez obmedzení, kedykoľvek počas vegetačného obdobia. Rez, aj radikálny, znáša veľmi dobre. Je však potrebné dávať pozor na to, aby ste kríček rozmarínu rezom nezredukovali až príliš. Pri každom zbere je potrebné ponechať minimálne jednu tretinu pôvodnej veľkosti kríčku.

Ako používať rozmarín

Rozmarín je výbornou aromatickou bylinkou, ktorú oceníte ako v kuchyni, tak i v prírodnej lekárničke. Rozmarín môžete používať čerstvý i sušený. Rozmarín sa najlepšie suší zavesený vo viazaničkách dole hlavou v suchej miestnosti, kde je zabezpečený dostatočný prísun vzduchu. Vysušený rozmarín uložte do nádoby s pevne priliehajúcim vekom. Uchovávajte na chladnom a tmavom mieste. Vydrží šesť mesiacov.

Aké sú účinky rozmarínu

Rozmarín má veľmi rozmanité použitie a to vnútorne aj navonok. Ako jedna z mála bylín, ktoré som spoznal vďaka pôsobeniu na močové cesty, má dokonca tak bohaté využitie, že sa používa aj v kuchyni alebo dokonca na víno. Všetky tieto jej formy sú populárne práve vďaka pomerne bohatým a širokým účinkom na zdravie.

- Rastlina má močopudné účinky, čiže podporuje tvorbu moču a jeho správne vylučovanie. Odstraňuje z tela nadbytočnú vodu, prečisťuje obličky aj močové cesty a tak pôsobí aj v rámci prevencie voči rôznych problémom týkajúcim sa močového systému.
- Zvyšuje chuť do jedla, zároveň pôsobí aj na jeho trávenie a napríklad na odstránenie plynatosti. Upravuje stolicu a jej pravidelnosť, pôsobí proti nadúvaniu, stimuluje vylučovanie žlče a enzýmov.
- Pomáha na posilnenie nervového systému, regeneruje telo a zvyšuje jeho vitalitu, povzbudzuje mozgovú činnosť a zlepšuje bdelosť, bystrosť a schopnosť koncentrácie. Zároveň pôsobí proti stresu, na upokojenie a na spánok.
- Podporuje imunitný systém, používa sa ako prevencia voči niektorým nádorom, pôsobí proti bolesti kĺbov či svalov. Používa sa často aj pri reumatizme, lámke a zápale sedacieho nervu. - Rozmarínový olej pôsobí aj na bolesti hlavy a proti únave.

 

ROZMARÍN AKO LIEČIVÁ BYLINA


Bylinka posilňuje cievy, zvyšuje krvný tlak a zlepšuje krvný obeh.

Rozmarín je bohatý na vitamín C či vitamín B. Z minerálov ponúka dávku železa, zinku, horčíka či fosforu. Vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým účinkom podporuje imunitný systém.
Priaznivo pôsobí na trávenie a odstraňuje plynatosť. Čaj z neho má značné močopudné a potopudné účinky. Používa sa aj zvonka, pretože vie dobre čistiť pokožku.

Rozmarín ako bylina má ale na naše zdravie oveľa širší vplyv:

- má zmysel pre obranyschopnosť, napríklad tým, že podporuje správne fungovanie imunitného systému a má aj antiseptické účinky
- je dôležitá pre tráviacu sústavu, zlepšuje pravidelnú stolicu, pomáha na plynatosť, podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla
- využíva sa aj na posilnenie krvného obehu, rozširuje cievy a ako jedna z mála rastlín neznižuje krvný tlak, ale ho zvyšuje
 


ROZMARÍN V KOZMETIKE

Rozmarín v  kozmetike neublíži žiadnemu typu pleti. Pre každú dokáže poskytnúť významné benefity. Dôležité však je vybrať si správny typ rozmarínu v kozmetike. Rozmarín sa v kozmetike využíva najmä ako extrakt. Má silné antioxidačné a ochranné vlastnosti, ktorým pomáha predchádzať predčasnému starnutiu. Vďaka obsahu kyseliny rozmarínovej si dokáže poradiť s podráždením a zápalmi, čo z nej robí ideálnu látku v boji proti akné, kožným alergiám či ekzémom. Navonok sa tiež rozmarín lekársky používa vo viacerých formách. Môže ísť napríklad o súčasť mastí, nálevov, olejov alebo špeciálnych náplastí, pričom najdôležitejšie účinky má rastlina vďaka obsahu silice. Navonok sa používa rastlina na čistenie mastnej pokožky, na ekzémy, rôzne poranenia a pomliaždeniny. Využíva sa aj ako vlasové tonikum alebo do kúpeľov.


Silný odvar slúži na čistenie mastnej pleti, vysušuje vyrážky a čistí póry. Triesloviny obsiahnuté v éterickom rozmarínovom oleji upravujú činnosť mazových žliaz. Pri oplachovaní vlasov podporuje ich rast. Tonikum čistí mastné vlasy, navracia im lesk a farbu. Natieranie pokožky rozmarínovým olejom či tinktúrou zlepšuje prekrvenie kože a uvoľňuje stuhnuté svaly a kĺby.



ROZMARÍN A AROMATERAPIA


Ako jedna z mála rastlín rozmarín zvyšuje krvný tlak. Upokojuje a odstraňuje nervové vyčerpanie a zlepšuje krvný obeh. Vhodný je zvlášť pri reumatizme, kašli, astme, búšení srdca, nervozite, nespavosti a migréne. Priaznivo podporuje aj činnosť pečene. Pomáha na napuchnuté kĺby, edémy, pomliaždeniny, reumatizmus, ale aj ako dezinfekčná ústna voda na výplach ústnej dutiny i upchatého nosa. Rozmarín podporuje trávenie aj chuť k jedlu. Zvyšuje totiž prekrvenie tráviaceho ústrojenstva, zvyšuje vylučovanie žlče a ovplyvňuje tvorbu tráviacich enzýmov.
Rastlina je vnútorne vo väčších dávkach jedovatá. Nesmú ju užívať ani ženy v tehotenstve!



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Rosemary: an overview of potential health benefits
- Antioxidant properties of rosemary and its potential uses as natural antioxidant in dairy products
- 7 UNBELIEVABLE ROSEMARY OIL BENEFITS FOR YOUR SKIN

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa