VLASY - VŠETKO O VLASOCH OD KORIENKOV AŽ PO KONČEKY

VLASY - VŠETKO O VLASOCH OD KORIENKOV AŽ PO KONČEKY

Vlasy majú pre človeka veľký význam. Chránia hlavu pred chladom, slnkom, mechanickými vplyvmi a v neposlednom rade sú aj ozdobou. Po očiach sú podvedome vnímané ako druhý najdôležitejší telesný signál. Vlasy sú korunou krásy každej ženy a krásne vlasy sú len zdravé vlasy. Pekné a dobre upravené vlasy podporujú sebavedomie, často sú nevyhnutnou podmienkou spoločenského uplatnenia. Kedy sa začínajú vyvíjať prvé vlásky? Aká je stavba vlasu a čo vplýva na jeho rast? Je pravda, že ak vlasy ostriháme, budú rásť rýchlejšie? Všetko, čo potrebujete vedieť o vlasoch, sa dočítate v článku.

Vlasy vo forme jemného páperia /lat. lanugo/ sa začnú vytvárať už počas prenatálneho života, t.j. od 8. týždňa v oblasti obočia, hornej pery a brady a od 4. mesiaca na hlavičke. Počas dvoch posledných mesiacov pred narodením sa charakter vlasov zmení podľa lokality na tele. Novorodenec má na hlave jemnučké vlasy /lat. pili/ rôznej dĺžky. Ich farba pritom nemusí zodpovedať farbe vlasov niektorého rodiča. Rodičia sa často čudujú, ale vysvetlenie je celkom jednoduché a súvisí s vývinom prebiehajúcim v matkinom tele a tiež s vývojom ľudskej rasy.

STAVBA VLASU

Kutikula je šupinatá vonkajšia vrstva vlasu. Tvorí prirodzený obal vlasu, ktorý ho chráni pred vonkajším poškodením. Pri normálnej funkcii mazovej žľazy je táto vrstva na povrchu konzervovaná vylúčeným mazom. Preto vlas menej prepúšťa vodu alebo vodné roztoky škodlivín. Kutikula je vrstvovitá blana, hrubá približne 0,35 mikrometra. Skladá sa zo šupín, t.j. z 5 až 10 súbežne a strieškovito usporiadaných plochých odumretých buniek, ktoré na seba tesne priliehajú. Tieto šupiny tvoria s osou vlasu ostrý uhol, asi 18 stupňov. Jedna šupina prekrýva druhú asi do 1/7 dĺžky. Pri dostatočnom zväčšení vidieť na povrchu vlasov voľné bunkové lemy v tvare schodíkov. Jednotlivé vrstvy kutikulárnych šupín, ktoré sú navyše pokryté veľmi jemnou membránou, epikutikulou, sú spojené zvláštnym tmelom, ktorý obsahuje bielkoviny a tuky.
 
Vlasový kortex /kôra/ je vláknitá vrstva a tvorí vlastnú vlasovú hmotu. Skladá sa z podlhovastých pretiahnutých, neživých buniek, vytvorených vláknami keratínu. Jednotlivé vlákna keratínu tvoria najnižšiu stavebnú jednotku, mikrofibrilu. Tie sa kruhovite zoskupujú, tvoria snopčeky a utvárajú ďalšiu ohraničenú stavebnú jednotku, makrofibrilu. Táto snopčekovitá časť kortexu sa nazýva ortocortex. Takto však nie je usporiadaný celý vlasový kortex.
V upravovaných vlasoch sa nachádza aj menej pravidelne usporiadaná časť kortexu, ktorá sa nazýva paracortex. Ortocortex a paracortex sa od seba odlišujú nielen fyzikálnymi, ale aj chemickými vlastnosťami. Tvoria ich rozdielne aminokyseliny a majú rôznu chemickú reaktivitu. Jednotlivé mikrofibrily sú medzi sebou spojené bunkovými membránami a medzibunkovým proteínovým tmelom. Toto stmelenie vnútorných štruktúr vlasu výrazne spevňuje jeho stavbu a to tak z fyzikálnej, ako aj z chemickej stránky. V kortexe sa nachádzajú zhluky pigmentových zŕn, ktoré sú viditeľné ako tmavé ostrovčeky medzi keratínovými fibrilami. Kortex je teda aj nositeľom farebnosti vlasu.

Medula /dreň/ je centrálna časť vlasu. Túto časť uprostred vlasovej stonky (stvola) však nemajú všetky typy vlasov. Dlhé vlasy majú dreň zvyčajne len v korienku, zato v chĺpkoch je vyvinutá veľmi dobre. Prierez má nepravidelno hviezdicovitý a tvorí ju keratín iného chemického zloženia, než má kortex. Keratín meduly má hubovitú štruktúru s mnohými dutinkami a s vysokým obsahom lipidov.

Dreňový kanálik u človeka zrejme nemá význam, na rozdiel od zvierat, u ktorých je plne štruktúrovaný. V ostni dikobraza prispieva k stabilizácii, v srnčích chlpoch slúži ako vzdušná komora pri tepelnej izolácii. Predpokladá sa, že lesk vlasov nie je iba výsledok nepoškodenej kutikuly, ale tiež vplyv kanálikov. Nepravidelné usporiadanie jeho buniek pôsobí totiž na lom svetla a dopadajúce svetlo sa mnohonásobne odráža.

Vzhľadom na štruktúru vlasu ako takú nám je jasné, že strihaním, holením či depiláciou vlasy a chĺpky ani nespevňujeme, ani nenarastú rýchlejšie, pretože zóna rastu je hlboko v koži. Keďže strihaním odstránime tenší špicatý koniec vlasu, zastrihnuté vlasy sa zdajú hustejšie, ale počet vlasových vačkov je určený už pri narodení a predpokladom rastu vlasu je vytvorenie vačku, ktorý vzniká v skorom štádiu embryonálneho vývoja.
 

CYKLUS RASTU VLASOV

Vlas sa počas života stále obnovuje a jeho cyklus rastu prebieha v troch fázach.

Rastová /anagénna / fáza
Vlasy vyrastajú z papily, ktorá je na dolnom konci vlasového korienka. Papila je spojená cievnou slučkou s krvným obehom, ktorá do nej privádza výživné látky dôležité pre rast, najmä aminokyseliny. Bunky sa delením posúvajú pomaly nahor a pozvoľna rohovatejú, keratinizujú. Táto fáza trvá 5 až 7 rokov a nachádza sa v nej asi 86% vlasov hlavy.

Prechodná /katagénna/ fáza
V papile sa zastavuje zásobovanie vlasu živinami, čo spôsobuje zastavenie bunkového delenia. Vlasový vačok sa v spodnej časti zužuje a vlasová cibuľka palcovito hrubne. V tejto fáze sa nachádza asi 1% vlasov a trvá len 3 až 4 týždne.

Pokojová /telogénna/ fáza
Vlas sa uvoľní z papily a pomaly sa posúva smerom hore a zostáva v ústí mazovej žľazy, kým nevypadne. Počas pokojovej fázy sa začína v papile nová rastová fáza a cyklus rastu sa môže začať od začiatku. Starý vlas vytláča dorastajúci vlas, alebo starý vlas už vypadol pri česaní, pri umývaní. V tejto fáze sa nachádza 14% všetkých vlasov a trvá 3 až 4 mesiace.



ČO URČUJE FARBU VLASOV


Keratín ako základná zložka vlasu, je bezfarebný, ale v našich očiach ho sfarbujú oválne zrniečka nerozpustných vlasových pigmentov. Tie vznikajú v melanocytoch medzi zárodočnými bunkami vlasovej cibuľky zložitým procesom z aminokyseliny menom tyrozín. Viažu sa na vlasové vlákna vlasovej kôry. Cez bezfarebnú a takmer priehľadnú kutikulu je pigmentmi sfarbená vlasová kôra dobre viditeľná.

Stredoeuropania majú vo vlasoch dva hlavné druhy pigmentu a to, feomelanín a eumelanín. Žltočervený feomelanín svetlo predovšetkým odráža a vytvára blonďavé, hrdzavé až červené odtiene vlasov. Na druhej strane, hnedočierny eumelanín svetlo najmä pohlcuje a vytvára hnedé až čierne odtiene vlasov. Prechodom medzi nimi je červený erytromelanín. Od ich pomeru a množstva závisí výsledná prirodzená farba vlasov. Feomelanín sa objavuje v detstve skôr než eumelanín, preto i čiernovlasí ľudia neraz mávajú v detskom veku svetlé vlasy. Ak si prajeme zmeniť prirodzenú farbu svojej hrivy natrvalo, musíme odfarbiť prirodzený pigment vlasov oxidačnými činidlami alebo zaniesť do kortexu dominantnejšiu farbu, než je prirodzený pigment. Keďže slnko s vodou prirodzene mierne odfarbujú vlasy, končeky vlasov sú svetlejšie ako zvyšok vlasov.

 

 

PREČO VLASY ŠEDIVEJÚ

Šedivenie je prirodzený proces a zvyčajne sprevádza celkové starnutie organizmu, len zriedka je spôsobené chorobou. Príčiny sú dve. Prvou je ochabovanie tvorby melanínu v melanocytoch vlasovej cibuľky. Druhou je oxidácia melanínu, spôsobujúca jeho odfarbovanie. Okrem toho vo vlasovom kortexe rastúceho vlasu sa vytvárajú dutinky, ktoré výborne odrážajú svetlo, vďaka čomu sa vlas opticky zosvetľuje.

Prvé začínajú šedivieť vlasy na spánkoch, okolo tváre, v obočí, u mužov fúzy a chlpy na hrudnej časti tela. Vek, kedy začíname šedivieť, je daný geneticky. Predčasné šedivenie je však najčastejšie dôsledkom poruchy určitých génov a zväčša je ním postihnutých viac členov rodiny. Priemerne sa prvé šedivé vlasy objavujú už krátko po tridsiatke. Avšak vďaka farbám na vlasy dnes môžeme predstierať mladosť až do vysokého veku.

Zatiaľ čo priemerný Európan má polovicu vlasov na hlave šedivých, priemerný Aziat má len ani nie štvrtinu. Posledné šedivejú vlasy na zátylku. Šedivenie môže byť aj záležitosťou lokálnou. Napríklad pri silnom údere na hlavu sa melanocyty môžu na tomto mieste poškodiť. Príčinou šedivenia môže byť aj šok, stres či choroba, ktoré z určitého dôvodu eliminujú fungovanie melanocytov. Zaujímavé je, že šedivé vlasy rastú rýchlejšie ako pigmentované a to asi o 8%. Možno preto, že sa už nevyčerpávajú tvorbou melanínu. Ešte rýchlejšie rastú šedivé chĺpky. Viditeľné to je najmä na tvári mužov. Kým pigmentované za deň podrastú o 0,47mm, šedivé niekedy až o 1,1mm, ale po sedemdesiatke sa rast vlasov spomalí. Šedivé vlasy sú často vnímané veľmi negatívne, najmä z pohľadu vnímania krásy či sebavedomia, no majú aj pozitíva. Ak nie sú suché a dehydratované, vďaka spomínaným dutinkám sú lesklejšie ako kedykoľvek predtým.
 

ZMENY VLASOV V RÔZNYCH OBDOBIACH ŽIVOTA

Podobne ako pokožku, aj vlas tvorí zrohovatená bielkovina menom polotvrdý keratín. Tvrdosť keratínu závisí od dvoch aminokyselín, t.j. od cystínu a cysteínu. Čím viac cystínu a naopak, čím menej cysteínu obsahuje, tým je vlas tvrdší a pevnejší. Molekuly cystínu vytvárajú medzi dvoma keratínmi priečne sírne mostíky a tým i pevnú sieť. Pri trvalej vlasovej preparácii, napríklad derivátmi kyseliny tioglykolovej, sa snažíme šetrne narušiť väzby a keratín vlasu dočasne zmäkčiť. Takto zmäkčený vlas prijme požadované tvary pri tvarovaní vlasov do účesu. Ak následne výsledný tvar stabilizujeme, napríklad peroxidom vodíka, sírne mostíky sa opäť spoja a vlas dlhodobo udrží požadovaný tvar.

Rast vlasov ovplyvňuje dedičnosť a pohlavné hormóny. Každý z nás v tele má isté množstvo mužských a ženských pohlavných hormónov, čiže androgény a estrogény. U detí sú rozdiely v ich zastúpení nepatrné, takže charakter vlasov u oboch pohlaví je ešte rovnaký. Až od puberty sa mení ich množstvo. U chlapcov spôsobujú charakteristickú premenu chĺpkov na tvári, končatinách a hrudi na hrubšie a výrazne pigmentované vlasy. Okrem toho u oboch pohlaví zhrubnú a stávajú sa viac pigmentovanejšími jemné chĺpky pod pazuchami a v okolí pohlavných orgánov. Počas tehotenstva u žien sa urýchľuje rast vlasov z dôvodu prirodzenej odozvy na zvýšenú hladinu estrogénov. Ale po pôrode sa hormonálne hospodárstvo zas normalizuje a vlasový cyklus sa dostáva opäť do pôvodných koľají. Navyše sa môže pripojiť i stres, únava a iné vonkajšie vplyvy, čoho dôsledkom je zvýšené vypadávanie vlasov.
 

Ak sme zdraví, za deň nám vypadne cca 30 až 100 vlasov. Tento počet predstavuje tie vlasy, ktoré nám odumreli pred niekoľkými týždňami. Živý vlas sám nevypadne, ak ho nevytrhneme. Za normálnych okolností sa vlasový vačok zregeneruje a vo vlasovej cibuľke sa začne vývoj nového vlasu. Cyklus obnovy vlasu v obočí trvá približne 70 dní, u mihalníc 100 dní, u chĺpkov niekoľko mesiacov a u vlasov až niekoľko rokov. Výmena vlasov na hlave je plynulá a takmer nepozorovateľná. Zmenu charakteru vlasov spôsobuje viacero faktorov. Starnutím sa tvorba estrogénov znižuje a narastá podiel androgénov. Tým sa u žien postupne zvýrazňuje mužský vzor ochlpenia, t.j. chĺpky nad hornou perou a na tvári, v okolí prsných bradaviek, tmavnú a hrubnú, vlasy na hlave naopak rednú a stenčujú sa. 

Hormonálne zmeny však neminú ani opačné pohlavie v zrelom veku. Kým na jednej strane im vlasy na hlave rednú, na druhej strane hrubnú, predlžujú sa a tmavnú na chrbte, v obočí, nosových dierkach a ušniciach. U niektorých mužov i žien sa ďalším starnutím vlasy na hlave zmenia priam na páperie. Mylné je myslieť si, že vlasy ešte rastú po úmrtí. V skutočnosti len koža stratí svoje napätie, čím vlasy i fúzy, ale aj nechty, vystúpia na povrch pokožky. Okrem pohlavných hormónov rast vlasov ovplyvňujú iné telesné hormóny, zdedené dispozície, zdravotný stav a psychika, škodlivé chemické vplyvy a zátky, žiarenie. Nebezpečenstvo pre rast vlasov predstavujú i drastické diéty, výživa chudobná na vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Jedinou výnimkou sú zdedené dispozície k nadmernému vypadávaniu vlasov, čo môžeme podporiť stresom a nesprávnou životosprávou.

TYPY VLASOV A VLASOVÉ PROBLÉMY


Za zdravé vlasy sa považujú vlasy s neporušenou kutikulou. To znamená vlasy krátke, pretože vlasy v dĺžke cca 10 až 15cm majú kutikulu už menej či viac poškodenú. Vo všeobecnosti, za normálne považujeme vlasy bez zjavných problémov, čiže vlasy lesklé, hebké, pružné, ani nie mastné ani suché, nenarušené farbením a inými estetickými zásahmi. V jednom zo spotrebiteľských prieskumov sa však preukázal, že iba 23% slovenských žien považuje svoje vlasy za normálne, 37% za suché a poškodené a tiež 25% žien sa priznalo, že bojujú s rýchlo sa mastiacimi vlasmi.

Poznať typ svojich vlasov je pre ich krásu alfou a omegou. Prispôsobovať by sme mu mali celú svoju starostlivosť od výberu produktov, spôsobu ich používania až po česanie a styling. Každý vlas potrebuje niečo iné a čo jednému vôbec neškodí, môže iný celkom zničiť. O rôzne typy vlasov sa stará aj prirodzený maz pokožky, ktorý delí vlasy na suché, mastné a tie s lupinami.
Suchým a dehydratovaným vlasom chýba potrebný maz a vlhkosť. Ich nedostatok sa prejaví narušením vláknitej vlasovej kôry. Vlasy sú zoslabnuté, krehké, ľahko sa lámu a štiepia na končekoch, po umytí sa ťažko rozčesávajú. Príčiny sú rôzne, najčastejšie tento typ však spôsobuje horúci vzduch (fénovanie, žehlenie), pobyt v presušených miestnostiach najmä v zimnom období, ale i choroba, stres či nedostatok výživných látok v strave.

Jemné a poletujúce vlasy sú tiež jedným z vlasových problémov. Jemný vlas je asi o 25% tenší, preto mu chýba objem a pevnosť. Tenké vlasy s priemerom okolo 0,05mm nemôže na hlave vytvoriť bohatý účes, ako vlasy hrubé viac ako 0,07mm. Tento typ vlasov sa vyznačuje ľahkosťou, poletujú a rýchlo elektrizujú, sú málo odolné voči vonkajším vplyvom a chemickým škodlivinám. Nemajú dostatok sily na to, aby udržali želaný tvar účesu. Chyby sa dopúšťame vtedy, ak používame prípravky nadmieru zaťažujúce vlasy. Vlasy tak pôsobia spadnuté a nenaberajú na objeme. Naopak, vyberme si výrobky, ktoré ich posilnia, stabilizujú ich štruktúru a ochraňujú pred poškodením.

Namáhané a poškodené vlasy sú horším stupňom suchých vlasov. Nešetrné zaobchádzanie s nimi postihne v prvom rade vlasovú kutikulu. Pôvodne tesne priliehajúce šupinky vlasu stále viac odstávajú, čím kutikula stráca svoju schopnosť chrániť vnútro vlasu pred únikom prirodzenej vlhkosti a vstupom chemických škodlivín a UV lúčov slnečného žiarenia. Poškodenie zosilňuje oxidačné odfarbenie, trvalá preparácia, kulmovanie i žehlenie, nepatričné sušenie a česanie. Nezabúdajme ani na dlhodobý pobyt v morskej či chlórovanej vode, na slnku a v presušených miestnostiach. Po umytí sa vlasy nedajú rozčesať bez použitia kondicionéru, nadmerne reagujú na vlhko a pripravený účes vôbec neudrží požadovaný tvar. Vlasová kôra chradne až sa stratí.

Obnažený kortex sa rozstrapká na vlasové vlákna a na koniec sa vlas zlomí, skôr ako by dosiahol prirodzené štádium vypadnutia. Najhorším štádiom sú vlasy skrepované až plsnaté.
Mastné vlasy sú pravým opakom tých suchých a mazu majú nadbytok. Tým pádom vyžadujú častejšie umývanie pre svieži vzhľad a opatrnú manipuláciu. Pod jeho váhou sú vlasy ťažké a účes neudrží. Časté dotýkanie sa vlasov masteniu len pridáva, takisto aj nános stylingových produktov či nesprávny výber šampónu. Častý je výskyt lupín, nakoľko v bohatom maze sa darí mikroorganizmom podporujúcim ich tvorbu.

Vlasy s lupinami majú ten najviditeľnejší problém, ktorý je spôsobený odlupovaním drobných šupiniek z pokožky hlavy. Základom je preto udržiavať práve pokožku v dobrom stave a dbať na jej ošetrovanie. Nemal by chýbať šampón s liečivou zložkou, šetrný spôsob umývania a samozrejme, vhodná strava na tanieri.



REGENERÁCIA VLASOV


Normálne, čiže zdravé vlasy sa zamastia približne za týždeň. Sú zdravé, lesklé, pružné, bez lupín. Umývame ich šampónmi určenými na normálne vlasy, zbytočne ich zaťažovať inými. Podľa potreby môžeme používať aj vlasové kondicionéry určené pre normálne a zdravé vlasy, ktoré vrátia prirodzené slabo kyslé prostredie, tuk a zvýši ich lesk. Na zlepšenie ich výživy je občas vhodná masáž hlavy s použitím bylinných oplachov.

Poškodený vlas je vysušený, matný, drsný, zamotáva sa a zle sa rozčesáva. Vlas má oslabenú pevnosť, pružnosť a odolnosť, zvýšenú nasiakavosť a reaktivitu. Kutikula je opotrebovaná, rozstrapkaná, miestami strhnutá. Nechráni vláknitú vrstvu vlasového kortexu. Medzibunkové spevňujúce tmely sú vyplavené. Vlákna kortexu nemajú súdržnosť, uvoľňujú sa, praskajú, až sa pretrhnú. Poškodeným vlasom je potrebné pomôcť, samy sa neopravia. Spôsoby, ktorými môžeme pomôcť v určitej miere je viacero.
Najrýchlejším zásahom je vonkajším pôsobením na vlasy. Používaním vhodnej vlasovej kozmetiky sa na povrchu vytvorí tenký film, ktorý vyrovná nerovnomernosti vlasového obalu, uhladí šupinky, vlasom navráti lesk a hladkosť. Takýmito produktmi sú práve kondicionéry a rôzne lesky.

Stredne dlho trvajúci spôsob znamená obnovu vlasov a vlasovej pokožky z vonka, ktorá trvá dni až týždne, v závislosti od stupňa poškodenia vlasov. Užitočné sú pravidelné masáže pokožky hlavy revitalizačnými vodami, sérami, tonikami s obsahom rastlinných extraktov, vitamínov a minerálnych látok, tiež aplikácia vlasových kúr, balzamov a rôznych masiek. Tým podporíme mikrocirkuláciu pokožky hlavy a doprajeme vlasom chýbajúce živiny, ktoré sa ľahšie vstrebávajú.

Dlhotrvajúci spôsob predstavuje ten, pri ktorom vlasy revitalizujeme z vnútra organizmu výživou. Upravením stravy, jej obohatením o výživové doplnky, môžeme organizmu dodať látky podporujúce rast a kvalitu vlasov. Po niekoľkých mesiacoch, zvyčajne však o tri až štyri mesiace, vlasy sa stávajú pevnejšími a pružnejšími. Tieto remineralizačné kúry sú mimoriadne prospešné po dlhodobej chorobe, nadmernom strese a inom zaťažení organizmu.

Rozdiel medzi povrchovou a hĺbkovou regeneráciou vlasov je jednoduchý. Povrchová nahrádza zmytý vlasový maz. Malé dávky regeneračného prípravku sa vtierajú do mokrých vlasov bez oplachovania. Vhodný je aj bylinkový kúpeľ, ktorým vlasy len preplachujeme. Hĺbková regenerácia formou masky či zábalu nahrádza výživné látky vnútornej štruktúry vlasov. Prípravky sa vyberajú podľa charakteru vlasov a stupňa ich poškodenia.

Prostriedky na regeneráciu vlasov sa rozdeľujú podľa základných zložiek, ktoré obsahujú aniónaktívne, kationaktívne a amfoterné substancie. Všetky tri súvisia s elektrickými nábojmi vlasov. Aj tu platí fyzikálny zákon o elektrických nábojoch, t.j. rovnaké elektrické náboje sa odpudzujú, opačné elektrické náboje sa priťahujú. Pretože vlasy sú pôsobením rôznych vplyvov prostredia, mechanickým poškodením i chemickými úkonmi, ako sú odfarbovanie, farbenie, preparácia, melír - nabité zväčša záporne (-), priťahujú k sebe kladne (+) nabité častice, ktoré sú súčasťou katiónaktívnych substancií. V krátkosti teda záporne nabité vlasy, priťahujú k sebe kladne nabité substancie. Platí, že čím väčšie je poškodenie vlasu, tým vyšší je jeho záporný náboj. Aniónaktívne substancie sú nabité záporne a prednostne sa spájajú s kladne nabitými časticami. Pri použití regeneračných prípravkov založených na báze aniónaktívnych substancií, je dlhší čas pôsobenia, čiže približne 10-15 minút. Katiónaktívne substancie sú naopak nabité kladne a prednostne sa spájajú so záporne nabitými časticami. Tieto substancie sú hodnotené mimoriadne pozitívne. Majú relatívne rýchly účinok, čas pôsobenia sa odhaduje len na 3 až 5 minút. Dlhší čas pôsobenia však vlasom neuškodí. Amfoterné substancie obsahujú záporný aj kladný náboj, ktoré sú spravidla v rovnováhe.

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Hair Type Chart: How to Determine Your Actual Hair Type
- Homemade Hair Care Tips
- Structure and composition of the hair

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa