Ako si udržať zdravé vlasy: 7 tipov na starostlivosť o vlasy, ktoré si zamilujete

Ako si udržať zdravé vlasy: 7 tipov na starostlivosť o vlasy, ktoré si zamilujete

Dosiahnuť skutočne zdravé vlasy nebolo nikdy jednoduchšie! Tieto jedinečné tipy na starostlivosť o vlasy si vás získajú a váš režim starostlivosti o vlasy už nikdy nebude rovnaký.
Kondicionér – áno alebo nie? Olej – áno alebo nie? Pokiaľ ide o vaše vlasy, nájdete rôzne rady.
Mamičky a babičky vám poradia na vlasy používať oleje, zatiaľ čo váš kaderník vám odporučí vlasové kúpele, marocký olej či množstvo ďalších moderných vychytávok. Predtým, ako si vyberiete svoju cestu, musíte vedieť niekoľko vecí.

Prvým krokom v starostlivosti o vlasy je vaša strava a dve najdôležitejšie veci vo vašej strave sú železo a bielkoviny. Vlasové bunky sú najrýchlejšie rastúce bunky v tele, ale sú tiež prvé, ktoré sú ovplyvnené tým, že neprijímate dostatok živín. Skúste preto do svojho jedálnička zaradiť potraviny bohaté na železo, ako je listová zelenina, ryby, tekvicové semienka, fazuľa, cícer, sójové bôby a obilniny. Lekári odporúčajú konzumovať približne 12 mg železa denne. Potrebujete tiež proteín, pretože práve ten posilňuje vaše vlasy. Zahrňte kompletné bielkoviny, ktoré sú tiež bohaté na aminokyseliny: syr, mlieko, sója, šošovica, hrášok, quinoa a jogurt.

 

Ako si udržať zdravé vlasy: Niekoľko základných tipov



1. Je normálne stratiť 100 až 150 vlasov denne, takže neprepadajte panike pri pohľade na podlahy, vankúše či sprchový kút, kde na vypadnuté vlasy narazíte najčastejšie.

2. Mokré vlasy by sa nemali česať. Vlasy si rozčešte pred umývaním a následne po vysušení. Ak však potrebujete česať vlasy aj za mokra, rozčesávajte ich mimoriadne opatrne, pretože sú krehké a náchylné na lámanie. Vezmite hrebeň so širokými zubami a čo najjemnejšie ním prejdite od korienkov ku končekom vlasov. Buďte opatrní aj pri bežnom česaní vlasov. Netrhajte hrebeňom či kefou a nerobte príliš prudké pohyby, aby ste vlasy zbytočne neoslabili či nepolámali.

3. Zastrihnite si vlasy každých pár týždňov, aby ste sa zbavili rozštiepených končekov. Odstrihnite si približne 1cm vlasov každých 6 až 8 týždňov, aby ste sa vyhli opätovnému štiepeniu končekov.
 


4. Neumývajte si vlasy každý deň. Ak máte pocit, že sa vaše vlasy príliš mastia, môže to byť paradoxne spôsobené práve príliš častým umývaním. Vlasovú pokožku pri umývaní zbavujete prirodzeného mazu a tak si pri častom umývaní pokožka maz vytvára rýchlejšie. Skúste používať vhodné prípravky a postupne predlžovať čas medzi umytiami. Vždy po umývaní vlasov naneste na končeky nejaký kondicionér. Odporúčame používať kondicionér s rovnakými, alebo podobnými účinnými zložkami, ktoré sa navzájom podporujú a vaše želané výsledky sa tak môžu dostaviť skôr.

5. Opláchnite vlasy v závere umývania studenou vodou. Príliš horúca voda vlasy a pokožku vysušuje. Aby ste zabránili tomuto negatívnemu dopadu, umývajte si vlasy vlažnou vodou a na záver ich opláchnite tak studenou vodou, akú znesiete. Tým spláchnete z vlasov akékoľvek zvyšky šampónu, kondicionéra či masky a zároveň tak pomôžete uzavrieť povrch vlasu, výsledkom čoho bude hladší účes bez rozlietaných vláskov a krepovatenia.

6. Na rozdiel od štítkov na zadnej strane našich potravín zostávajú štítky na zadnej strane našich šampónov väčšinou neprečítané. Pritom práve to, čo vaša vlasová kozmetika obsahuje, je najdôležitejší aspekt, ktorým by ste sa pri výbere mali riadiť.. Čo sú sírany? Sú dôvodom, prečo váš šampón pení.  Čistia vašu pokožku hlavy a vlasy a odstraňujú z nich nečistoty. Niektorí vedci však tiež naznačujú, že zbavujú vaše vlasy esenciálnych olejov. Sú tiež dôvodom, prečo vás štípu oči, keď vám šampón steká po tvári. Aby ste sa vyhli podráždeniu na pokožke hlavy alebo zisteniu, že vaše vlasy časom vysychajú, vyskúšajte šampón bez sulfátov.

7. Ak máte suché vlasy, je najlepšie sa farbeniu vyhnúť. Ak však nemôžete odolať nádhernému odtieňu hnedej s prirodzenými odleskami, najmä pod zimným slnkom, použite citrón, harmančekový čaj alebo med, pretože fungujú ako skvelé zosvetľovače vlasov. Môžete pridať citrónovú šťavu do vody a nastriekať si ju na vlasy, keď idete von. Vlasy si môžete po umytí šampónom opláchnuť uvareným harmančekovým čajom alebo pridať med do vody, ktorú používate na umývanie vlasov. Ak sa predsalen nezaobídete bez farieb, používajte prírodné zmesi na vlasy z henny, ktorá vlasy nielen krásne tónuje, ale aj vyživuje.

Okrem týchto základných tipov vám prinášame aj niekoľko domácich receptov, ktoré sa oplatí na ceste za krásnymi zdravými vlasmi vyskúšať.

Výnimočná kondicionačná kúra

Aj keď si vlasy upravujete po každom umytí, nič nefunguje tak dobre ako hĺbková úprava. Raz za čas si umyte vlasy šampónom, vytlačte prebytočnú vodu a jemne vysušte uterákom. Potom vezmite veľké množstvo kondicionéru a naneste ho priamo ku korienkom vlasov. Použite hrebeň so širokými zubami a prejdite si ním vlasy, aby sa kondicionér dostal všade. Nechajte kondicionér pôsobiť 10 minút až hodinu. Dôkladne opláchnite vlasy čistou vodou a užívajte si hodvábne hladký účes.

Vyhýbajte sa zdrojom tepla

Ak vás čaká dôležitá udalosť a chcete si na ňu vykúzliť nádherné kučery alebo dokonalé vlny, existuje niekoľko spôsobov, ako ich získať bez pomoci fénu, žehličky alebo kulmy. Ak musíte použiť žehličku alebo kulmu, zaobstarajte si výživné sérum či balzam na vlasy, alebo ak máte čas, urobte si ho doma.
Vezmite si mandľový olej, kokosový olej, vlasový kondicionér, 250 ml vody a malú prázdnu fľaštičku s rozprašovačom. Do rozprašovača nalejte 200 ml vody a pridajte do nej 2-3 kvapky kokosového a 4 až 5 mandľového oleja. Pridajte dve skutočne malé kvapky kondicionéra. Nepoužívajte ho príliš veľa, pretože môže peniť. Ak chcete, môžete pridať levanduľu alebo nejaký voňavý olej. Pridajte zvyšnú vodu a dobre pretrepte. Nechajte penu usadiť a vaše sérum pripravená na použitie.

Staviť môžete aj na maslá. Vezmite 100g bambuckého masla, 100g kakaového masla a 20 kvapiek akéhokoľvek esenciálneho oleja podľa vášho výberu. Zohrejte maslo, kým nie je tekuté a nechajte ho vychladnúť. Esenciálny olej pridajte do prázdnej sterilizovanej nádoby a nalejte maslo. Nádobu necháme vychladnúť, kým maslo opäť nezíska tuhú formu.

Domáce masky na vlasy

Niektoré môžu byť dosť chutné a doslova na zjedenie, iné môžu, povedzme si úprimne, nepríjemne zapáchať. Ale skvelé je, že všetky ingrediencie ľahko nájdete vo vašej špajzi.

1. Vajcia, tvaroh a horčičný olej – Ak máte suché vlasy podobné senu, tu je odpoveď na všetky vaše problémy. Vajcia sú bohaté na vitamín A, B12, D a E, mastné kyseliny a bielkoviny. Proteín pomáha posilňovať korienky, mastné kyseliny z neho robia prirodzený vlasový kondicionér a B12 pomáha dodať objem.

2. Avokádo a mätový olej - Avokádo, označované aj ako maslová hruška, je krémové, bohaté a jediné ovocie v sebe spája bielkoviny z mäsa, tuk z masla, vitamíny a minerály zelenej zeleniny a oriešková príchuť. Roztlačte trochu avokáda, pridajte kvapku alebo dve mätového oleja a naneste túto masku na vlasy. Nechajte pôsobiť 15-20 minút a umyte.

3. Olivový olej, kokosový olej a vajce –Dokonalá maska ​​pre rýchly rast vlasov. Zahrejte 2 polievkové lyžice kokosového oleja, nechajte ho vychladnúť, pridajte jedno alebo dve vajcia a dve polievkové lyžice olivového oleja a naneste.

Oleje sú odpoveďou na všetky vlasové problémy!

Kondicionér môže robiť zázraky, ale olej vlasom dodáva určité minerály, vitamíny a esenciálne mastné kyseliny, ktoré nielen posilňujú vaše korienky, ale tiež zlepšujú celkové zdravie vašich vlasov. Kokosový olej je najviac odporúčaný odborníkmi na vlasy a babičkami! Dokáže chrániť vaše vlasy pred poškodením slnkom, lupinami a odstraňuje kožný maz z vlasových folikulov, čím urýchľuje rast vlasov. Môžete tiež uvariť niekoľko kari listov v kokosovom oleji, olej precediť a aplikovať. Namiesto kari listov môžete použiť aj kvety ibišteka čínskeho.

Ak trpíte vypadávaním vlasov, lepším riešením by bol olivový olej. Môžete ho kombinovať s množstvom ďalších ingrediencií. Tu je niekoľko našich najlepších:

1. Olivový olej s medom a škoricovým práškom (ako navrhuje Americký atletický inštitút) – Vmasírujte túto pastu do pokožky hlavy, nechajte 15 minút pôsobiť a umyte.

2. Najprv použite trochu vody a potom použite ľahký olej ako kokosový, olivový alebo mandľový. Nasledujte s bambuckým maslom alebo akýmkoľvek krémovým kondicionérom podľa vášho výberu. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom dôkladne umyte.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Experts share their 7 tips for incredible hair
- Tips for healthy hair
- 9 Helpful Natural Hair Care Tips for a Healthy Hair Regimen

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa