MED – všetko, čo potrebujete vedieť

MED – všetko, čo potrebujete vedieť

Účinky medu na zdravie a krásu poznali už starí Egypťania, svoju krásu ním pestovala už legendárna Kleopatra. Rimania ho považovali za pokrm bohov, ktorý im mal zaručiť nesmrteľnosť a mnohé národy ho používali na posilnenie pred vojnovými výpravami. Skvelé vlastnosti medu využíva čoraz častejšie nielen farmaceutický, ale aj kozmetický priemysel. Pomôcť svojmu zdraviu a kráse medom však možno aj doma v kuchyni a kúpeľni. 
POČIATKY POUŽÍVANIA MEDU V SKRÁŠĽOVANÍ

Počnúc veľmi starými časmi, med bol používaný vo veľkej miere v toaletných prípravkoch alebo v prípravkoch na kožu. Archeologické záznamy z predynastického veku horného Egypta umožnili zistiť, že kočovné kmene Tasianskej kultúry (asi 4500 pred n. l.) zmiešali malachit, meď, spar, olej, tuk a med pre výrobu očných kozmetických výrobkov. Nemalo by byť prekvapením, že jeden z najskorších záznamov o mede, ktorý sa používal na kozmetické ošetrenie, zahŕňa Kleopatru, ktorá sa preslávila svojimi dennými skrášľujúcimi rituálmi. Pridávala med do svojich mliečnych kúpeľov, aby udržala svoju pokožku hladkú a pevnú. Nefertiti (1370 pred n. l.), manželka egyptského faraóna Akhenaten, pravidelne používala med na ošetrenie svojho zovňajška.
 
Jej meno, bolo pôvodne vyhlásené za "Naftetu", čo v preklade znamená "krása prišla". Je tiež známe, že egyptské ženy používali med spolu s jedlou sódou na vaginálne iritácie, pravdepodobne kvôli jeho antibakteriálnym vlastnostiam. Med sa tiež uvádza v sumerskej tablete z obdobia okolo roku 3000 pred n. l. a v egyptskom Papyrusu Ebers (okolo roku 1500 pred n. l.). Žuvali voňavé pilulky z medu a korenia, aby osviežili svoj dych. Ďalšie staroveké správy o mede v kozmetike zahŕňajú spisy od Aristotela, Dioskoridesa a Pliny, ako aj prorocké knihy o hlavných kultúrnych tradíciách, ako je Biblia, Korán, Tóra a Talmud.

Medzi ďalšie historické osobnosti, ktoré používali med ako kozmetiku je Poppaea Sabina (30 - 65 n.l.), druhá manželka cisára Nera. Hovorí sa, že si umývala tvár až sedemkrát denne s medovým mliekom. Madame du Barry (1743 - 1793), posledná milenka francúzskeho kráľa Ľudovíta XV., používala med ako masku na tvár. Kráľovná Anna (1665 - 1714) ukrývala tajný medovo-olejový recept, aby jej vlasy boli husté a lesklé. Sarah, vojvodkyňa z Marlborough (1660 - 1744), mala svoj vlastný tajný recept na špeciálnu medovú vodu, ktorú si nanášala na vlasy. V dynastii Ming, ženy v cisárskom dvore používali zmes medu a pomarančových semien, aby ich pokožka zostala čerstvá a bez vady.
 

Historické správy z obdobia renesancie svedčia o tom, že kozmetické použitie medu bolo v tomto veku rozšírené, s malou zmenou v porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami. V Benátkach (Taliansko), ženy používali k ošetrovaniu vlasov krém vyrobený z kamenca, síry a medu, aby získali ich vlasy zlaté  odtiene. Dva rukopisy z XVII. st. z archívu Nantes (Francúzsko) uvádzajú rôzne odporúčania spôsobu využitia medu a včelieho vosku na vonkajšie použitie v terapeutickej a kozmetickej starostlivosti. Prehľad rastlinnej kozmetiky v starovekej Indii obsahuje zoznam rôznych obkladov a masiek, ktoré sa datujú do obdobia XVIII. st., vrátane obkladov a masiek na tvár zložených zo šošovice a medu. Vo viktoriánskom veku sa make-up považoval za nevhodný pre rešpektované ženy, ale existovalo obmedzené množstvo tolerovanej kozmetiky vrátane masiek na tvár, pripravované z ovsených vločiek, medu a vaječných žĺtkov.


Dôležité staroveké záznamy o použití včelích produktov sa týkajú aj zachovánania mŕtvol. Včelí vosk a med sa používali v balzamovacích technikách Egypťanmi, zatiaľ čo známe historické postavy sa považujú za balzamované medom. Patrí medzi ne kráľ Sparty, Agesipolis I (vládol v rokoch 394-380 pred n. l.), Alexander Veľký (vládol v rokoch 356-323 pred n. l.), kráľ Babylonu Herodes Veľký (vládol v rokoch 73 - 4 pred n. l.) a iní.


MED V KOZMETIKE


Med je považovaný za vhodný najmä pre starostlivosť o pokožku a jeho pravidelné používanie má za následok udržanie mladosti pleti a spomalenie tvorby vrások. V literatúre je k dispozícii obrovský počet prípravkov na starostlivosť o pokožku obsahujúcich med alebo iné včelárske produkty. Med sa používa v premenlivých pomeroch v závislosti od druhu kozmetiky. Vo všeobecnosti sa používajú nižšie množstvá v penivých výrobkoch, krémoch a emulziách (0,5 až 5%), zatiaľ čo vyššie množstvá sú prítomné v bezvodých mastiach (10 až 15%). Med je hygroskopický, antibakteriálny a antifungicídny, vyživuje pokožku a prispieva k regulácii mierne kyslej hodnoty pH hornej ochrannej vrstvy kože.

Kvôli zvlhčovacej vlastnosti je vhodný na použitie ako prirodzená zložka rôznych zvlhčujúcich výrobkov, zatiaľ čo čistiace vlastnosti môžu byť využité v mydlách, výrobkoch na kúpanie a sprchovanie, pleťových krémoch a vodách. Okrem toho má demulcentný a nedráždivý účinok, ktoré ho robia zvlášť vhodnými pre použitie do kozmetických výrobkov pre deti a osoby s citlivou pokožkou.
Deriváty medu sa používajú v rastúcom počte produktov. Hydroxypropyltrimoniový med je považovaný za dobrý kondicionér na vlasy a pokožku hlavy, schopný hlboko preniknúť do štruktúry vlasov a obnoviť jeho pružnosť. Hydrogenované, stredne vlhké a sušené medy sú tiež aplikované na výrobu kozmetiky a mydiel. Okrem výroby derivátov sa tiež používajú techniky rafinovania medu, ako je napríklad spracovanie membrán, zamerané na zabránenie zákalu alebo granuláciu alebo na sterilizáciu a zníženie viskozity.

Včelie produkty ako med, včelí vosk či materská kašička sa používajú v kozmetickom priemysle už od nepamäti pri formulovaní širokého sortimentu výrobkov od výrobkov hygienickej kozmetiky, cez ochranné a preventívne až po dekoratívnu. Bol, je i bude cenenou surovinou, lebo nie je potrebné ho konzervovať, aby sa zabránilo jeho znehodnoteniu. Netreba dodať, že kozmetický účinok medu sa neobmedzuje len na jeho vonkajšie použitie. Spotreba medu sama o sebe výrazne zlepší nielen farbu, ale aj textúru kože. Krásna pleť španielskych a talianskych žien nie je spôsobená iba konzumáciou olivového oleja, ale aj medu.
 
Med je zahrnutý v medzinárodnej nomenklatúre kozmetických zložiek (INCI) pod názvom "Honey" alebo "Mel" (CAS č.  8028-66-8) a je klasifikovaný ako zmäkčovadlo/zvlhčovadlo/zvlhčujúci výrobok. Názvy INCI pre medové deriváty zahŕňajú "Mel Extrakt" (CAS č. 91052-92-5/8026-66-8, zvlhčujúci výrobok), "Hydrogenated Honey" (zvlhčovadlo/kondicionér kože) a "Hydroxypropyltrimonium Honey" (propanamín, 2-hydroxy-N, N, N-trimetyl, 3-metery, étery, chloridy, CAS č. 223705-79-1, antistatický výrobok/kondicionér vlasov).
 

ÚČINKY MEDU NA PLEŤ, TELO A VLASY

Ako sme už spomínali, historické záznamy o použití medu na ošetrenie pokožky sa datujú od najstarších civilizácií. Med je obzvlášť vhodný ako obväz na nehojace, či zle sa hojace rany, popáleniny a bol tiež zahrnutý do liečby proti pityriáze, tinei, seboreickej dermatitíde, lupinám, plienkovej dermatitíde, psoriáze, atď.. V kozmetických výrobkoch pôsobí zmäkčujúcimi, zvlhčujúcimi, upokojujúcimi a kondicionálnymi účinkami, udržuje pokožku mladistvú a spomaľuje tvorbu vrások, reguluje hodnotu pH a zabraňuje infekciám patogénov. V rovnakej miere sa využívajú v kozmetickom priemysle medy so zníženou vlhkosťou, sušené a chemicky modifikované.

Mechanizmy pôsobenia na kožné bunky sú hlboko botanicky podmienené a zahŕňajú antioxidačnú aktivitu, indukciu cytokínov a expresiu matrixovej metaloproteinázy, ako aj epiteliálno-mezenchymálny prechod v zranenej epidermis. Budúce úspechy, ktoré osvetujú chémiu medu a farmakologické črty, otvárajú cestu novým terapeutickým prístupom a dodávajú výrobku značnú trhovú hodnotu.

 

Aj použitie samotného medu na pokožku je v dnešnej dobe veľmi populárne, hoci vo všeobecnosti sa nevyužíva v kozmetickom priemysle kvôli lepkavosti, riedeniu a skvapalneniu. Najčastejšie sa využíva v pomeroch od 1 do 10%, vo výrobkoch ako mastné oleje, čistiace mlieka, hydratačné krémy alebo gély, slnečných tonikách, šampónoch a kondicionéroch a v výrobkoch po slnení. Vyššie koncentrácie možno dosiahnuť zmiešaním medu s olejmi a emulgátormi, ktoré môžu viesť až k 70% obsahu medu v produkte.

 

Farmakoterapeutické štúdie týkajúce sa obsahu medu v jednotlivých zmesiach tiež podliehajú štúdii. Emulzia obsahujúca rozmarínový med vykazuje vysoký stupeň zvlhčujúcej a zmäkčujúcej sily, čím sa stáva hodnotnou eudermickou liečbou a vhodným nosičom pre dermatologicky účinné látky. Zmes antiseptických silíc s medom bola navrhnutá na kozmetické účely alebo ako liečivá formulácia na topickú liečbu mykóz, akné a iné ochorenia kože. Patent tvrdí, že tento druh kombinácie môže byť použitý v hydratačných krémoch proti vráskam, zoštíhľujúcich výrobkoch, mydlách, výrobkov na vlasy a dentálnu hygienu, ako aj pri hydroterapii.

V oblasti dermatológie je med hlavne využívaný pre jeho antimikrobiálne vlastnosti. Antibiotické aktivity sa môžu líšiť medzi rôznymi typmi medu a predpokladá sa, že vo väčšine prípadov závisia od kombinácie nízkej aktivity vody, nízkej hodnoty pH a uvoľňovania peroxidu vodíka enzýmom glukózooxidáza. V liečbe vaginálnej kandidózy sa ukázalo, že medové destiláty sú porovnateľné s komerčnými antimykotickými preparátmi. Okrem toho boli úspešne liečené povrchové mykózy a kožné ochorenia.

 

TIPY NA SLADKÉ DOMÁCE SKRÁŠĽOVANIE

Fľašu s medom nájdeme v každej domácnosti. Skúste sa však spolu s nami tentoraz na med pozrieť nielen ako na dobré sladidlo do čaju a súčasť sladkých pochúťok, ale aj ako na prostriedok, ktorý vám pomôže držať sa v zime vo forme, čo sa týka zdravia aj krásy.

Pleťový krém:
2 lyžičky kakaového masla zohrejte s 100 g včelieho vosku. Zmes zrieďte podľa potreby olivovým olejom na hmotu, ktorá bude mať krémové zloženie. Krém uchovávajte v chladničke.

Pleťové masky:
Zmiešajte dve lyžičky medu s dvoma lyžičkami smotany. Vymiešajte do hladka a nechajte pôsobiť 20 minút. Medovú masku si môžete urobiť aj tak, že na tvár nanesiete čistý med a necháte tiež dvadsať minút pôsobiť, kým pokožka neprijme všetky živiny. Takéto masky sú vhodné na všetky tipy pleti Ponúkame vám však aj návod na prípravu masky, ktorá je určená špeciálne na suchú pleť. Recept: zmiešajte štyri lyžice bieleho jogurtu s desiatimi rozdrvenými mandľami, štyrmi lyžičkami medu a dvoma lyžičkami oleja (mandľového alebo olivového). Kašičku naneste na tvár a nechajte dvadsať minút pôsobiť.

Pre hodvábne pery:
Na suché a popraskané pery dobre pôsobí medový balzam. Vytvoríte ho veľmi jednoducho, pery stačí potrieť čistým medom. A snažte sa ho aspoň desať minút z pier nezlízať.

Pleťový peeling:
100 g ovsených vločiek zmiešajte s dvoma lyžičkami medu. Naneste na navlhčenú tvár a dve-tri minúty masírujte pleť krúživými pohybmi.

Telový peeling:
Dostatočné množstvo medu vymiešajte s kvapkou éterického oleja a ovsenými vločkám, prípadne krupičnou múkou. Olej vyberajte podľa nálady a podľa potrieb pokožky. Citrónový olej napríklad pleť zosvetľuje, gaštanový sťahuje rozšírené žilky, tymianový spomaľuje tvorbu kožného mazu. Zmesou pri sprchovaní vydrhnite celé telo. Pokožku potom ošetrite kvalitným telovým mliekom.

Masáž proti bolesti:
Medová masáž nielen skrášľuje, ale aj pomáha proti bolesti. Takáto masáž má okrem iného aj detoxikačné účinky. Med rozpustite a ešte teplým si premasírujte telo, masáž by mala byť pomalá, trvať aspoň dvadsať minút a med postupne pridávajte, aby ste masírovali stále teplým medom. Výborne pôsobí pri chorobách svalov a kĺbov, bolestiach hlavy, nespavosti, depresiách, ale napríklad aj pri menštruačných bolestiach.

Trpíte nespavosťou?
V šálke horúceho mlieka rozpustite lyžičku medu a vypite pred spaním.
Trápia vás tehotenské nevoľnosti?
100 g zázvoru povarte v 250 ml vody a nechajte jeden deň odstáť. Zlejte cez sitko a pridajte do šťavy 2 lyžičky medu a povarte dve minúty. Zmes sa užíva denne nalačno po jednej lyžičke rozpustenej v pohári minerálky.

MED A JEHO ÚČINKY NA ZDRAVIE

-lyžička medu denne sa podáva na posilnenie imunitného systému
-pre antibakterálne účinky sa využíva aj na posilnenie hojenia rán na pokožke
-lyžica medu ráno nám pomôže pri žalúdočných vredoch, zápche či hnačke, pri chorobách pečene a žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka či sliznice hrubého čreva
-pri prechladnutí sa podáva v čaji
-lyžica medu denne znižuje tvorbu žalúdočných štiav
-tmavý med užívame pri nedostatku železa, med totiž podporuje krvotvorbu
-na podráždené nervy sa užíva denne lyžica medu nalačno ráno a lyžica pred spaním
-pri zápche sa užíva lyžička medu pred spaním
-pri srdcových chorobách sa odporúča užívať lyžička medu spolu s citrónovou šťavou raz za deň
- používaním medu dochádza k rozširovaniu ciev, čo je veľmi dôležité pri liečbe vysokého tlaku krvi.
Ako skladovať med:
- med je vhodné skladovať v suchých miestnostiach s teplotou do 15 C.
-chrániť ho treba pred priamym slnečným žiarením
-skladovať ho treba v nádobách zo skla, kameniny, prípadne antikora

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- How Applying Honey to Your Face Can Help Your Skin
- 5 Health Benefits of Honey
- Honey for skin: How to use and side effects
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa